REPORTAGE 2025-05-29 KL. 09:12

Björn brygger öl som slår ut allt

Av Loke Johansson

Var görs en av Sveriges bästa öl? I källarvåningen hemma hos Björn Ekeblom i Skånsta. I alla fall om du frågar juryn i hembryggar-SM. Kanalen knackar på hos svenska mästaren i hembryggd öl.

Björn brygger öl som slår ut allt
DOMARE. Björn är också utbildad öldomare och har själv suttit i juryn flera gånger. Men han får inte döma sin egen öl, berättar han. Foto: Roffe Andersson

600 öl. Så många skickades in till årets hembryggar-SM. Vinnaren? En belgisk stark och ljus lager som Björn kallar för ”Soul Crusher” – en ”solklar etta” med ”perfekt nivå”, enligt juryn.

– Det känns fantastiskt, jag får gåshud bara av att tänka på det, säger Björn Ekeblom.

Björn Ekeblom har tävlat om att bli årets hembryggare sedan 2013, men i år blev det fullträff. Med ”Soul Crusher” knep han titeln som Årets hembryggare 2025 – en mycket efterlängtad seger.

– Jag fick höra att alla i juryn satte den som etta, och att det är sällan juryn är så överens. Då blir man ju jätteglad, säger han.

Vinnarölet

Björns vinnaröl är en ljus stark belgisk ale med doft av bland annat päron, mandelmassa och nejlika. Och det är heller inget han slängde ihop på en förmiddag – ölet har tagit nio år att förfina.

– Det ligger mycket laborerande bakom. Och mycket läsning. Det är en hel vetenskap, säger Björn och håller upp ”How to Brew” av John Palmer – eller ”bibeln för hembryggare”, som han kallar den.

Började i tonåren

Efter en tid inne i stan flyttade Björn tillbaka till Åkersberga med familjen. I villan i Skånsta hörs två papegojor från övervåningen. Nere i källaren förbereds en ny sats öl. Här provar han smaker, testar olika humlesorter och justerar recept i jakten på perfektion. Bara fantasin sätter stopp.

– Utmaningen är att bli konsekvent. Många kan få till en god öl – men det är desto svårare att göra det lika bra nästa gång, säger han.

Och han är ingen duvunge i branschen. Intresset började redan i tonåren, och 2011 började han brygga på allvar.

– Jag är inte den som springer runt och provar all öl jag kommer över, men jag är väldigt intresserad av olika ölstilar och hur man gör dem, säger Björn.

ÅKERSBERGABO. Nu står Björns namn på vandringspokalen som delats ut årligen sedan 1989. Foto: Roffe Andersson.

Mångsysslare

Björn har många järn i elden och hembryggning tar bara en liten del av hans fritid. När han inte jobbar som elektronikkonsult håller han också på med Åkersbergarevyn, crossfit, datorspel och att spela i brassband, där han spelar kornett (en slags mindre trumpet).

– Jag är definitivt en föreningsmänniska. Och just i Österåker har vi så otroligt många duktiga inom nöje och kulturbranschen.

Blickar framåt

Nu ska Björn fortsätta brygga öl, och SM-vinsten innebär bland annat att vinnarölet ska bryggas på större bryggeri och släppas i tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Vad är hemligheten till att lyckas göra god öl?

– Lär dig det från grunden. Det är mitt bästa tips.

Han fortsätter:

– Och var väldigt noggrann med hygienen – räkna med att du får diska och städa mycket.

Hur ska du toppa det här nu?

– Nästa utmaning blir att brygga något lika bra. Kanske provar jag någon helt ny ölstil.

Det återstår att se. Men en sak är säker: Sveriges bästa hembryggare finns i Åkersberga.

Björn Ekeblom

Bor: Skånsta, Åkersberga

Familj: Fru, två barn och två amazonpapegojor

Jobbar som: Elektronikkonsult

Favoritöl: Rodenbach Grand Cru

Dricker helst förutom öl: Bubbelvatten

Skryt: Tar 192 kilo i marklyft



Revykung i Åkersberga blir romanförfattare
NÖJE 2025-10-09 KL. 12:05

Revykung i Åkersberga blir romanförfattare

Robin Muhr, känd från revyscenen och tv-produktioner, bokdebuterar med en tragi-komisk roman om faderskap, sorg och skuld

Klimatsmart mat i fokus
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Klimatsmart mat i fokus

Den 11 oktober intar Klimatdagen centrum med föreläsningar, provsmakning och aktiviteter för hela familjen

Åkersbergabaserad insamling utan mellanhänder
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Åkersbergabaserad insamling utan mellanhänder

Hemma hos Bibbi samsas mänger av förnödenheter som ska skickas till soldater, barn och djur

Unga förebilder öppnar vägen för fler
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Unga förebilder öppnar vägen för fler

TFU Åkersberga gör nattvandring möjlig utan föreningskoppling – trygghet först

Ekstrand frälsare efter förlängning
SPORT 2025-10-09 KL. 12:03

Ekstrand frälsare efter förlängning

Obesegrade Ackers i tabelltoppen efter rysare mot Värmdö

Åkersberga kvalar mot Mora
SPORT 2025-10-09 KL. 12:03

Åkersberga kvalar mot Mora

ÅFC slutade tvåa efter förlust i seriefinalen

Tunnbrödsrullen har parkerat i Åkersberga
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Tunnbrödsrullen har parkerat i Åkersberga

De klassiska tunnbrödsrullarna från Lidingö serveras från foodtruck

Trygghetsläget i Österåker enligt polisens enkät
NYHETER 2025-10-09 KL. 12:03

Trygghetsläget i Österåker enligt polisens enkät

Få uppger brottsutsatthet - oro för inbrott och fordonsbrott ligger på ensiffriga nivåer

Gäddan gör comeback i skärgården – ”Superviktigt”
NYHETER 2025-10-02 KL. 12:05

Gäddan gör comeback i skärgården – ”Superviktigt”

Provfisken visar ökning innerskärgården – men i ytterskärgården ser det värre ut

Klockorna klämtar åter i Kulla
NYHETER 2025-10-02 KL. 12:03

Klockorna klämtar åter i Kulla

Restaureringen blir dokumentärfilm – Roger Persson har följt hela arbetet med kameran

Dan vill öka cybersäkerheten
NYHETER 2025-10-02 KL. 12:03

Dan vill öka cybersäkerheten

IT-veteran från Österåker släpper bok för nybörjare

Thomas tävlar i SM med fyra foton
REPORTAGE 2025-10-02 KL. 12:03

Thomas tävlar i SM med fyra foton

Thomas Mohlin har fotograferat sedan barnsben – nu är han i final med fyra bilder i svenska mästerskapet i fotografi

Sky Li skriver musik direkt från hjärtat
KULTUR 2025-10-02 KL. 12:03

Sky Li skriver musik direkt från hjärtat

Artisten från Åkersberga hyllar sin farmor i en ny låt – och berättar om styrkan i musiken

Från klassiker till twist på Kanelbullens dag
NÖJE 2025-10-02 KL. 12:03

Från klassiker till twist på Kanelbullens dag

Lokala bagare bjuder på hemligheter som lyfter vetebrödet och tipsar om nytt bullrecept

Fler nyheter