Enligt statistik från Skolverket som Sveriges Lärare har gått igenom har endast 49 procent av kommunens förskolepersonal rätt utbildning.
I Österåkers kommun saknar 51 procent avförskolepersonalen en förskollärarexamen eller barnskötarutbildning. Kommunen ligger över rikssnittet som är 41 procent, men fackförbundet SverigesLärare tycker ändå andelen med rätt utbildning är för låg.
– Det är skamligt. Hur tänker politiker när de väljer att inte satsa på barnens viktiga tidiga lärande? säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare, i ett pressmeddelande.
Av de 49 procent som har rätt utbildning för yrket är det 33 procent som innehar en förskollärarexamen. Siffrorna har Sveriges Lärare tagit fram genom att sammanställa statistik från Skolverket. Statistiken avser år 2023.
Så ser det ut i länet
Bland Stockholms läns 26 kommuner är det Lidingö som har högst andel personal med rätt utbildning – 63 procent. Den kommun som har lägst andel är Nykvarn med 34 procent. Brist på behörig personal drabbar inte bara barnen som går på förskolan utan även de anställda som får högre arbetsbelastning.
– Eftersom förskollärare har ansvaret för undervisningen i förskolan blir det oerhört tufft för dem när de har för många outbildade kollegor. Då blir planeringstiden ännu viktigare. Det måste regleras i lag eller i avtal, säger Anna Olskog.
Högst behörighet
Enligt Skolverket fanns 40 förskolor i Österåker läsåret 2023, varav 18 var kommunala och resten drevs i enskild regi. Enligt Skolverkets statistik är det den kommunala förskolan Penseln i centrala Åkersberga som har högst andel personal med examen – 74,1 procent. Penseln är en språkförskola som huserar i samma lokaler som Färglådans förskola. På Penselns förskola går barn med diagnosen språkstörning. Den förskola i kommunen som har lägst andel examinerad personal är Fredsborg Förskola i Åkers Runö med 10,5 procent.