NYHETER 2024-09-12 KL. 12:06

Villorna blir dyrare medanlägenhetspriserna sjunker

Av Lina Abrahamsson

Utvecklingen för bostadspriser i Österåkers kommun ser olika ut när det kommer till bostadsrätter och villor. Lägenheterna sjunker i pris, både på kort och lång sikt medan villapriserna stiger.

Villorna blir dyrare medanlägenhetspriserna sjunker
UPPÅT. Villapriserna i kommunen stiger. Foto: Lina Abrahamsson

Svensk Mäklarstatistik släppte den 6 september ny statistik gällande bostadspriserna i landet. Av siffrorna framgår det att bostadsrättspriserna i Österåkers kommun sjunkit med 2,7 procent den senaste tremånadersperioden, juni–augusti. På riksnivå ligger prisutvecklingen för bostadsrätter på minus 1,6 procent och i Stockholms län på minus 0,2 procent.

Gällande villapriserna ser det ljusare ut. Där har prisutvecklingen varit positiv, och den senaste tremånadersperioden har priserna på villor stigit med 4,7 procent. Rikssnittet för samma period landar på plus 0,9 procent medan det i länet ligger på minus 0,2 procent.

Den kommun i länet där villapriserna stigit mest under juni–augusti är Nykvarn där priserna stigit med 13,6 procent. I Norrtälje och Sigtuna har prisutvecklingen däremot varit negativ – där sjönk priserna med 6,2 procent. Sett till bostadsrätterna i Stockholms län är det Norrtälje kommun som haft starkast prisutveckling. Där steg priserna med 7,5 procent. Upplands-Bro har haft den största prisminskningen i länet på lägenheter, med minus 6,3 procent.

Fler tror på högre priser

Den statligt ägda banken SBAB gör varje månad undersökningar om boprisförväntningarna bland hushållen. Den senaste undersökningen, genomförd av Verian, besvarades av runt 1 200 bostadsägare mellan 22–26 augusti. Av undersökningen framgår det att 61 procent av bostadsägarna tror på stigande priser det kommande året medan endast 2 procent tror på sjunkande priser. Det är 26 procent som tror att priserna kommer att stå stilla. De som tror på stigande priser grundar detta på sänkta räntor och hög efterfrågan.

Högst kvadratmeterpris utanför tätort

På bostadssajten Hemnet går det att söka på bostäder i en viss kommun utifrån olika parametrar, bland annat högst kvadratmeterpris. I Österåker återfinns de högsta kvadratmeterpriserna utanför centrala Åkersberga. Den absolut dyraste adressen, sett till kronor per kvadrat, är Östanå Slott. Där kan man hitta en bostadsrätt på två rum fördelade på 52 kvadratmeter, där man får hosta upp 100 000 kronor förr varje kvadratmeter. För en lite större lägenhet om 81 kvadratmeter i slottet ligger kvadratmeterpriser på 95 000 kronor. I Österskär finns ett nybyggt så kallat studiohus, ett litet hus på 25 kvadratmeter plus lika stor biarea. Där ligger kvadratmeterpriset på 99 800 kronor och totalpriset landar därmed på 2 495 000 kronor.

I snitt kostar en bostadsrätt i Österåker i snitt 37 376 kronor per kvadratmeter medan kvadratmeterpriset för en villa landar på 50 330 kronor. Det är dock småpotatis om man jämför med det dyraste kvadratmeterpriset i landet. På Östermalm får man nämligen hosta upp hela 262 264 kronor per kvadratmeter. Det är ett 53 kvadratmeter stort gårdshus som har det höga priset.

Lägst kvadratmeterpris återfinns i centrala Åkersberga, på taket till Kajutan. Där kostar en kvadrat 22 789 kronor.

Kronofogdenannons mest klicka

Varje vecka sammanställer Hemnet en lista över de bostadsannonser som är de mest besökta i vad de kallar ”klicktoppen”. Enligt klicktoppen för vecka 36 går det att se att en villa i Singö, som säljs på exekutiv auktion av Kronofogden, hamnar på förstaplatsen med 3 197 besök. Bostaden är byggd 1914 och är 104 kvadratmeter stor. Utgångspriset är tre miljoner kronor.

På andraplatsen i listan återfinns en villa i pittoreska Wira bruk. Det är ett hus med många tipstypiska detaljer, då huset är från 1909, som vedspris och kakelugn. Villan, som har 30 kvadratmeter boyta, saknar dock avlopp och vill man ha vatten får man traska ner till brunnen och pumpa. För denna bostad får man vara beredd att betala 2 250 000 kronor.

Tredjeplatsen på klicktoppen innehas av ett fritidshus påHusarö. Bostaden är från 1970-talet och har ett utgångspris på 3,8 miljoner kronor.