REPORTAGE 2024-12-05 KL. 12:03

Italiensk trattoria lyfter Åkersbergas matscen

Efter fyra framgångsrika år med Glassverkstan tar Kia Andersson och hennes team nästa steg i Åkersberga. Med trattorian Il Pascolo erbjuder de en smakupplevelse som kombinerar italiensk tradition med medelhavsinfluenser och skandinavisk kreativitet.

Italiensk trattoria lyfter Åkersbergas matscen
TJOHO. I stora ladan på Stora Säby gård har Giovanni Arino, Kia Andersson, Nini Samuelsson, Matilda Dahlin och Victoria Loder öppnat Åkersbergas första italienska trattoria, Il Pascolo. Foto: Agneta Johansson

Efter en intensiv tid med renoveringar, ombyggnationer och menyplanering är teamet bakom restaurang Il Pascolo redo att öppna Åkersbergas första italienska trattoria, gelatocafé och festvåning.

I lokalen där Olsons möbler tidigare huserade erbjuds gästerna ett annorlunda och unikt koncept med öppet kök och köksbar där de kan följa souschef Victoria Loder och den napolitanska pizzaiolon Giovanni Arinos arbete på nära håll. Förutom matsal rymmer lokalen en bar och en inbjudande loungedel med sköna soffor.

– Vi har lagt våra själar och hjärtan i att skapa ett varmt och inbjudande utrymme där gästerna kan koppla av, njuta och känna sig hemma, säger Kia Andersson från Blou Design Group.

Tillsammans med kollegorna Nini Samuelsson och Matilda Dahlin delar hon missionen att göra varje besök till en trevlig och minnesvärd upplevelse. Efter månader av skattjakt efter möbler och detaljer i secondhandbutiker och på internet har de skapat en udda och avslappnade miljö.

– Vi tänker återbruk så om det är någon möbel man gillar extra mycket är de till salu, säger Kia.

WOW-PIZZA. Den napoleanske pizzaiolon Giovanni Arinos pizzor är lagade med kärlek, även de som är glutenfria. Foto: Blou Design Group

Det som sticker ut på Il Pascolos meny är fusionen av italienska smaker med inslag från Medelhavets alla hörn och vissa skandinaviska influenser.

– Vårt koncept är unikt i Åkersberga. Här möts tradition och kreativt nytänkande, glädje och överraskningar på en plats som passar långa middagar, snabba luncher eller bara en stunds avkoppling, säger Victoria Loder, kock och menyansvarig.

Att intresset är stort vad som finns på menyn bekräftar Matilda Dahlin. Hon berättar att innan invigningen hade de fått över 300 bokningar till det medelhavsinspirerade julbordet. Hon tillägger att de frångått den traditionella julbuffén.

– Vi vill att gästerna ska kunna njuta i lugn och ro av maten, därför serverar vi rätterna vid borden, säger hon.

I restaurangens angränsande lokal har Glassverkstan flyttat in.

– Givetvis kan man äta gelato året om. Här kan man sitta framför kaminen och njuta av vår pepparkaksgelato eller glöggsorbet. Vill man ha sött till kaffet samarbetar vi med det lokala hantverksbageriet Vasselbo, säger Kia och visar stolt upp sitt senaste secondhand fynd, en konditoridisk från 1950-talet.

Även ladans loft har fått ett lyft. Nini Samulesson förklara flexibiliteten med festvåningen med plats för upp till 150 sittande gäster.

– Vill man ha en egen fest, med eller utan catering, eller att vi ska arrangera något är allt möjligt. Vi planerar även att ha egna evenemang med liveband, säger hon och får medhåll av Kia som nickar instämmande.

– Vi har en idé att arrangera födelsedagskalas med pizza och glass för dem som vuxit från kalas på trampolinparker, säger Kia entusiastiskt.

För henne och det övriga teamet är detta bara början på att skapa nya möjligheter till att vidareutveckla verksamheterna i den stora ladan.

Agneta Johansson



Åkersbergafotografer i SM-final
KULTUR 2025-09-04 KL. 12:03

Åkersbergafotografer i SM-final

Anneli Holm och Annelie Andersson bland årets finalister i foto-SM

Pastoratet hoppas på ungt uppsving
NYHETER 2025-09-04 KL. 12:03

Pastoratet hoppas på ungt uppsving

Satsar på att nå 16-åringar och locka fler röster än kyrkovalet 2021

Nissrin utsedd till Årets lärare i Österåker
NYHETER 2025-09-04 KL. 12:03

Nissrin utsedd till Årets lärare i Österåker

Mellanstadieläraren på Margretelundsskolan får pris efter att eleverna själva nominerat henne

Efter regnet – nu kommer svampen
NYHETER 2025-09-04 KL. 12:03

Efter regnet – nu kommer svampen

Svampkonsulenten Irene Bellman delar med sig av sina bästa tips för att hitta skogens guld

Slitage längs Roslagsleden – Nils sprang vilse
NYHETER 2025-09-04 KL. 12:03

Slitage längs Roslagsleden – Nils sprang vilse

”Bedrövligt och skamligt” – Österåker får bakläxa

Sena mål snuvade ÅFC på serieledning
SPORT 2025-09-04 KL. 12:03

Sena mål snuvade ÅFC på serieledning

Efter 85 minuter i topp rasade allt – två sena baklängesmål gav 2–2 mot Gusk

PB på lånad stav – Flodén femma på USM
SPORT 2025-09-04 KL. 12:03

PB på lånad stav – Flodén femma på USM

Hannes Flodén, ÅSK, femma på USM – medalj var målet men stavproblem satte stopp

Paus för textilinsamlingen i Österåker
NYHETER 2025-09-04 KL. 12:03

Paus för textilinsamlingen i Österåker

Efter lagkrav på återvinning svämmar kärlen över – nu har insamlingen stoppats och hushållen uppmanas spara sitt textilavfall

Kunskap ska förebygga självmord bland äldre
NYHETER 2025-08-28 KL. 12:27

Kunskap ska förebygga självmord bland äldre

Kommunen arrangerar två föreläsningar inför internationella Suicidpreventiva dagen

”Jag har alltid skapat med händerna”
REPORTAGE 2025-08-28 KL. 12:03

”Jag har alltid skapat med händerna”

Silversmeden Lars Munkhammar, 91, har lämnat sina spår både i kyrkorum och på museer – idag är det färgpennorna som får skapa nytt liv

Från “superdålig” till SM-silver
SPORT 2025-08-28 KL. 12:03

Från “superdålig” till SM-silver

Alice Borglund har gjort en härlig resa tillsammans med hästen Ove

”Det var tortyr – inte kärlek”
REPORTAGE 2025-08-28 KL. 12:03

”Det var tortyr – inte kärlek”

Angelika blev manipulerad av en man som senare misshandlade henne både psykiskt och fysiskt

Så var sommaren i SL-trafiken
NYHETER 2025-08-28 KL. 12:03

Så var sommaren i SL-trafiken

Busslinjen till sommarön Ljusterö fick flest synpunkter

Fler nyheter