SPORT 2024-09-19 KL. 12:04

Österåkers Hockeyherrar laddar för hemmapremiär

Av Loke Johansson

Hög närvaro, stark moral och en nyrenoverad ishall ger laget den bästa känslan inför säsongen på fem år.

Österåkers Hockeyherrar laddar för hemmapremiär
STRATEGI. För att ta nästa steg tränar herrarna på att styra spelet och återvinna pucken. Foto: Tomasz Piwinski

Läget ser onekligen ljust ut för hockeyherrarna när en ny säsong i division 3 närmar sig med stormsteg. Herrarna i Österåker Hockey förbereder sig inför den kommande säsongen i division 3 med stor optimism. Tränaren och sportchefen Lasse Billing talar om ”den bästa känslan han har haft under sina fem år med laget”.

Det är stora ord och han lyfter fram den höga närvaron och arbetsmoralen hos spelarna som bidragande – för att inte säga avgörande – faktorer till den positiva stämningen.

Närvaron under träningarna har legat på mellan 90–95 procent vilket är högt för ett division 3-lag. Man har också jobbat hårt på sin fysiska uthållighet för att kunna spela intensivt och offensivt i en lovande kombination.

– Vår målsättning är att äga matcherna och få våra motståndare att anpassa sig efter oss. Vi vill återvinna pucken snabbt och helst högt upp i banan, säger Lasse.

Generationsväxling i truppen

Laget genomgår en generationsväxling där flera äldre spelare har lämnat på grund av familj och jobb. Fokus ligger nu på att bygga en trupp bestående av unga spelare, men några äldre spelare finns ändå kvar som kan bidra med erfarenhet och ledarskap.

– Vi vill bygga ett hållbart lag för framtiden, med en mix av unga talanger och äldre spelare som kan fungera som naturliga förebilder, säger Lasse.

Truppen består till stor del av spelare med lokal anknytning, och målet är att hålla den på 22–23 utespelare och tre målvakter inför säsongen. Man har även välkomnat några nya tillskott och är fortsatt öppna för fler nyförvärv.

Siktar på division 2

Laget har tydligt satt upp division 2 som ett långsiktigt mål, men tränaren betonar att processen sker stegvis. Han jämför med tennislegendaren Roger Federer och hur han fokuserade på nästa boll snarare än att fastna i förlorade poäng.

– Vår målsättning är att hela tiden ta nästa steg. Om vi når division 2 i år eller nästa år återstår att se, men vi jobbar hårt för att bli bättre varje vecka, säger han.

Nyinvigning av ishallen

En stor höjdpunkt i början av säsongen blir hemmapremiären som även sammanfaller med invigningen av den nyrenoverade ishallen. Firandet kommer att ske i samband med World Girl Ice Hockey Weekend, där herrarnas A-lagsmatch avslutar en dag fylld med hockeyaktiviteter.

– Vi är otroligt tacksamma för uppgraderingen av vår ishall och ser fram emot invigningen och firandet tillsammans med våra supportrar, avslutar tränaren.