Över 1?200 uppdrag per år och ett av landets högsta larmtryck – nu vässar Sjöräddningssällskapet som håller till vid bryggan Österskär sina rutiner inför sommaren.
Juni, juli och augusti är den mest intensiva perioden för Sjöräddningssällskapet. Vid bryggan i Österskär förbereder sig nu sjöräddarna för att möta sommarens ökade tryck ute till sjöss.
– Många tror att man måste kunna allt om motorer och båtar för att bli sjöräddare, men det viktigaste är att vara en lagspelare och kunna hantera människor i kris. Det tekniska lär man sig, säger Anders Rissel, som själv varit sjöräddare i fem år.
Han är en av cirka 40 ideella sjöräddare kopplade till Österskärsbryggan. Tillsammans bemannar de tre båtar, varav två är större räddningsenheter. Varje person lägger mellan 50 och 100 timmar i månaden på uppdraget – helt utan lön.
– När larmet går ska vi vara ute på vattnet inom femton minuter, säger Anders.
Österskär bildar tillsammans med en brygga i Slussen Räddningsstation Stockholm. Stationen tillhör de tre mest aktiva i landet med omkring 1 ?200 uppdrag om året. Ungefär hälften är skarpa larm och knappt hälften är övning. Sjöräddningen har även förebyggande utryckning där de hjälper medlemmar i problem.
– Under pandemin ökade trycket när fler semestrade hemma och skaffade båt. Nu har det stabiliserats något. De rena sjöräddningsuppdragen har minskat, medan sjuktransporterna ökar, berättar Anders.
Vill locka fler kvinnor
Sjöräddningssällskapet arbetar aktivt med att rekrytera fler kvinnor och att få in en stor bredd av kompetenser till verksamheten.
– I vår senaste rekryteringsomgång tog vi in fyra nya sjöräddare, varav två är kvinnor, vilket är väldigt positivt, säger Anders. Rekrytering sker en gång om året och utbildningen tar ungefär ett år, så vi klarar inte av att ta in så många fler än så med bibehållen kvalitet, säger Anders.
STOCKHOLM. Sjöräddningen i Stockholm utgår från två bryggor – en vid slussen och den i Österskär. Båda bryggorna har cirka 40 sjöräddare var. Anders Rissel tillhör Österskärsbryggan. Foto: Lina Abrahamsson
Önskar större lokal
Att alltid vara redo på femton minuter kräver sin logistik. Eftersom bryggan i Österskär saknar övernattningsmöjligheter bor många av sjöräddarna i närområdet eller tillfälligt i sina båtar eller husbilar, eller hänger ombord på en av räddningsbåtarna under jour.
– Vi önskar oss större lokaler med plats för möten och övernattning. Det skulle göra mycket för vår beredskap, säger Anders.
Ideellt arbete – livsviktigt
Allt arbete sker ideellt, och varje uppgradering eller inköp kräver särskilda insamlingar eller gåvor från privatpersoner och företag.
Inför högsäsongen fokuserar sjöräddarna på att uppdatera sin lokalkännedom, finslipa sjukvårdskunskaper och träna på samarbete i stressade situationer.
– Många olyckor skulle kunna undvikas med enkla förebyggande åtgärder – att ha flytväst, följa sjökort och ta en båtkurs. Man behöver inget körkort för båtar under tolv gånger fyra meter, men vi rekommenderar utbildning ändå, säger Anders.
För en säkrare båttur:
– Ha alltid flytväst
– Ha en laddad, vattensäkrad telefon så du kan larma om något händer
– Ha koll på sjökort
– Ha koll på båten – den ska vara tankad och servad
– Se till att en anhörig vet var du är
– Utbilda dig - körkort krävs inte för båtar mindre än 12x4 meter, men rekommenderas starkt
– Kolla vädret innan du ger dig ut
– Håll avstånd och visa hänsyn
Källa: Sjöräddningssällskapet
Med över tusen uppdrag årligen förbereder sig Sjöräddningssällskapet i Österskär för en intensiv sommar
Nya krav från Socialstyrelsen gör det omöjligt för kvinnojouren att vara tillgängliga dygnet runt – trots 25 volontärer
Simon Imhäuser vann världsmästerskapet i calisthenics
Projekt i Österåkers skärgård ska skydda havsbotten från ankringsskador
Avslöjar: Detta får du inte göra på Roslagsbanan
Företagarna Österåker hyllade lokala drivkrafter under gala
Tolv nya laddare vid ICA Maxi kan inte tas i bruk – E.ON pausar inkoppling på grund av facklig konflikt
Petra Wadström från Åkersberga visar sina verk på Länsmansgården – känd för uppfinningen Solvatten
Viskväll i slottsparken blir startskottet för ny kultursatsning i norra Österåker
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal