SPORT 2024-10-03 KL. 10:01

Storvinst för Ackers i hemmapremiären

Av Loke Johansson

Ackers vann säsongens första hemmamatch med 9-2 mot Nykvarns IF Utveckling. Efter en jämn första period var det en hattrick som fick det att släppa för herrarna, som nu inlett division 1 på bästa möjliga sätt.

PRESS. Ackers spelade offensivt redan från start. I början lyckades Nykvarn hålla emot, men i andra perioden började målen rassla in för hemmalaget. Foto: Roffe Andersson

Efter premiärvinsten mot Värmdö IF var det med en god känsla som herrarna i Ackers klev in i Multiarenan i helgen. Detsamma gällde motståndarna Nykvarn, som själva vunnit sin premiärmatch mot Ekerö IK. Ackers fick visa upp god form inför hemmapubliken, och vann matchen med 9-2.

– Kul att få bjuda publiken på vinst i hemmapremiären, säger hattrick-skytten Anton Ekstrand.

Jämn inledning

Men det såg till en början ut att bli jämnt. Ackers visade stark offensiv vilja redan från start genom självsäkra avslut. Efter bara två minuter kom ledningsmålet när Samuel Lindberg hittade krysset genom assist av William Westerholm. Kort efter kom 2-0-målet via Anton Ekstrand, som gav en försmak av vad han hade att ge framför hemmapublikens 150 åskådare.

Men Nykvarn hängde på. I mitten av första perioden lyckades bortalaget kvittera till 2-2. Efter en utvisning var Nykvarn nära att ta ledningen i powerplay. Men Ackers svarade med tuffa närkamper och kunde hålla emot. Så långt gick målutvecklingen i samklang med matchbilden.

Efter två utvisningsminuter lyckades ett fulltaligt Ackers göra 3-2 med tio sekunder kvar av första perioden, detta efter fint uppspel och assist av Anton Ekstrand, och mål av David Johansson. På läktararen hördes Ackersramsor från barnklacken, och efter detta kopplade Ackers greppet om matchen.

MÅLFORM. Anton Ekstrand har bra samspel med David Johansson, som gjorde tre assister under matchen. Foto: Roffe Andersson

Hattrick av Ekstrand

I andra perioden skruvades intensiteten och tempot upp. Efter buffligt spel drog hemmalaget på sig ytterligare en utvisning. Men med stöd från hemmapubliken blev det numrära underläget smärtfritt, varpå Ackers sedan lyckades skörda på försäsongens slit. I mitten av mellanperioden gjorde Ackers 4-2 efter ett kyligt avslut med Anton Ekstrand i spetsen. Efter en sekvens av hård press kunde hemmalaget även göra 5-2 där Ekstrand återigen fick glänsa. Hattricken var ett faktum.

– Vi lirar bra i hela femman och jobbar oss in i matchen, vilket också speglas på resultatet.

Målande bröder

Efter hattrick i andra perioden fortsatte matchen i Åkersbergas väg även i tredje. Uppvisningen i sista perioden började med 6-2 av Daniel Ring, som hittade nätet efter framspel av storebror Patric Ring. Den förstnämnda kommer närmast från AIK och högstaligan, SSL, men valde inför den här säsongen att återvända till moderklubben.

Trots trötta spelare hade Nykvarn inte gett upp, tredje perioden bestod av flera tuffa närkamper och två viljestarka lag. Men bortalaget lyckades inte bryta Ackers målsvit. Istället blev det ytterligare tre mål innan slutresultatet visade 9-2. Dessa via Max Fletcher Sjöman, Samuel Lindberg och Felix Dahlgren.

– Vi börjar etablera spelet i anfallszon och märker att de blir tröttare och tröttare, vi nöter ut dem och är starka offensivt vilket avgör matchen, säger tränaren Lukas Samuelsson.

Hålla känslorna i styr

I premiären mot Värmdö hettade det vid flera tillfällen till på Ackers avbytarbänk. I samband med domarbeslut kunde känslorna ta över och fokuset läggas på fel saker, något som tränaren Lukas Samuelsson säger att laget kan jobba på.

– Vi kan ha fokus på fel saker. Vi ska fokusera på matchen och ingenting annat.

Även dagens match är intensiv, trots att det hettade till vid några domarbeslut var det inte lika mycket gnäll som i matchen mot Värmdö, även om det fortfarande finns förbättringspotential.

– Första perioden i förra matchen mot Värmdö var illa, för mycket gnäll. Vi håller känslorna i bättre styr idag, men det finns fortfarande sekvenser där vi kan skärpa oss, säger Anton Ekstrand.

Nästa match är på bortaplan mot Farsta IBK den 5 oktober.