NYHETER 2024-08-22 KL. 10:04

Anrika Svinninge gård är till salu

Av Lina Abrahamsson

Har du 25 miljoner som ligger och skräpar? Då kanske Svinninge gård från 1800-talets slut med tillhörande vinkällare, stall och en dörr från det forna Bellmansro kan vara något.

Anrika Svinninge gård är till salu
HISTORISKA VINGSLAG. På 1700-talets slut fanns tre gårdar på den tomt där Svinninge gård idag ligger. Foto: Lina Abrahamsson

Vid slutet av en lindallé tronar Svinninge gård upp sig, på en höjd vid Täljöviken med hästhagar och åkrar. Nuvarande ägare Kurt Moliis har bott på gården i nästan 30 år och beskriver tiden i huset som helt fantastisk.

– Vi har försökt att bevara och förvalta huset och dess inredning. Vi gillar att handla antika prylar, både på loppisar, auktioner och under resor, säger Kurt medan han visar runt i det nära 800 kvadratmeter stora huset.

Just antika prylar är det gott om på Svinninge gård. Tavlor, vikingahjälmar, takkronor och möbler från olika århundranden står utplacerade i husets många rum. Byggnaden är från slutet av 1800-talet och uppfördes för disponent Axel O. V. Nilsson skull. Han arbetade med gruvverksamheten som under ett kortare tag bedrevs kring gården.

KONSTSKATT. Det finns både vägg- och takmålningar inne i Svinninge gård. Foto: Lina Abrahamsson

Renoverades för 70 år sedan

På 1950-talet totalrenoverades gården av en Ingvar Bergengren som var direktör för Bergengrens Fordförsäljning. Han slog bland annat ut flera väggar och gjorde större rum, då det från början fanns många fler men mindre rum i huset. Direktör Bergengren köpte också en buss när renoveringen skulle börja, så att byggarbetarna enklare kunde resa mellan storstan och Svinninge.

Nu är Svinninge gård till salu. Prislappen? Blygsamma 25 miljoner kronor. På Svensk Fastighetsförmedlings hemsida framgår det att huset har tolv rum varav sju sovrum. Utöver de många rummen finns även inomhus- och utomhuspool, stall, vinkällare och tennisbana.

Spännande dörrar

Trots att byggnaden är från sent 1800-tal finns två dörrar inne i huset från seklet innan det. Dörren har tidigare suttit i ett slott i Frankrike där det kunde gå vilt till – tydligen finns flera kulhål som pluggats igen. Det finns även en annan dörr i huset med en spännande historia.

Dörren in till gillestugan kommer nämligen från restaurang Bellmansro som låg på Djurgården fram till år 1952 då den brann ner. Direktör Berggren ropade in dörren till Bellmansro samt porslin samma år som branden ägt rum, och det är därför en dörr från en anrik restaurang sitter i källaren på Svinninge gård.

ELDPROV. Dörren från restaurang Bellmansro överlevde branden som härjade i lokalen och numera sittter dörren påväg in till Svinninge gårds gillestuga. Foto: Lina Abrahamsson

Nuvarande ägaren Kurt Moliis berättar att det dykt upp flera konstskatter under åren. I rummet med inomhuspoolen har en konstnär målat en version av Venus födelse och på balkongen har en annan konstnär skapat ett balkongräcke som berättar en kärlekshistoria. Det finns även takmålningar i gillestugan och i vinkällaren.

– Vi har ordnat visningar av huset och konsten här ett flertal gånger. Det har varit trevligt och de konstintresserade personerna som deltagit i visningarna har kunnat berätta mer om konsten i huset för oss.