NYHETER 2024-09-05 KL. 10:04

Ljusteröbor nekas strandskyddsdispens

Av Lina Abrahamsson

I slutet av augusti beslutade länsstyrelsen Stockholm att upphäva en strandskyddsdispens utfärdad av Österåkers kommun. Ärendet gäller en flytbrygga som flyttats på Ljusterö.

Ljusteröbor nekas strandskyddsdispens
Foto: Adobe

På Ljusterö har ett par beviljats strandskyddsdispens av Byggnadsnämnden i Österåkers kommun. Beslutet togs av kommunen i slutet av april. Nu har länsstyrelsen Stockholm beslutat att upphäva dispensen på grund av att särskilda skäl att bevilja dispens inte föreligger.

I länsstyrelsens beslut, daterat 22 augusti, framgår det att Österåkers kommun gått med på att ge Ljusteröparet dispens från strandskyddet i efterhand för att de har flyttat en flytbrygga från den plats den legat på sedan år 1975 till en ny plats, norr om en befintlig pålad brygga. Paret menar att de behöver flytbryggan bland annat för deras småbåtar och för att kunna sjösätta kajak. Bryggan flyttades för att grannarna önskade det. Vidare menar paret att det nya läget för flytbryggan inte påverkar djur eller växter och att ett större vattenområde än tidigare inte har tagits i anspråk.

Inga särskilda skäl

Platsen på Ljusterö i det aktuella ärendet klassas som riksintresse med hänsyn till de samlade natur- och kulturvärdena och det rörliga friluftslivet i området. Länsstyrelsen skriver i beslutet att en dispens från strandskyddet endast får ges om det föreligger särskilda skäl. Länsstyrelsen menar också att platsen där bryggan ligger går att nå både från land och från vattnet, oavsett flytbryggans vara eller icke vara. ”Den enskildes intresse av att ha en brygga väger svagt om fastigheten går att nå med bil eller ligger på en ö med tillgång till reguljär båttrafik” skriver länsstyrelsen.

Eftersom ett rekreationsbehov inte är tillräcklig anledning till att medge strandskyddsdispens väljer alltså länsstyrelsen att upphäva dispensen. Länsstyrelsen menar att det allmänna intresse som strandskyddet utgör väger tyngre än det enskilda intresset av att få en större brygga.

Ljusteröparet kan överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.

Het potatis

I skärgårdskommuner som Österåker är strandskyddet en omdebatterad fråga. Å ena sidan vill mark- och villaägare ha sina bryggor och sin strand för sig själva, men å andra sidan ska inte allmänheten förlora åtkomsten till området. Det vill säga om platsen inte ligger alltför nära ett bostadshus, så att man inkränktar i hemfridszonen. Även om allmänheten i många fall har rätt till exempelvis bada från en brygga som en villaägare byggt, får ägarna inte hindras att använda sig egen brygga.