SPORT 2024-08-29 KL. 13:44

United utökar serieledningen

Av Loke Johansson

Damlaget i Österåker United är sylvassa. I helgens bortamatch mot Vasalund IF blev det vinst med 1–4. Därmed har damerna vunnit elva av sina tolv hittills spelade matcher i säsongen, och ligger just nu sju poäng före tabelltvåan Norrtulls SK med en mer match spelad.

OSLAGBARA. "Vem e som oss?" har blivit en intern segerfras i damlaget, som hittills är obesegrade i division 4. Foto: Maja Kranén.

Fredagens kvällsmatch på Skytteholms IP inleddes starkt av Österåker. Tjejerna styrde spelet redan från start och hade skapat två bra målchanser redan efter fem minuter. Första målet kom i 24:e minuten efter ett fint uppspel på högerkanten av Linnea Rovén och Lova Drugge, som sedan passade in till Hedda Haglund som gav United ledningen.

Bara minuten senare utökade tvillingsystern Vera Haglund ledningen efter en retur på ett avslut från Gabrielle-Lily Jobe, som fick sin målrevansch i 40:e minuten när hon utökar till 0–3. Detta efter stark bollvinst och assist av mittfältaren Doris Lübeck Stenberg. Precis innan halvtid gör United sitt sista mål i matchen när anfallaren Martina Thomasson skickligt placerar in bollen i mål. Huvudtränare Johan Runnander ger sin analys.

– Det är en fantastiskt bra prestation av tjejerna. Vi styr matchen taktiskt, har hög intensitet och gör samtidigt riktigt bra beslut med bollen, säger Johan.

”Ger alltid järnet”

Andra halvlek blev mer målfattig, men United styrde fortfarande spelet och gör flera bra anfall. Vasalunds målvakt Ylva Dicander gör en riktigt bra halvlek med flera fina räddningar. Trots bra försvarsspel lyckas Vasalund reducera till 1–4 i 79:e minuten efter ett nickmål på hörna. Det blir också matchens sista mål.

Damerna gör en mycket fin insats och tar ytterligare tre poäng. Med sina 34 poäng ligger Österåker etta i tabellen med totalt elva vinster och en oavgjord match i årets säsong i division 4. Huvudtränare Johan säger att hårt arbete och ett kollektivt spelsystem ligger bakom framgångsreceptet.

– Spelarna är väldigt lojala mot vår spelidé. Vi har fyra träningar i veckan där tjejerna alltid ger järnet, vilket gör att vi spelar väldigt bra fotboll just nu.

En som inte var på plats var målmaskinen Märta Lindbergson, som sticker ut målstatistiken med sina 18 mål på 18 matcher under säsongen.

– Märta har åkt på en tråkig knäskada, och kommer nog tyvärr inte vara mer med under säsongen.

– Hon är väldigt saknad, men vi ser till att fortsätta jobba och vi har många tjejer som är väldigt duktiga på målfronten, avslutar Runnander.

Nästa match är på lördag den 31 augusti mot tabelltrean IFK Lidingö BK.