SPORT 2024-09-26 KL. 10:03

Österåkers talang redo för slutspel

Av Loke Johansson

Tillsammans med sina lagkamrater i Stockholmslaget gör sig Elin Sunebäck redo för slutspel i en av landets mest anrika hockeyturneringar. Detta efter ett starkt gruppspel där Stockholm vann fyra av sina fem matcher, endast besegrade av Södermanland.

Österåkers talang redo för slutspel
GAME ON. Elin Sunebäck, 15, både hoppas och tror att Stockholm tar sig hela vägen till final i TV-Pucken. Foto: Lasse Billing

Med sylvasst fokus laddar Elin inför första slutspelsmatchen den 31 oktober. Motståndet väntas bli tufft, i kvartsfinalen möter flickorna förra årets vinnare, Dalarna.

– Jag tror vi tar oss till final, säger hon självsäkert.

Siktar på revansch

Trots tufft motstånd i slutspelet visar Elin ingen större nervositet. Det kan förklaras av att hon inte gör sin debut i TV-pucken. Den unga talangen blev uttagen redan förra året, där det slutade med en imponerande bronsmedalj för Stockholmsflickorna.

I årets trupp har Elin tagit rollen som stark offensiv spelare, där hennes snabbhet och särskilda skridskoförmågor gjort stor nytta i gruppspelet. Det senaste året har inneburit en brant utvecklingskurva i hemmaklubben, vilket ger henne en bra känsla inför slutspelet.

– Den största skillnaden är att jag vågar ta för mig mer än jag gjorde förra året.

Stöttad av sportchefen

Men den positiva känslan är också genomgående i hela truppen. Elin säger att lagandan är stark, och att starka vänskapsband bildas parallellt när turneringen fortskrider. Helgen innan slutspelet ska tjejerna återförenas i ett träningsläger, vilket hon ser fram emot.

– Vi hade ett väldigt starkt lag förra året också, men jag känner att vi steppat upp ännu mer i år. Vi har väldigt stark sammanhållning och vi peppar varandra mycket.

Vid sin sida har Elin sin tränare Lasse Billing. Till vardags tränar han Österåkers herrlag, men agerar nu tränare för Stockholms flicklag i TV-pucken.

– Det är skönt att ha honom där, han känner mig och min spelstil efter alla år i klubben, säger Elin.

Bli bäst? Träna mest!

Med flera hockeyspelare i släkten klev Elin i hockeyrören redan vid tre års ålder. Sedan dess har hon utvecklats till en av klubbens starkast lysande stjärnor. Trots stöttning av flera engagerade tränare, däribland pappan Tobias Sunebäck, ligger det målmedvetenhet och tusentals istimmar bakom framgången. Idag tränar hon med killar U15/U16, damjuniorerna i Team Norrort och F16. Ett fullspäckat schema som innebär träning varje dag.

– Ja, varje dag, det stämmer.

Hur orkar man?

– Det är en blandning av att det är väldigt roligt och att jag vill utvecklas för att bli bäst.

Tränar med killar

Idag tränar Elin som enda tjej med killarna. Något som hon tyckte var speciellt i början, men nu har vant sig vid. Hon berättar att anpassningen till killarnas spel kan ha vässat hennes spelstil. Genom träning med större killar har hon blivit en spelare vars spetskvalitéer ligger i snabbhet och ettrighet. Samma färdigheter som kommer till sin rätt i TV-pucken.

– Min grej är att jaga och vinna pucken, jag har alltid känt att min styrka ligger i min skridskoåkning. Jag har varit tvungen att bli snabb och intensiv för att matcha killarnas tempo.

Nu vill Elin elitsatsa genom att komma in på hockeygymnasium. På sikt är ambitionerna högre än så:

– En dag vill jag spela i damkronorna.

Slutspel i Österåker

Hockeysugna lokalbor behöver inte åka långt om man vill se turneringen live. För första gången spelas TV-pucken i Österåker. Den första november kommer fyra placeringsmatcher spelas i Österåkers Sportcentrum, där det avgörs vilka som kommer på plats 5,6,7 och 8.

Elin hoppas på att slippa spel på hemmaplan och blickar fram emot kvartsfinalen på Rewew Arena i Upplands Väsby den 31 oktober. För oss andra har vi en lokal talang att följa i TV-rutan, håll utkik efter nummer 9 – och lägg namnet Elin Sunebäck på minnet.