RECEPT 2024-08-12 KL. 09:00

Mat från förr i Österåker

Av Lina Abrahamsson

Via sajten Matkult går det att hitta äldre recept från olika delar av Sverige via en karta. Där finns över hundra år gamla recept från både Ljusterö och Roslags-Kulla, med rätter som ugnstekt gädda och grynkaka.

Mat från förr i Österåker
Hårdbröd bakas. Foto: Wolter Ehm/Institutet för språk och folkminnen

På hemsidan matkult.se finns en karta över hela landet. Där går det att skriva in en plats och få upp recept som skrivits ner från området, de flesta från tidigt 1900-tal. I Österåker finns Roslags-Kulla och Ljusterö utmärkta på kartan, med fyra respektive sju recept.

Från Roslags-Kulla är samtliga recept insamlade år 1902 och kommer från en torparhustru, torpare Andersson i Horsviken, fiskarhustru Hilda Jansson i Björnhufvud och Torpare och fiskare Wahlberg i Björnhufvud. De bjuder på recept som kokt strömming, grynkaka, stekt fläsk med bruna bönor samt hårdt rågbröd.

Recepten från Ljusterö samlades in fem år tidigare än de från Roslags-Kulla, år 1897. Samtliga recept från ön kommer från lantbrukaren Åkerström som bodde i Stensvik. Hushållet där delade med sig av recept på bland annat sviskonsoppa, kalfost, ugnstekt gädda och tunna ärtpannkakor.

Recepten från både Roslags-Kulla och Ljusterö är nedskrivna av Tilly Nordström och Gerda Creutz. Mellan åren 1987 och 1916 samlade elever på Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala in information om bland annat hushållning på landsbygden. Materialet blev till slut tusentals recept från hela landet. Dessa recept finns samlade Johan August Lundells efterlämnade samling i Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala. Lundell var en av grundarna till Fackskolan, där Tilly Nordström och Gerda Creutz gick.

Sviskonsoppa från Ljusterö

Ingredienser:

½ kg sviskon

¼ kg russin

4 lit vatten

2 dl marsala

2 bitar kanel

½ citron

1 kkp socker

2 msk potatismjöl

Beredning:

Vattnet med kanelen påsättes och däri lägges de väl rensade och sköljda bären. Detta får koka tills bären fått svälla väl ut. Nu tillsättes vin, socker och citron. Soppan afredes med potatismjöl utrördt i litet vatten, hvarefter soppan får ett hastigt uppkok, och är nu färdig.

Recept från: Hos landtbrukare Åkerström, Stensvik, Ljusterö, Uppland ?Upptecknat: 1897 av Gerda Creutz (Uppsala, 29403:17)

Hårdt rågbröd från Roslags-Kulla

Ingredienser:

8 kannor vatten

Så mycket rågmjöl man kan få i, eller tills degen blir bra hård

1½ hg pressjäst

2 näfvar salt

Beredning:

Mjölet slås i ett baktråg, och däri nedblandas det ljummade vattnet, den upplösta jästen samt saltet. Så arbetas degen med båda händerna, tills allt är väl blandadt. Man arbetar in mjöl, tills degen blir ganska hård och svår att arbeta. Den ställes därpå att jäsa.

Då degen jäst ungefär 3 tim (olika för olika årstid), tager man från en del och bakar ut den till en lång och bra tjock lef, hvilken skäres af i bitar lagom till en brödkaka. Hvarje bit plattas till med handen, mjölas samt kaflas ut. Sen man naggat den, uttages kakan med ett mått. Kakorna läggas på linne att jäsa.

Man har förut eldat upp bakugnen, så att den är riktigt varm och lägger in kakorna med brödspade, allteftersom de blifva jästa. De gräddas på några minuter och läggas sedan att torka. Mjölet skakas af och de hängas upp på stänger i taket.

Recept från: Fiskarhustru Hilda Jansson, Björnhufvud, Rolags-Kulla, Uppland ?Upptecknat: 1902 av Tilly Nordström (Uppsala, 29403:17)

Kvinna vid spisen i Uppland, fotograferad någon gång mellan 1890–1910. Foto: Per Elis Edhlund



LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I RECEPT

Fler nyheter