KULTUR 2024-09-12 KL. 12:11

Firar 40 år i musikbranschen med ny skiva

Av Jesper Almèn

Tommy Denander har spelat på skivor med alla från Ricky Martin och Anastacia till Alice Cooper och medlemmar från Kiss.

Firar 40 år i musikbranschen med ny skiva
NÄRA TILL JOBBET. Tommy Denander har sin studio hemma i lägenheten i Åkersberga. Här sitter han och spelar in, producerar, mixar och redigerar videos och mycket mer. I år firar han 40 år i musikbranschen. Foto: Jesper Almén

Åkersbergasonen Tommy Denander har många strängar på sin elgura. Han titulerar sig gitarrist, låtskrivare och producent men skapar även skivomslag och målarböcker, producerar filmer och videos samt arbetar med bildredigering. Han ser sig själv som en äkta entreprenör.

– Det gäller att ha många olika grenar på trädet, säger han. Det är bredden som gör att jag kan hålla på med allt som jag tycker är roligt.

Sport och musik

Tommy Denander är född och uppvuxen i Åkerstorp. Entreprenörskapet ligger i släkten. Pappa Bruno och mamma Inga drev vitvaruföretaget Kökscentrum och därefter hushållsbutiken Brunos intill Åkers kanal. Tommy ägnade sig tidigt åt musik.

– Jag började spela gitarr när jag var fem år. När jag upptäckte Kiss 1975 bestämde jag mig för att det här skulle bli mitt liv, säger han.

Väggarna i pojkrummet i villan på Karlslundsvägen var täckta med affischer på tidigare nämnda Kiss, Alice Cooper, Deep Purple, Van Halen och Toto. På sängen satt Tommy och övade på gitarren dagarna i ända. Och hans ihärdighet gav frukt. Som fjortonåring kom han med i rockbandet ATC. Det här var 1983 när Europe precis hade slagit igenom. Plötsligt skulle alla skivbolag i Sverige satsa på hårdrock. ATC fick skivkontrakt och släppte en skiva. Den gjorde inget större avtryck, men Tommy hade i alla fall fått in en fot i musikbranschen.

In i väggen

Flytten gick till Los Angeles för att försörja sig på heltid som studiomusiker och låtskrivare. I USA byggde Tommy upp ett stort kontaktnät och fick spela på olika projekt och skivor. När han 1992 flyttade hem till Sverige slog katastrofen till. Tommy blev sjuk. Riktigt sjuk. Han gick in i väggen, både fysiskt och psykiskt.

– På den tiden var det ingen som kände till begreppet utbrändhet, så det tog ett tag innan jag fick en diagnos. Jag blev sängliggande i över två år, totalt var det nästan tio år av mitt yrkesliv som försvann, konstaterar han.

Det har varit en lång väg tillbaka. När Kanalen intervjuade Tommy för första gången i januari 1998 jobbade han fortfarande hemifrån och kunde inte gå ut på grund av torgskräck och panikångest. En enorm hjälp i hans tillfrisknande har varit flickvännen Cissi som idag är hans fru. Tillsammans har de nioåriga dottern Holly.

Samarbete med Alice Cooper

De senaste 20 åren har Tommy varit aktiv med alla möjliga projekt, från att skriva låtar för artister i Melodifestivalen till att medverka på skivor med världsartister som Anastacia, Ricky Martin, Björn Skifs, Jill Johnsson och de gamla husgudarna Paul Stanley och Ace Frehley i Kiss. Utöver det har han regelbundet gett ut flera skivor i eget namn och under projektnamnet Radioactive. Det kommer en ny platta nu i oktober. Det största i hans karriär är annars samarbetet med Alice Cooper.

– Jag har varit med och skrivit låtar och spelat gitarr på flera av hans senaste skivor, Det har varit ett fantastiskt samarbete med Alice och producenten Bob Ezrin, säger Tommy.

För fem år sedan flyttade han hem studion till lägenheten i Åkersberga, så han både bor och jobbar i den hemkommun där han en gång växte upp. I stället för rockaffischer på väggarna sitter idag guldskivor med hans barndomsidoler, skivor som Tommy på olika sätt medverkat på. När han tittar tillbaka på sina 40 år i musikbranschen kan han se att cirkeln är sluten. Det började i Åkersberga och här bor han fortfarande med sin familj.

– Jag gör fortfarande det mesta av mina jobb hemifrån här i studion, men jag njuter av att vara ute i naturen och visa dottern alla ställen där jag själv lekte som barn. Och jag reser inte alls lika mycket på jobb ute i världen, för mig roterar allt runt Holly numera, säger Tommy.