NYHETER 2024-10-03 KL. 10:02

Kriminellt aktiva ungdomar även här i Österåker

Av Lina Abrahamsson

Att det pågår en våldsvåg i Sverige har nog inte undgått någon. Det färre kanske vet om är att ungdomar som är involverade i kriminella nätverk även finns här i Österåker.

Kriminellt aktiva ungdomar även här i Österåker
ORDNINGSMAKT. Stefan Dahlgren är kommunpolis i Österåker sedan januari i år. Han har tidigare varit kommunpolis i grannkommunen Vallentuna. Foto: Lina Abrahamsson

Misstänkta mordförsök, sprängdåd, narkotikabrott och grova vapenbrott. Trots att det inte sker lika många incidenter i Österåker som andra delar av Stockholm är de senaste årens händelser ändå bevis på att ingen kommun är immun mot gängkriminaliteten.

Som Nu i Österåker var först med att rapportera har polisen förmedlat en splittrad bild av säkerhetsläget i kommunen – på ett övergripande plan ser det lugnt ut med få brott men på individnivå har det börjat se sämre ut. Detta beror på att flera unga personer, skrivna i Österåker, blivit inblandade i organiserad brottslighet.

– Vi har ungdomar från under 15 år upp till över 18 som på ett eller annat sätt dras till nätverken. I Österåker finns ett tiotal unga vi håller extra koll på, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Österåker.

Unga rekryteras

Trots att det sedan över ett år tillbaka är straffbart att involvera barn och ungdomar i brottslig verksamhet har ändå rekryteringen av unga ökat. För de kriminella nätverken är barn och unga fördelaktiga att ha med sig, då de inte kan dömas för brott och i många fall kan de vara enklare att påverka än vuxna. Genom att locka med pengar, kläder och gemenskap eller hota med våld lyckas de äldre kriminella få med sig barn och unga.

Läget i Österåker

Enligt polisen Stefan Dahlgren är det de kriminella nätverkens jakt på pengar som skapar brott – bedrägerier, narkotikahandel och utpressning är några sätt att få in pengar.

Två sprängdåd mot flerbostadshus och två skjutningar har inträffat i Österåker under 2024. Stefan Dahlgren berättar att det är kampen om vilka som ska styra narkotikamarknaden i Åkersberga som tros ligga bakom de händelserna.

– Detta är inget som gemene man i kommunen märker av, det syns inte. Men det finns individer och nätverk i olika former här också. Vi har fått förstärkning från andra polisregioner under sommaren, och planen är att vi har den extra hjälpen fram till årsskiftet, säger Stefan Dahlgren.

Spridd brottslighet

Att det finns kriminella personer i kommunen står klart, men det har även inträffat att personer som står skrivna i Österåker begår brott och häktas i andra delar av landet. Det händer också att kriminella från andra delar av landet kommer hit och utför brott.

Några exempel på händelser i Österåker det senaste året är att vapen har hämtats upp i Åkersberga för att sedan köras vidare till Upplands-Bro där de sedan använts i en skjutning mot en lägenhetsdörr. Händelsen har kopplingar till kriminella nätverk.

Förra hösten planerades en sprängning på Ljusterö, men detta dåd avbröts då polisen av en slump grep gärningsmannen i Upplands-Bro. Den misstänkte är född 2008 och dömdes i juli för grov mordbrand, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. I domen från Attunda tingsrätt nämns kopplingar till Foxtrotnätverket.