Under kulturarvsdagarna lyfter Riksantikvarieämbetet fram en mängd intressanta evenemang i Sverige. Tema i år är ”Kulturens vägar” och vad kan passa bättre än att berätta om en älskad ö? Ljusterö har en lång och intressant historia, något som Ljusterö Hembygdsförening låtit filmatisera.
Filmaren Roger Persson har tidigare gjort filmer om olika kulturhistoriska platser i Österåker. I ett nära samarbeta med Ljusterö Hembygdsförening har han gjort en djupdykning i Ljusterös historia.
– Mycket har skrivits om ön men det har aldrig gjorts något sammanhållet om den historiska utvecklingen. Nu blev det en större utmaning än vad jag hade räknat med, främst med tanke på det omfångsrika materialet som föreningen förvaltar. Det fanns mycket i den källan att välja mellan, säger Roger Persson när han berättar om uppgiften att välja gobitarna ur ön historia.
En film blev två
Ljusterö Hembygdsförening grundades år 1929. Föreningen har idag cirka 230 medlemmar som stöder arbetet med att bevara bygdens historia och arrangera uppskattade evenemang. Hembygdsgården med det nybyggda båtmuseet på Tolvmansbacken i Mellansjö rymmer en stor del av öns historia.
– Filmen, eller filmerna utgår från det vi har i museet och dess arkiv, från järnåldern och framåt, säger Eva Söderlund, projektledare från Ljusterö Hembygdsförening och förklarar att det var planerat att det skulle bli en film, men resultat blev två 45 minuters filmer.
– Den första filmen hade vi premiär på i våras under föreningens årsmöte. Den mottogs av medlemmarna med stort intresse och beundran för hur öns långa och intressanta historia presenterades. Historian är värd att berättas och nu har vi den på film, säger Eva Söderlund och beskriver den första filmens innehåll.
– De olika avsnitten berättar om den första ångbåtstrafiken, det andliga livet på ön, fiskets betydelse och utvecklingen av bondesamhället med odling och djurhållning samt vad lite kuriosa ur våra klippböcker, om vad pressen skrivit om ön. Den kommer visas vid olika tillfällen. Bland annat för Ljusterös PRO-medlemmar och för de äldreboende på Görjans gården därefter kommer den att finnas på föreningens hemsida, säger slutligen Eva Söderlund.
Den andra filmen som belyser historien om handelsbodarnas uppgång och fall, skolan, sjukvården, färjorna samt elen, posten och telefonin på ön är planerad att visas i Ljusterö hembygdsgård den 8 september. Den innehåller även en presentation av öns många och intressanta profiler.