NYHETER 2024-10-17 KL. 11:52

Surdegsbröd på hemkört vis

Av Lina Abrahamsson

Det började som ett projekt för att fylla klasskassan, men nu har det blivit en växande verksamhet. Oliver Selin Lännevall och Gustav Axelsson, båda 20 år, bakar surdegsbröd och levererar det till nöjda kunder runtom Åkersberga.

Surdegsbröd på hemkört vis

Två surdegar står och jäser på bänken inne i bagar-stugan medan Oliver SelinLännevall och Gustav Axelsson förbereder för att baka bröd till Åkersbros café. De är båda födda 2004 och lärde känna varandra undergymnasiet, och det var där idén till Bagarbrödernaföddes. För att tjäna pengar till klassens studentfirande började killarna att baka frallor som levererades till kunder i Åkersberga. Det hela var möjligt att genomföra tack vare tillgången till lokalen på Olivers tomt i Margretelund.

– Alla har ju inte en bagarstuga på baksidan, skrattar Oliver.

Nej, att ha en bagarstuga på tomten tillhör inte vanlig-heterna, men Olivers mamma är Catarina Selin Lännevall som länge drev bageri CaMumma i samma lokal.

– Det är ju mamma som lärt mig, utan henne hade det här aldrig funnits eller fungerat. Det är hennes recept vi bakar efter och hennes surdegar vi utgår från, säger Oliver och minns att det alltid fanns nybakat bröd hemma.

MED BAKTANKAR. Oliver och Gustav bildar tillsammans Bagarbröderna som förser Österåkersbor med nybakt surdegsbröd. Foto: Lina Abrahamsson

Utkörning av nybakt

Gustav, som utgör denandra halvan av Bagar-bröderna, har fått lära sig att baka under resans gång. Han berättar att responsen sedan starten i november 2022 varit fin och att de har stammisar som regelbundet köper deras bröd.

– Vi gjorde ett litet uppehåll när vi tog studenten, och då märkte vi att folk frågade efter oss. Verksamheten har liksom växt av sig själv, och vi får fler och fler kunder. Vår grej är att köra ut bröden vi bakar, just nu är det till Skånsta, Margretelund, Skärgårdsstad och Österskär men vi vill utöka till fler områden.I helgen ska vi faktiskttesta att leverera till Brottby, berättar Gustav.

BAKLÄXA. Inne i bageriet finns allt man kan tänkas behöva för att skapa det perfekta brödet – jäskorgar, degmaskin, ugnar. Foto: Lina Abrahamsson

BAGARBRÖDER. Gustav och Oliver har bakat bröd tillsammans i snart två år. Foto: Lina Abrahamsson

Fokus på surdeg

Det är endast surdegsbröd som Bagarbröderna bakar. De tror att en stor del av framgången med verksamheten ligger i just brödet – det är ett hantverk.

– Det tar ju flera dagar att baka surdegsbröden. Degen ska stå, ibland i ett dygn och sen ska degen bakas ut och gräddas.Surdegsbröd är lyxigt med en helt annan smak än annat bröd, förklarar Oliver Selin Lännevall.

Vad tycker då de två unga bagarna är det optimalapålägget på det lyxigabrödet?

– Rosta brödet och ha på rökt skinka och ost. Eller bara ha smör, det ska inte vara för många pålägg så att brödets smak försvinner,säger Gustav.

– Du kan ju ibland bara ta ett bett av brödet utan något på! Jag tycker man ska vänta en timme efter att brödet kommit ut urugnen så att smakerna hinner utvecklas. Sen bre på smör och ha på mozzarella och en god skinka, tillägger Oliver.

Trots att verksamheten nästan utvecklar sig själv planerar killarna ändå framåt. De samarbetar med Åkersbro & Co och CaMumma och har varit som ett dotterföretag till dem, men nu går de i tankarna på att starta eget.

– Att leverera till fler kunder, då i hela Österåker, och även börja köra ut bröd till företag är nästa steg för oss.



Herman vill bryta ny is med ”Under Stjärnorna”
REPORTAGE 2025-06-26 KL. 12:05

Herman vill bryta ny is med ”Under Stjärnorna”

Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män

Läraren Pernilla fick klass 6A att läsa 1 036 böcker
KULTUR 2025-06-26 KL. 12:03

Läraren Pernilla fick klass 6A att läsa 1 036 böcker

"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”

Efter kraschen kom insikten
REPORTAGE 2025-06-26 KL. 12:03

Efter kraschen kom insikten

Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser

Från kris till framgång för golfklubben
SPORT 2025-06-26 KL. 12:03

Från kris till framgång för golfklubben

Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef

Nollvision öser på – på svenska
KULTUR 2025-06-26 KL. 12:03

Nollvision öser på – på svenska

Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan

ÅFC fick hål på tabelljumbon i andra halvlek
SPORT 2025-06-26 KL. 12:03

ÅFC fick hål på tabelljumbon i andra halvlek

Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte

Pärla din kommun i sommar
NYHETER 2025-06-26 KL. 12:03

Pärla din kommun i sommar

Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor

Ny gynekologmottagning i Åkersberga
NYHETER 2025-06-26 KL. 12:03

Ny gynekologmottagning i Åkersberga

Efter flera års uppehåll har Österåker åter fått tillgång till gynekologisk vård

Isak cyklade 100 mil – för barn i Ukraina
REPORTAGE 2025-06-19 KL. 12:05

Isak cyklade 100 mil – för barn i Ukraina

Lumpenidé ledde till insamling för Ukrainas barn

Saints börjar om i tvåan
SPORT 2025-06-19 KL. 12:03

Saints börjar om i tvåan

Små prisrörelser på bostäder i Österåker
NYHETER 2025-06-19 KL. 12:03

Små prisrörelser på bostäder i Österåker

Bostadsrätterna steg svagt – medan villorna tappade i pris

Ali fick stipendium för stark utveckling
NYHETER 2025-06-19 KL. 12:03

Ali fick stipendium för stark utveckling

Fyra år efter att han kom till Sverige får Ali Nazemisalman utmärkelsen Årets elev vid ÖG – för både studieresultat och kamratskap

Nytt kamratmöte på Lötvallen
SPORT 2025-06-19 KL. 12:03

Nytt kamratmöte på Lötvallen

Roslagskulla föll tungt i första ronden mot Vallentuna – men naturgräset kan vända på steken

Fler nyheter