SPORT 2024-08-22 KL. 10:09

Träna gratis på gymmen utomhus i höst

Av Lina Abrahamsson

Känns kroppen tyngre nu när hösten smyger sig på? Det är nog många som ätit både godare och större mängder samt har kalasat på glass i stora lass under semestern. Samtidigt är ekonomin tajt efter sommarens utflykter och resor, vilket gör att ett gymkort kan kännas dyrt. I kommunen finns det åtta utomhusgym som är helt gratis att träna i.

Träna gratis på gymmen utomhus i höst

Lyfta skrot brukar det kallas, när man stånkar och stönar på ett gym med vikter och maskiner. På utegymmen lyfter man i stället för skrot stockar och sin egen kroppsvikt i olika anordningar. Fördelarna med utegym är att man både får fysisk aktivitet och frisk luft på samma gång. Passar man på att träna innan solen går ner får man även dagsljus som är viktigt för välbefinnandet och ökar chanserna för en god natts sömn.

I fyra av utegymmen i Österåker går det utmärkt att träna hela kroppen Där finns bland annat möjlighet att gå armgång, köra marklyft och utmana sig själv i bänkpress med två olika tyngder. Dessa större utegym hittas i Hackstaskogen, Täljöviken, Röllingbyparken och Sabelbacken i Margretelund.

På Breviksbadet finns ett annorlunda utomhusgym där det går att gå på lina, träna med rep och klättra i lianer.

Övriga tre gym finns på Domarudden, i Oceanparken och Lillbroängens park.