SPORT 2024-08-22 KL. 10:13

Staffan redo för sitt livs största utmaning

Av Loke Johansson

Ett nytt personbästa på 200 meter resulterade i SM-brons i början av augusti. Nu tar Staffan Gudin, 48, nästa steg och representerar Åkersberga Sportklubb i sitt livs största tävling – veteranernas världsmästerskap i friidrott.

Staffan redo för sitt livs största utmaning
GNUGGAR PÅ. Med hjälp av tränaren Mattias Sunneborn har Staffan förberett sig i månader. Foto: Tomasz Piwinski

Sedan det stod klart att Sverige skulle bli värdnation för veteran-VM i friidrott har Staffan Gudin storsatsat på att få delta – och nu har det hårda arbetet gett utdelning.

Hoppas på stafettlaget

Efter månader av förberedelser är det dags för Staffan att möta några av världens bästa veteranatleter från över 100 olika länder på Slottsskogsvallen i Göteborg. Själv ska Staffan tävla i 200 och 400 meter löpning.

Foto: Tomasz Piwinski

Med en respekt för konkurrensen kommenterar Staffan sina chanser:

– Många är riktigt vassa, så detta blir verkligen något att bita i, säger Staffan.

Huvudfokuset för Staffan ligger på 400-metersloppet, där 60 personer i hans ålderskategori kommer gallras till 24 semifinalister efter första omgången.

– Målet är att försöka sätta personbästa på 400 meter, då finns det en chans att jag kommer med i stafettlaget, och det vore väldigt kul, säger Staffan.

För ungefär sex år sedan började Staffan träna i veterangruppen ”ÅSK Masters”. Sedan dess har det blivit många timmar på Österåkers friidrottsarena. I oktober trappade han upp satsningen inför veteran-VM när han började tränas av den tidigare elitfriidrottaren Mattias Sunneborn.

– Jag känner mig förberedd. Nu ska jag bara återhämta mig innan tävlingen, det är lätt att bli nervös, men jag ser det också som en rolig upplevelse där jag kan utmana mig själv.

På 400 meter ligger Staffan idag på fjärdeplats i sin ålderskategori, men det här blir första gången han deltar i en internationell tävling. Och vad det gäller nervositeten inför mästerskapet citerar han en av våra OS-hjältar:

– Jag säger som Sarah Sjöström: tankarna får vara där, och det är bara att försöka leva med det. Det är inte farligt att vara nervös.

Peppar varandra

Trots framgångarna, nu senast en delad tredjeplats i veteran-SM, var det först senare i livet som friidrotten kom in i Staffans liv.

– Jag har alltid sprungit och varit relativt snabb. Men innan har jag mest spelat fotboll. Friidrottskarriären inledde jag som veteran.

Och Staffan trycker på att det är tacksamt att kunna upprätthålla sin träning i Österåker, särskilt efter byggnationen av den nya multiarenan.

– Under vinterhalvåret är det tacksamt att det finns en möjlighet att träna inom kommungränsen, det gör det enklare att komma i väg och träna.

Utöver Staffan skickar Åkersberga SK ytterligare 13 representanter till mästerskapet i Göteborg, och han känner en fin gemenskap bland veteranerna.

– Man stöttar och peppar varandra, inte bara inom klubben. Jag har kontakt med veteraner från andra klubbar och känner ingen rivalitet. Man tävlar på sina egna villkor och hejar på varandra, säger Staffan.

Och det är helhetsupplevelsen han ser mest fram emot.

– Det här är så annorlunda jämfört med vad jag är van vid. Det är större och striktare, lite som OS – fast på en mer hjärtlig veteran-nivå, avslutar Staffan.