Av Jesper Almén
Den storslagna jugendvillan vid Furusundsleden var under många år sommarboende för en av förra seklets stora skådespelerskor och hennes familj. Idag hyrs Herrhaga ut som inspelningsplats för tv-deckare och reklamfilmer.
Kanske har du någon gång när du färdats i båt genom Furusundsleden lagt märke till en ståtlig stenvilla i jugendstil som syns på landsidan nära Dyvik. Det är Herrhaga gård som du då lagt ögonen på. Skärgårdsvillan har 18 rum på sammanlagt 750 kvadratmeter och gårdsarealen uppgår till 80 hektar. Huset har i över 100 år varit i familjen Sylwanders ägo. Idag bor Robert Sylwander här. Han är barnbarn till Herrman Sylwander och hans fru, skådespelerskan Tora Teje, som köpte huset 1922.
Herrhagas historia sträcker sig tillbaka till början av förra sekelskiftet. Det började byggas 1910, på uppdrag av en ung man vid namn Hjalmar Burmeister, som kom till Österåker med en stor säck pengar och en vacker hustru. Den finske arkitekten Gösta Kulvik anlitades att rita villan och byggmästare var Edvard Blom, som även varit delaktig i bygget av kända byggnadsverk som prins Eugens Waldemarsudde, Rosenbad och nybygget av Dramaten i början på 1910-talet. Herrhaga stod klart efter något år och paret Burmeister kunde flytta in, men Hjalmars tid i sitt drömhus och tillika i jordelivet blev dock tragiskt kortvarigt.
– Hjalmar hade en bästa vän vid namn Kåre som blev förälskad i Hjalmars fru och startade en hemlig kärleksaffär med henne. En höstdag 1916, under en jakt på markerna i närheten hittades Hjalmar svårt sårad i skogen, skjuten av vad som påstods vara ett vådaskott. Han dog en vecka senare av skadorna. Hustrun och Kåre flydde landet och drog till Venezuela. Efter fem år kom änkan tillbaka till Sverige och sålde då Herrhaga till min farfar och farmor, berättar Robert Sylwander.
Herrhaga har varit i familjen Sylwanders ägo i över 100 år. Sedan början på 2000-talet är det Robert Sylwander som äger huset. Foto: Jesper Almén
Herrman Sylwander var hovfotograf och drev den anrika fotoateljén Jaeger på Drottninggatan i Stockholm. Tora Teje var en av dåtidens stora skådespelerskor, som firade triumfer på Stockholms teaterscener. I familjen ingick också sonen Georg, som Herrman hade från ett tidigare äktenskap. Tanken var ursprungligen att familjen skulle bo i huset året runt, men de kalla vintrarna i början på 1920-talet visade sig tuffa, framför allt blev snöskottningen ett oöverstigligt arbete. Det tog onödigt lång tid för Tora och Herrman att pendla in till sina arbeten inne i huvudstaden. Efter två år valde familjen, som nu utökats med ytterligare en son, Claes, att flytta in till centrala Stockholm, till ett hus de hade vid Karlaplan. Herrhaga förblev dock sommarboende under alla år. Varje sommar flyttade familjen ut och då fanns så många som 17 tjänstefolk på plats, allt från trädgårdsmästare till kockar och betjänter.
– Här hölls storslagna fester med dåtidens teaternobless och kändiselit. Revykungen Karl Gerhard, som var god vän med farfar, hade sin 60-årsskiva här, det ska ha varit ett jäkla hålligång. Efter att farfar gick bort hade farmor Tora ofta herrmiddagar här. Det var 14 herrar och hon själv. De där middagarna pratades det mycket avundsjukt om bland finfolket i Stockholm, säger Robert Sylwander.
Det var Roberts pappa Georg som fick ärva Herrhaga när Tora Teje dog 1970 och när han så småningom själv gick bort 1998 ärvde hans barn villan efter honom. Sedan drygt 20 år är det Robert som ensam äger huset. Han använder det som privatbostad men har även hyrt ut huset för olika filminspelningar.
– Det har spelats in en hel del reklamfilmer här, och flera dramainspelningar, bland annat ett avsnitt av en deckarserie baserad på Maria Langs böcker och scener i ett avsnitt av senaste Hamilton-serien. Det är en populär inspelningsplats, det finns alltid någon tidstypisk miljö i huset som passar, säger Robert.