NYHETER 2024-09-12 KL. 12:03

Nu är Norröborna äntligen ute och cyklar

Av Jesper Almèn

Vid middagstid förra fredagen syntes en liten förväntansfull cykelprocession intill Åkers kanal, under den nya Säbybron, inväntande invigning med pompa och ståt.

Nu är Norröborna äntligen ute och cyklar
FÖLJESLAGARE. Ett gäng cyklister och fotgängare väntade tålmodigt på att bandet skulle klippas så att de kunde trampa och traska vidare mot Norrö. Foto: Lina Abrahamsson

Själva Säbybron och cirkulationsplatsen intill har varit i bruk ett tag men det som skulle invigas nu var gång- och cykelvägen som byggts under bron och som gör det möjligt för folk att vandra eller cykla längs med kanalen ända upp till Garnsviken och Åkersbro. En av cyklisterna som stod redo med foten på pedalen var Elin Engardt som varit projektledare för bygget från Österåkers kommun. Hon är glad att kunna se projektet i hamn.

– När jag tog över det här projektet 2017 hade planerna redan varit pågående ett tag. Det faktiska bygget påbörjades i januari 2022 och nu är vi här, det känns jätteroligt, säger hon och får medhåll av driftingengör Fredrik Rengren, som också, dagen till ära, tagit med sig cykeln för en första tur.

Riskfritt cyklande

Det som är speciellt med ombyggantionen av bron och området runt den är att det numera finns avskilda gång- och cykelvägar, inte bara under bron utan även på själva bron, vilket gör det möjligt att ta sig riskfritt åt alla håll. Den nya cirkulationsplatsen har också avsevärt förbättrat trafikflödet.

PREMIÄR. Samhällsbyggnadsdirektör Charlotta Sangregorio testcyklar den nyinvigda gång- och cykelvägen under Säbybron. Hon bor på Norrö och jobbar i Alceahuset, och denna väg kommer att användas flitigt framöver. Foto: Lina Abrahamsson

På plats fanns också Charlotta Sangregorio, som inte bara är Österåkers samhällsbyggnadsdirektör, utan även själv Norröbo. Hon kan nu både säkert, miljövänligt och smidigt ta sig från hemmet till arbetsplatsen på Alceahuset.

– Det här är fantastiskt. Tidigare har det ju varit svårt att ta sig säkert från Norrö och Säbyhållet till centrum, både för cyklister och forgängare, men det är även en avsevärd förbättring för bilister, då det historiskt varit trångt på Sockenvägen. Rondellösningen underlättar ju onekligen det, säger hon.

Kommunalråden Michaela Fletcher (M) och Mathias Lindow (L) tackade Norröborna för att det haft tålamod under byggnationstiden. Därefter utfördes en synkroniserad bandklippning och cyklister och fotgängare kunde ge sig ut på jungfrufärd längs med den nya sträckan.