Det började som ett projekt för att fylla klasskassan, men nu har det blivit en växande verksamhet. Oliver Selin Lännevall och Gustav Axelsson, båda 20 år, bakar surdegsbröd och levererar det till nöjda kunder runtom Åkersberga.
Två surdegar står och jäser på bänken inne i bagar-stugan medan Oliver SelinLännevall och Gustav Axelsson förbereder för att baka bröd till Åkersbros café. De är båda födda 2004 och lärde känna varandra undergymnasiet, och det var där idén till Bagarbrödernaföddes. För att tjäna pengar till klassens studentfirande började killarna att baka frallor som levererades till kunder i Åkersberga. Det hela var möjligt att genomföra tack vare tillgången till lokalen på Olivers tomt i Margretelund.
– Alla har ju inte en bagarstuga på baksidan, skrattar Oliver.
Nej, att ha en bagarstuga på tomten tillhör inte vanlig-heterna, men Olivers mamma är Catarina Selin Lännevall som länge drev bageri CaMumma i samma lokal.
– Det är ju mamma som lärt mig, utan henne hade det här aldrig funnits eller fungerat. Det är hennes recept vi bakar efter och hennes surdegar vi utgår från, säger Oliver och minns att det alltid fanns nybakat bröd hemma.

MED BAKTANKAR. Oliver och Gustav bildar tillsammans Bagarbröderna som förser Österåkersbor med nybakt surdegsbröd. Foto: Lina Abrahamsson
Utkörning av nybakt
Gustav, som utgör denandra halvan av Bagar-bröderna, har fått lära sig att baka under resans gång. Han berättar att responsen sedan starten i november 2022 varit fin och att de har stammisar som regelbundet köper deras bröd.
– Vi gjorde ett litet uppehåll när vi tog studenten, och då märkte vi att folk frågade efter oss. Verksamheten har liksom växt av sig själv, och vi får fler och fler kunder. Vår grej är att köra ut bröden vi bakar, just nu är det till Skånsta, Margretelund, Skärgårdsstad och Österskär men vi vill utöka till fler områden.I helgen ska vi faktiskttesta att leverera till Brottby, berättar Gustav.

BAKLÄXA. Inne i bageriet finns allt man kan tänkas behöva för att skapa det perfekta brödet – jäskorgar, degmaskin, ugnar. Foto: Lina Abrahamsson

BAGARBRÖDER. Gustav och Oliver har bakat bröd tillsammans i snart två år. Foto: Lina Abrahamsson
Fokus på surdeg
Det är endast surdegsbröd som Bagarbröderna bakar. De tror att en stor del av framgången med verksamheten ligger i just brödet – det är ett hantverk.
– Det tar ju flera dagar att baka surdegsbröden. Degen ska stå, ibland i ett dygn och sen ska degen bakas ut och gräddas.Surdegsbröd är lyxigt med en helt annan smak än annat bröd, förklarar Oliver Selin Lännevall.
Vad tycker då de två unga bagarna är det optimalapålägget på det lyxigabrödet?
– Rosta brödet och ha på rökt skinka och ost. Eller bara ha smör, det ska inte vara för många pålägg så att brödets smak försvinner,säger Gustav.
– Du kan ju ibland bara ta ett bett av brödet utan något på! Jag tycker man ska vänta en timme efter att brödet kommit ut urugnen så att smakerna hinner utvecklas. Sen bre på smör och ha på mozzarella och en god skinka, tillägger Oliver.
Trots att verksamheten nästan utvecklar sig själv planerar killarna ändå framåt. De samarbetar med Åkersbro & Co och CaMumma och har varit som ett dotterföretag till dem, men nu går de i tankarna på att starta eget.
– Att leverera till fler kunder, då i hela Österåker, och även börja köra ut bröd till företag är nästa steg för oss.
Här är Ljusteröbornas kreativa lösningar för att hålla vildsvinen borta
Mamma Rebecca har tillsammans med barnen Simon och Edith cyklat, sprungit och gått runt hela kommunen och letat checkpoints via Hittaut
29 november bjuder ett stort gäng lokala författare in till bokmässa på biblioteket
Författaren Linda Wahlund är aktuell med en ny bok om döden och arbetar samtidigt med krisstöd för suiciddrabbade familjer och skolor
Har själv upplevt hedersrelaterat våld – fick frätande syra kastat i ansiktet när hon ville skiljas från sin exman
Österåkers kommun vägrade lämna ut offentlig handling – ”riktigt illa”, menar Mats Amnell, expert på offenlighetsprincipen
IFK Österåker har tredubblat publiken – och mer än dubblat poängen
Seger i sudden death mot Alunda – nu jagar de toppen igen
Lokala entreprenören Caoimhghin Schmidt står bakom den bokningsbara bastun vid havet
Sedan förra veckan kan man enkelt jämföra olika vårdcentraler och se vad patienter tyckt om vården
Ett mål i 118:e minuten skickade istället FC Gute till division 2
Ett nytt forskningsprojekt vill ta reda på hur lokalt engagemang och tillhörighet i skärgården kan motverka ensamhet och psykisk ohälsa
Hälften av bostadsförsäljningarna i oktober gick under utgångspriset













