Stockholms stad skrotar planerna på att dumpa 200 000 kubikmeter förorenade muddermassor i Kanholmsfjärden. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Beskedet kom idag, den 9 oktober, och tas emot med glädje av flera skärgårdsbor.
– Det är verkligen en lättnadens suck. En sak mindre att oroa sig för, säger Ingmarsöbon Stefan Ljungberg, som engagerat sig i frågan.
Muddermassorna skulle ha kommit från ett stort bostadsprojekt i Norra Djurgårdsstaden och innehåller bland annat arsenik, kadmium, kobolt, kvicksilver och bly. Motståndet mot dumpningen har varit stort, med Facebookgrupper, namninsamling och en båtdemonstration i september.
FJÄRD. Här ligger Kanholmsfjärden. Foto: Skärmdump/Google Maps
Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden, säger till Dagens Nyheter att staden nu gör ett ”omtag kring projektet”.
– Det jag reagerar på är att det är så populistiskt. Först när det blir protester backar man. Varför gör man inte en ordentlig värdering från början? säger Stefan Ljungberg.
Robin Muhr, känd från revyscenen och tv-produktioner, bokdebuterar med en tragi-komisk roman om faderskap, sorg och skuld
Den 11 oktober intar Klimatdagen centrum med föreläsningar, provsmakning och aktiviteter för hela familjen
Hemma hos Bibbi samsas mänger av förnödenheter som ska skickas till soldater, barn och djur
TFU Åkersberga gör nattvandring möjlig utan föreningskoppling – trygghet först
Obesegrade Ackers i tabelltoppen efter rysare mot Värmdö
De klassiska tunnbrödsrullarna från Lidingö serveras från foodtruck
Få uppger brottsutsatthet - oro för inbrott och fordonsbrott ligger på ensiffriga nivåer
Provfisken visar ökning innerskärgården – men i ytterskärgården ser det värre ut
Restaureringen blir dokumentärfilm – Roger Persson har följt hela arbetet med kameran
IT-veteran från Österåker släpper bok för nybörjare
Thomas Mohlin har fotograferat sedan barnsben – nu är han i final med fyra bilder i svenska mästerskapet i fotografi
Artisten från Åkersberga hyllar sin farmor i en ny låt – och berättar om styrkan i musiken
Lokala bagare bjuder på hemligheter som lyfter vetebrödet och tipsar om nytt bullrecept