SPORT 2024-09-26 KL. 10:02

Berga Saints pressade topplaget till sista sekunden

Av Loke Johansson

Trots förlust med 77-79 mot Wetterbygden Stars lyfte rekordpubliken hemmalaget - tränaren hyllar både insatsen och stödet: ”Vilket otroligt stöd, vi var värda en vinst.”

Berga Saints pressade topplaget till sista sekunden
SHOWTIME. Ett laddat gäng redo att möta Wetterbygden Stars, som förra året kom fyra i Superettan. Foto: Tomasz Piwinski

Det blev förlust med 77-79 i säsongspremiären mot Wetterbygden Stars. På plats var över 350 personer för att heja fram lagen. Uppflyttningen till Superettan märktes inte bara av på det tuffa motståndet, utan även på läktaren.

– Det är helt fantastiskt. Man får gåshud av den här inramningen, säger tränaren Jens Larsson efter matchen.

Rekordpubliken i multiarenan märktes av ordentligt. Bland trummor och partytutor ropades det friskt, och när Åkersberga gjorde poäng utbrast jubel. Särskilt mot slutet när det hettade till ordentligt. ”Defence!” ropade publiken i takt med trummorna.

– Jag tror inte man fattar vilken skillnad det gör. Vilket otroligt stöd, säger Åkersbergas Philip Gjerulf.

Inför premiären hoppades herrlaget på storpublik, vilket det också blev. På plats var personer i olika åldrar som hängde med i hejarramsorna. Trots förlust i premiären kan publikstödet inte räknas som annat än seger.

– I samband med uppflyttningen till Superettan kommer man kunna se höglassig basket på hemmaplan.

När herrarna nu kommer gästas av storlag som Djurgården och Blackeberg tror jag fler kommer lockas till matcherna, säger en av publikvärdarna.

Förlust efter sen vändning

Det såg under långa perioder ljust ut för Åkersberga, som vid flera tillfällen ledde med upp emot tio poäng mot Wetterbygden. I tredje perioden tappade Åkersberga greppet en aning och bortalaget började komma ikapp. Med 40 sekunder kvar stod det 77-77, varpå Wetterbygden satte den avgörande tvåpoängaren med bara sekunder kvar av matchen.

En omtumlad coach Larsson kommenterar resultatet efter slutsignalen:

– Just nu är det pisstungt. Vi fightas till slutet och är minst lika bra som dem, jag tycker vi är värda vinsten.

Trots förlusten säger Jens att killarna gör en strålande premiär, och trycker på att resultatet hade kunnat gå åt båda hållen. Det håller Philip Gjerulf med om.

– Jag tycker vi lirar riktigt bra. Vi har lite premiärnerver, men vi ger dem en riktigt tuff match, säger Gjerulf, som gjorde 15 poäng för Åkersberga.

Klarar nivån

Wetterbygden Stars kommer senast från en fjärdeplats i Superettan, medan Åkersberga äntrar serien för första gången. Inför mötet sa Jens att nivåskillnaden kommer märkas av ordentligt, och att han hoppas att killarna kan hålla humöret uppe när motståndet blir tuffare.

– Trots förlusten så bevisar att vi håller på den här nivån. De som tänkte att vi blir en lätt match får tänka om, säger coach Jens Larsson.

Nu vill han rikta ett extra tack till hemmapubliken, och han hoppas att de starka publiksiffrorna forstätter under höstens hemmamatcher.