Hur kan maten vi äter påverka klimatet och vad kan vi själva göra? Det blir årets huvudfråga när Klimatdagen arrangeras i Åkersberga centrum för tredje gången.
– Vi kan inte fortsätta att äta som vi har gjort de senaste 30 åren, säger Maria Olausson.
Maria är ordförande för Naturskyddsföreningen i Österåker, som är en av aktörerna bakom Klimatdagen. I år anordnas evenemanget för tredje gången och temat är nu mat.
–Det ska inte vara en massa måsten, utan vi vill inspirera till förändring och väcka tankar, säger Marianne Lidbrink från Gretas gamlingar, som också är med och arrangerar Klimatdagen.

TEMADAG. Den 11 oktober intar Klimatdagen Åkersberga centrum. Bakom dagen står Klimatsmart Österåker, där både Maria Olausson från Naturskyddsföreningen och Marianne Lidbrink från Gretas gamlingar är med. Foto: Lina Abrahamsson
Stort miljöproblem
Under årets klimatdag 11 oktober lyfts maten vi dagligen äter fram då livsmedelsindustrin står för 20–30 procent av de globala växthusgasutsläppen. Industrin innefattar bland annat transporter och djurhållning. Tre föreläsningar kommer att belysa ämnet från olika håll och flera lokala aktörer kommer att finnas på plats i Åkersberga centrum för att inspirera till att göra mer hållbara val.
– Det handlar om vad man som privatperson själv kan göra. När det gäller mat kan man exempelvis handla mer lokalproducerat och välja andra proteinkällor än kött ibland, säger Maria Olausson.
Båda centrumdelarna kommer att ha aktiviteter både för vuxna och barn, som frågetävlingar, provsmakning, klädbytarbutik och pyssel. Några av de som finns på plats under dagen är Österåkers kommun, Smedby koloniförening och Honungsboden. Uppe i The Connection, på plan två ovanför Lindex, hålls föreläsningarna.
Avstå och längta
Det som både Maria och Marianne framhåller är att det inte får bli pekpinnar utan det handlar om att alla ska hitta sin egen väg att göra mer klimatsmarta val i vardagen. De lyfter bland annat att fram äta utifrån årstid och säsong och inte slänga mat som går att äta.
– Tänk lyckan att få bita i ett svenskt äpple efter lång tid utan. Nu har vi ju tillgång till äpplen hela tiden. Rabarber äter vi till exempel bara under en kort period. Så borde det vara med fler livsmedel, säger Maria.
– Ibland måste man kanske avstå, men det kan ju också vara fint att få längta efter en viss frukt eller mat, tillägger Marianne.
Egna tips
Marianne Lidbrink berättar att hon får gå emot hur hon har ätit under uppväxten och sättet hennes mamma lagade mat.
– Hemma försöker vi att äta mindre kött. Vi har bland annat testat kalkonbacon, säger hon.
– Ett tips från mig är att testa Gårdsfisk, det är odlad fisk som inte har så stark fisksmak. Vi har alltid kycklingkorv hemma och när vi äter tacos har vi både testat att använda belugalinser och ärtprotein till färsen. Man får testa sig fram helt enkelt, tillägger Maria.
På Ljusterö står deltidsstyrkan redo dygnet runt – 21 brandmän som rycker ut på bränder, sjukdomsfall och olyckor
Förändringarna för närtrafiklinje 968 dröjer på grund av arbetet med apputveckling
Gelato med yuzu, brynt smör och rosmarin? På Säby gård låter den unga konditorn fantasin styra varje sked
Kristina Lagerquist utsattes för utfrysning och påhopp av föräldrar och rektor i vuxen ålder – lider fortfarande av behandlingen
Bytte en klassisk pensionärstillvaro mot att tillsammans starta upp ett företag som renoverar äldre möbler
Åkersberga såg länge ut att gå mot ännu en triumf - men Örebro stod för en stark avslutning och bröt hemmalagets segersvit
Slaget om Roslagen väntar – utan Uniteds lagkapten
Hanna Nordstrand kan bli världens bästa – VM blir avgörande i kampen mot innebandyikonen Kauppi
Länsstyrelsen Stockholm ska använda Dyviks Marina som konceptmack i miljöprojekt
Släpper ny musik och siktar mot en jubileumskonsert på Berga teater nästa år
Kommunen klättrar fyra placeringar i nationell undersökning om småföretagande
Från foodtrucken i Järnvägsparken ska hon servera tunnbrödsrullar gjorda från grunden
Kommunens vilttvårdare tippar på tre år innan vildsvinsbeståndet minskat till normala nivåer
Här är Ljusteröbornas kreativa lösningar för att hålla vildsvinen borta
Mamma Rebecca har tillsammans med barnen Simon och Edith cyklat, sprungit och gått runt hela kommunen och letat checkpoints via Hittaut















