NYHETER 2024-08-13 KL. 12:00

Nu är det äntligen dags för Kanalens Dag igen

Av Jesper Almén

Söndagen den 25 augusti anordnas Kanalens Dag för 32:a gången. Då vallfärdar tusentals besökare som vanligt till Ekbacken i Åkersberga för att uppleva Österåkers största folkfest.

Nu är det äntligen dags för Kanalens Dag igen

Det brukar vara ett datum som går att sätta klockan efter. Sista söndagen i augusti varje år har Kanalens Dag arrangerats traditionsenligt ända sedan 1991, endast med uppehåll under pandemiåren 2020 och 2021. I våras verkade det ett tag osäkert om Kanalens Dag skulle bli av i år, eftersom Fix Media AB, företaget som de sista fem gångerna har arrangerat evenemanget, gick i konkurs i slutet på april. Men nu står det glädjande nog klart att den populära folkfesten blir av på utsatt datum, som ursprungligen planerat.

Kanalens Dag började en gång i tiden som en dag för Österåkers rika föreningsliv, en chans för föreningarna att visa upp sin verksamhet, låta invånarna prova på olika sporter och aktiviteter och därigenom rekrytera nya medlemmar. Med åren har evenemanget utökats med bygdemarknad, företagspark och möjligheter till allehanda förnöjelser som att åka karusell, prova ponnyridning, äta gott och fika. I år kan man träffa mer än 60 föreningar, politiska partier och organisationer som presenterar sina verksamheter.

På bygdemarknaden finns ett trettiotal marknadssäljare och ett stort antal företag ställer ut. Nöjesfält med karuseller, åkattraktioner, sockervadd och chokladhjul, finns som vanligt på plats, liksom foodtrucks och matförsäljare med godsaker från hela världen. Traditionsenligt brukar det dessutom alltid vara fint väder den sista söndagen i augusti. Kanalens Dag arrangeras numera under det nya företagsnamnet Hemmaplan Media, men stora delar av det gamla erfarna teamet från tidigare år är med som vanligt.