REPORTAGE 2024-11-28 KL. 12:03

Måltiden i fokus hos matkreatören Jenny

Av Lina Abrahamsson

Jenny Blomqvist är matkreatören som drömmer om att jobba med mat på heltid och har fått frågan om att delta i Sveriges Mästerkock två gånger. Med sina vackra foton på god mat serverad på loppisfyndat porslin skapar hon bord som åskådaren vill slå sig ner vid.

Måltiden i fokus hos matkreatören Jenny
GRÖNA FINGRAR. I och med flytten ut till Skirhult hoppas Jenny nu på att kunna odla egna örter, som den flitigt använda basilikan. Tanken är även att odla tomater, fler örter, potatis, sallad och grönsaker. Foto: Roffe Andersson

– Jag är nyinflyttad i Åkersberga, har du några bra loppistips? Frågar Jenny Blomqvist när Kanalen träffar henne efter hennes arbetsdag på Söraskolan.

– Jag är på ständig jakt efter gammalt porslin när jag stylar mina matfoton, tillägger hon.

På Instagramkontot @foodstoriesfrom_me finns en uppsjö av bilder på vackert presenterad mat. Jenny har varit aktiv på sociala medier i fem år, men då med ett annat konto hon drev tillsammans med en vän. Sedan ett par år kör hon solo.

– Jag gillar kontrasterna mellan att jobba med eleverna på Söraskolan och att hålla på med mat på fritiden. Matkreatör är mitt extrajobb och det jag brinner för. Det vore en dröm att få göra en egen kokbok!

Började i barndomen

Jenny berättar att hon är uppvuxen kring mat och såg som barn sin mamma laga goda rätter.

– Mamma högtidlighöll helgmyset och det viktiga med att ha ett vackert dukat bord. När jag blev äldre ville jag ha så själv hemma. Även vardagsrätter med husmanskost var en stor del av min barndom, det satte grunden för mitt matintresse.

Tankarna på recept och dukning snurrar ständigt i Jennys huvud.

– Jag tänker ju på mat jämt! Vad ska jag göra för fredagsbild, vad blir det för frukost? Som tur är delar mina barn och min sambo matintresset med mig, säger Jenny.

Presentation viktigt

Att presentera maten man ska äta på ett vackert sätt är superviktigt, menar Jenny. Hon vill att hennes bilder ska se levande ut, och framhåller att allt inte behöver vara perfekt. De omaka loppisfyndade gafflarna får samsas på ett ärvt serveringsfat.

– Jag vill att man ska känna ”här vill jag slå mig ner”. När det gäller att få till ett inbjudande matfoto krävs färska örter, gärna citronmeliss till efterrätter och basilika till maträtter. Min sambo brukar säga att ingen använder lika mycket basilika som jag, skrattar Jenny.

På frågan om hennes vardag ser ut som den på Instagram svarar Jenny att det kanske inte ser exakt ut som i hennes flöde, men att hon tycker att ett dukat bord är betydelsefullt för att få en fin stund tillsammans.

– Måltiden är viktig, då får man en chans att sitta till bords tillsammans och prata. Det känns som att många idag glömmer bort att vara närvarande och samtala.

Headhuntad till tv

Jenny Blomqvist är självlärd inom både matlagning, styling och fotografering. Hennes Instagram är idag uppe i över 9 000 följare och två gånger har hon fått frågan från Sveriges Mästerkock om hon vill delta i tv-programmet.

– Jag är nog för blyg för det, men det är roligt att de frågar. Till och med Hela Sverige Bakar har frågat om jag vill vara med, trots att jag knappt bakar!

Personligt

Namn: Jenny Blomqvist

Ålder: 52 år

Familj: Sambo och två barn från ett tidigare förhållande

Bor: Skirhult i Österåker

Gör: Jobbar som socialpedagog på Söraskolan och är matkreatör

Favoritmat: Italienskt och husmanskost

Inspiration: Jenny Walldén, systrarna Eisenman, Catarina König

Filosofi kring mat: Matlagning ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet