Området bakom Kungsängens IP ser allt annat än välkomnande ut. Ett trettiotal övergivna båtar, rostiga containrar och bråte har förvandlat platsen till en dumpningszon – mitt bland barnens idrottsytor. Nu kräver boende och föreningsliv att kommunen städar upp på sin egen mark.
Planen har länge varit att området ska bli en förlängning av Östra Kanalstaden. Men medan kommunens förstudie drar ut på tiden har verkligheten hunnit före. Bakom idrottsplatsen växer skrotbergen.
Sixten Afzelius och Johan Hammarberg är boende i kanalstadsområdet. De har märkt av en ökad aktivitet på granntomten.
– Det känns otryggt när man passerar området på hundpromenaden kvällstid, säger Sixten.
Johan har vid flera tillfällen under åren försökt påkalla kommunens uppmärksamhet att göra något åt misären i området men har inte mötts av något större intresse. Det enda han har märkt är att de kommer med jämna mellanrum och lagar stängslet.
– Österåkers kommun vill framstå som en skärgårdskommun och välkomnar båtfolket, men den som besöker oss via Åkers kanal får ingen skönhetsupplevelse. Det är en skamfläck helt enkelt. De förväntar sig att hyresgästerna som inte bedriver någon verksamhet på området ska städa, men mycket av skrotet och alla gamla vrak har dumpats av andra, säger han skakar uppgivet på huvudet.
– Ska de fortsätta att utreda områdets framtid, så kommer vi att få leva med eländet i många år framåt, säger han och hänvisar till att boende vid flertalet tillfällen larmat Polisen.
Kommunpolisen Fredrik Pettersson bekräftar att polisen känner till problemen och att man har regelbunden närvaro i området.
STÖKIGT. Bilden av Österåker som en attraktiv skärgårdskommun förändras när man anländer med båt genom Åkers kanal. Foto: Agneta Johansson
Intill idrottande barn
Några av båtklubbens tidigare medlemmars båtar blev kvar på området och trots att tomten är inhägnad har det under åren tillkommit nya båtvrak i skydd av mörkret. Idag finns uppskattningsvis närmare 30-tal dumpade båtar, flertalet rostiga containrar och skjul samt mängder av bråte på området. Nu reagerar boende och föreningarna i närområdet för det är ingen vacker syn de har utsikt över.
– Det är beklagligt att man från kommunens sida inte valt att rensa upp på området bakom tennishallen med tanke på de möjligheter som finns att göra med ytan. Utvecklingen på tomten de senaste 10–15 åren har bidragit till att det idag är en soptipp och en otrygg plats, säger Erik Carlbom på Åkersberga tennisklubb.
Han anser att det inte är okej att det ser ut som det gör med tanke på att det bara är ett stängsel som skiljer området till två av kommunens största idrottsföreningar.
– Vi aktiverar tusentals barn, ungdomar och vuxna varje år. Vi vill att de ska känna att det är en trygg miljö som de kommer till, säger han och får medhåll av Österåker United FKs fotbollsutvecklare Gustavo Borgenengh.
Ogästvänligt
Likt de boende i södra delen av Östra Kanalstaden är Borgenengh också inne på att kommunen måste rensa området som gränsar till deras gräs- och konstgräsplan, och ta bort allt klotter.
– Det är det här våra medlemmar och gästande lag möter, säger han och pekar på en halvt brunnen motorbåt med krossade fönster som dumpats bakom fotbollsplanen.
– Om hela området rustades upp skulle det bli jättefint, lite av hamnstadskaraktär, säger han.
I väntan på att detaljplaneprocessen ska komma igång menar Erik Carlbom från Åkersberga Tennisklubb och Gustavo Borgenengh från Österåker United FK att kommunen borde ta tillfället i akt att förbättra området. I stället för att låta platsen förfalla ytterligare föreslår de att området rensas upp och görs tillgängligt för allmänheten – med promenadstråk, parkmiljöer, konst och rekreationsytor. De ser också potential i att rusta upp bryggorna och skapa en mer inbjudande hamnstadskänsla.
Samtidigt växer oron bland boende i Kanalstaden. Sixten Afzelius, som bor i området, berättar att han inte känner sig trygg när han är ute med hunden kvällstid. Han och flera grannar har märkt av ökad aktivitet i området – ofta av oönskad karaktär. Vid flera tillfällen har invånare kontaktat polisen.
Kommunen utreder
Fredrik Nestor, chef för mark och stora projekt berättar att kommunen arrenderat ut en del av fastigheten Tuna 3:1 till olika verksamhetsutövare.
– Det har kommit till vår kännedom att området är ovårdat och att det inte sköts enligt arrendeavtalet. Vi kommer att föra dialog med arrendatorerna om vilka åtgärder de måste vidta, säger han.
Det som händer nu är att kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd har ställt krav på Österåkers kommun att förebygga risker och åtgärda föroreningar.
– Vi har en pågående miljöutredning och utifrån den får vi se vad vi kan göra. I planuppdraget för fastigheten utreder vi möjlig utveckling för området. Förstudien kommer att presenteras för Kommunstyrelsen i sommar. När förstudien har antagits har vi ett underlag för att gå vidare med utvecklingen av platsen, säger Nestor.
Bakom stängslet fortsätter båtarna att rosta och containrarna att vittra medan invånarna väntar på att visionen om en levande stadsdel ska börja med något så enkelt som städning av området.
Agneta Johansson
Med egen båt skapar han sommarminnen för familjer som annars blivit utan
Tre nya berättelser av författare från Österåker
Varannan fredag demonstrerar äldre för klimatet – för nästa generationers skull
Tidigare familjehem vill få ut loggar från kommunens IT-system som handlar om dem
Tajta dueller och nya hinder riggade upp en nervkittlande tävling på Hackstafältet
Ett 30-tal dumpade båtar, rostiga containrar och bråte skapar otrygghet vid Kungsängens IP – boende och idrottsledare kräver att kommunen agerar
Risto Hurskainen: Det borde bli föremål för statlig utredning
Kvinnojouren i Österåker varnar för spårsändare och appar
Med över tusen uppdrag årligen förbereder sig Sjöräddningssällskapet i Österskär för en intensiv sommar
Nya krav från Socialstyrelsen gör det omöjligt för kvinnojouren att vara tillgängliga dygnet runt – trots 25 volontärer
Simon Imhäuser vann världsmästerskapet i calisthenics
Projekt i Österåkers skärgård ska skydda havsbotten från ankringsskador
Avslöjar: Detta får du inte göra på Roslagsbanan
Företagarna Österåker hyllade lokala drivkrafter under gala
Tolv nya laddare vid ICA Maxi kan inte tas i bruk – E.ON pausar inkoppling på grund av facklig konflikt