REPORTAGE 2024-11-28 KL. 12:03

Måltiden i fokus hos matkreatören Jenny

Av Lina Abrahamsson

Jenny Blomqvist är matkreatören som drömmer om att jobba med mat på heltid och har fått frågan om att delta i Sveriges Mästerkock två gånger. Med sina vackra foton på god mat serverad på loppisfyndat porslin skapar hon bord som åskådaren vill slå sig ner vid.

Måltiden i fokus hos matkreatören Jenny
GRÖNA FINGRAR. I och med flytten ut till Skirhult hoppas Jenny nu på att kunna odla egna örter, som den flitigt använda basilikan. Tanken är även att odla tomater, fler örter, potatis, sallad och grönsaker. Foto: Roffe Andersson

– Jag är nyinflyttad i Åkersberga, har du några bra loppistips? Frågar Jenny Blomqvist när Kanalen träffar henne efter hennes arbetsdag på Söraskolan.

– Jag är på ständig jakt efter gammalt porslin när jag stylar mina matfoton, tillägger hon.

På Instagramkontot @foodstoriesfrom_me finns en uppsjö av bilder på vackert presenterad mat. Jenny har varit aktiv på sociala medier i fem år, men då med ett annat konto hon drev tillsammans med en vän. Sedan ett par år kör hon solo.

– Jag gillar kontrasterna mellan att jobba med eleverna på Söraskolan och att hålla på med mat på fritiden. Matkreatör är mitt extrajobb och det jag brinner för. Det vore en dröm att få göra en egen kokbok!

Började i barndomen

Jenny berättar att hon är uppvuxen kring mat och såg som barn sin mamma laga goda rätter.

– Mamma högtidlighöll helgmyset och det viktiga med att ha ett vackert dukat bord. När jag blev äldre ville jag ha så själv hemma. Även vardagsrätter med husmanskost var en stor del av min barndom, det satte grunden för mitt matintresse.

Tankarna på recept och dukning snurrar ständigt i Jennys huvud.

– Jag tänker ju på mat jämt! Vad ska jag göra för fredagsbild, vad blir det för frukost? Som tur är delar mina barn och min sambo matintresset med mig, säger Jenny.

Presentation viktigt

Att presentera maten man ska äta på ett vackert sätt är superviktigt, menar Jenny. Hon vill att hennes bilder ska se levande ut, och framhåller att allt inte behöver vara perfekt. De omaka loppisfyndade gafflarna får samsas på ett ärvt serveringsfat.

– Jag vill att man ska känna ”här vill jag slå mig ner”. När det gäller att få till ett inbjudande matfoto krävs färska örter, gärna citronmeliss till efterrätter och basilika till maträtter. Min sambo brukar säga att ingen använder lika mycket basilika som jag, skrattar Jenny.

På frågan om hennes vardag ser ut som den på Instagram svarar Jenny att det kanske inte ser exakt ut som i hennes flöde, men att hon tycker att ett dukat bord är betydelsefullt för att få en fin stund tillsammans.

– Måltiden är viktig, då får man en chans att sitta till bords tillsammans och prata. Det känns som att många idag glömmer bort att vara närvarande och samtala.

Headhuntad till tv

Jenny Blomqvist är självlärd inom både matlagning, styling och fotografering. Hennes Instagram är idag uppe i över 9 000 följare och två gånger har hon fått frågan från Sveriges Mästerkock om hon vill delta i tv-programmet.

– Jag är nog för blyg för det, men det är roligt att de frågar. Till och med Hela Sverige Bakar har frågat om jag vill vara med, trots att jag knappt bakar!

Personligt

Namn: Jenny Blomqvist

Ålder: 52 år

Familj: Sambo och två barn från ett tidigare förhållande

Bor: Skirhult i Österåker

Gör: Jobbar som socialpedagog på Söraskolan och är matkreatör

Favoritmat: Italienskt och husmanskost

Inspiration: Jenny Walldén, systrarna Eisenman, Catarina König

Filosofi kring mat: Matlagning ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet



Revykung i Åkersberga blir romanförfattare
NÖJE 2025-10-09 KL. 12:05

Revykung i Åkersberga blir romanförfattare

Robin Muhr, känd från revyscenen och tv-produktioner, bokdebuterar med en tragi-komisk roman om faderskap, sorg och skuld

Klimatsmart mat i fokus
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Klimatsmart mat i fokus

Den 11 oktober intar Klimatdagen centrum med föreläsningar, provsmakning och aktiviteter för hela familjen

Åkersbergabaserad insamling utan mellanhänder
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Åkersbergabaserad insamling utan mellanhänder

Hemma hos Bibbi samsas mänger av förnödenheter som ska skickas till soldater, barn och djur

Unga förebilder öppnar vägen för fler
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Unga förebilder öppnar vägen för fler

TFU Åkersberga gör nattvandring möjlig utan föreningskoppling – trygghet först

Ekstrand frälsare efter förlängning
SPORT 2025-10-09 KL. 12:03

Ekstrand frälsare efter förlängning

Obesegrade Ackers i tabelltoppen efter rysare mot Värmdö

Åkersberga kvalar mot Mora
SPORT 2025-10-09 KL. 12:03

Åkersberga kvalar mot Mora

ÅFC slutade tvåa efter förlust i seriefinalen

Tunnbrödsrullen har parkerat i Åkersberga
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Tunnbrödsrullen har parkerat i Åkersberga

De klassiska tunnbrödsrullarna från Lidingö serveras från foodtruck

Trygghetsläget i Österåker enligt polisens enkät
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Trygghetsläget i Österåker enligt polisens enkät

Få uppger brottsutsatthet - oro för inbrott och fordonsbrott ligger på ensiffriga nivåer

Gäddan gör comeback i skärgården – ”Superviktigt”
NYHETER 2025-10-02 KL. 12:05

Gäddan gör comeback i skärgården – ”Superviktigt”

Provfisken visar ökning innerskärgården – men i ytterskärgården ser det värre ut

Klockorna klämtar åter i Kulla
NYHETER 2025-10-02 KL. 12:03

Klockorna klämtar åter i Kulla

Restaureringen blir dokumentärfilm – Roger Persson har följt hela arbetet med kameran

Dan vill öka cybersäkerheten
NYHETER 2025-10-02 KL. 12:03

Dan vill öka cybersäkerheten

IT-veteran från Österåker släpper bok för nybörjare

Thomas tävlar i SM med fyra foton
REPORTAGE 2025-10-02 KL. 12:03

Thomas tävlar i SM med fyra foton

Thomas Mohlin har fotograferat sedan barnsben – nu är han i final med fyra bilder i svenska mästerskapet i fotografi

Sky Li skriver musik direkt från hjärtat
KULTUR 2025-10-02 KL. 12:03

Sky Li skriver musik direkt från hjärtat

Artisten från Åkersberga hyllar sin farmor i en ny låt – och berättar om styrkan i musiken

Från klassiker till twist på Kanelbullens dag
NÖJE 2025-10-02 KL. 12:03

Från klassiker till twist på Kanelbullens dag

Lokala bagare bjuder på hemligheter som lyfter vetebrödet och tipsar om nytt bullrecept

Fler nyheter