NYHETER 2024-10-03 KL. 10:04

Nu inleds högsäsongen för viltolyckor

Av Lina Abrahamsson

Under hösten ökar risken för att kollidera med vilda djur som vildsvin och rådjur. Det finns en rad tips för att undvika viltolyckorna men skulle en olycka ändå inträffa ska man ringa polisen och märka upp platsen, berättar Henrik Lokind, viltvårdare i Österåkers kommun.

Nu inleds högsäsongen för viltolyckor
EFTERSÖKARE. Varje år sker runt 200 viltolyckor i Österåker. Henrik Lokind berättar att den sträcka med flest olyckor är väg 276. Foto: Lina Abrahamsson

Att flest viltolyckor sker under hösten beror på flera saker, bland annat att flera djur har sina parningstider då samt att djuren gärna rör på sig när det blir mörkare. Djuren är som mest aktiva nattetid samt i skymning och gryning.

– Anpassa hastigheten de tider på dygnet som djuren är i rörelse. Varningsskyltarna om vilt längs vägarna sitter där av en anledning, så vid ett sådant område är det klokt att vara extra uppmärksam, bredda synfältet och anpassa hastigheten, berättar Henrik Lokind som är viltvårdare och eftersöksjägare i Österåker.

Så agerar du vid olycka

Inträffar en krock med ett djur gäller det att markera platsen där olyckan skedde och ange vilken riktning som djuret eventuellt sprungit i väg i. Efter det ska polis larmas så en eftersöksjägare kan tillkallas till platsen. Jägaren kommer söka upp djuret och om det är svårt skadat kan det avlivas för att avsluta dess lidande.

Kör man på ett djur av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn måste man ringa polisen och så snabbt som möjligt märka ut olycksplatsen. Det är lag på att kollision med dessa djur ska rapporteras till polisen, oavsett om djuret verkar skadat eller inte. Agerar man inte enligt lagen kan man straffas med böter. Djuren ingår i statens vilt, och det är endast dessa djur som polisen hjälper till med. Skulle man köra på ett mindre djur rekommenderar Henrik Lokind att man ringer en av kommunens viltvårdare.

Viltolyckorna ökar

Enligt Nationella Viltolycksrådet har det hittills i år skett 161 viltolyckor i Österåker, varav majoriteten handlar om krock med rådjur. Under hela förra året inträffade 284 viltolyckor där 234 var med rådjur, 34 med vildsvin och 8 med älg.

Riksförbundet M Sverige, landets största konsumentorganisation för bilister, skriver på sin hemsida att antalet viltolyckor har ökat med runt 40 procent under det senaste decenniet. Anledningar till ökningen kan vara ökad mängd trafik, högre tillåtna hastigheter och växande djurstammar. Utöver att djur skadas och dör händer det även att människorna som är med i viltolyckorna omkommer. Förra året dog nio personer i Sverige genom en viltolycka.

Vildsvinen i Åkersberga

Det finns ett flertal vildsvin som rör sig i centrala Åkersberga, bland annat i Margretelund. Henrik Lokind berättar att målsättningen är att inga vildsvin ska finnas i centralorten, men att det är en långsam process att få bort dem.

– Ett problem är att de rör sig över stora ytor och kan gå över fem kilometer per dag. Om vi viltvårdare inte får liverapportering om var djuren befinner sig blir de väldigt svåra att hitta. Är de inne i ett bostadsområde blir det också svårt att skjuta. Det man kan göra för att inte locka till sig vildsvinen är att forsla bort frukt och trädgårdsavfall från tomten. Det ska inte slängas i en hög någonstans i området, för då kommer djuren dit, utan det ska lämnas in på en återvinningscentral, avslutar Henrik.

Så agerar du vid en viltolycka

- Ring 112, inte 114 14, och anmäl olyckan. u Markera ut platsen så eftersöksjägare hittar olycksplatsen. Gratis viltolycksremsor går att hämta på polisstationer, bilprovningar och hos Trafikverket. Har man inte en viltolycksremsa kan man ta en plastpåse eller tröja, bara det syns. Häng upp markeringen på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.

- Placera ut en varningstriangel. Även om djuret ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter om att olyckan är anmäld till polisen. Om möjligt: avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.

- Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras. Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

- För olyckor med mindre djur, som inte är statens vilt, kan kommunens viltvårdare kontaktas. Deras nummer finns på kommunens hemsida. Om det gäller skadade fåglar kan Stockholms Vildfågel Rehab kontaktas.

Källa: Nationella Viltolycksrådet