Nu när vintern är här är det många som eldar i sina kaminer. I Österåker finns inga särskilda regler som gäller just här i kommunen, utan det är miljöbalken som ska följas.
För ett par år sedan var elpriserna på rekordhöga nivåer och i fjol var det inte heller billigt med el. Enligt en prognos från elhandelsbolaget Bixia förväntas en mild vinter i år och därmed kommer elpriserna att hållas nere.
När elpriserna slog i taket skaffade fler kamin i sin bostad för att kunna komma undan billigare gällande uppvärmning. Det finns generella råd kring eldning inomhus från Naturvårdsverket men varje kommun kan sätta egna regler för eldning.
Det gäller här
Österåkers kommun har inte regler kring var man får elda, vilka tider och hur länge. Det är frågor som handläggs med stöd av miljöbalken i det fall man konstaterar olägenheter till följd av eldning, berättar kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör Catrine Eckers.
– Det är viktigt att se till att ens eldande inte blir en olägenhet för grannar och miljön, speciellt om man bor i ett tätbebyggt område, säger Catrine.
I kommunens lokala föreskrifter står det att man ska tänka på hur man eldar för att skydda människors hälsa och miljön – lufttillförseln ska vara god, bränslet ska förvaras torrt och att eldning av avfall är förbjuden. Om man upplever att en granne eldar på ett olämpligt vis som sprider obehaglig rök kan man kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning.
– Det är inte ett stort problem i Österåker med klagomål kring eldning. Eldar man på rätt sätt märks det knappt, men eldar man olämpliga saker eller blöt ved sprids sotrök, förklarar Catrine Eckers och fortsätter:
– Ofta räcker det att säga till sin granne och berätta hur man eldar på ett säkert sätt. Fortsätter problemet ändå genomför vi flera inspektioner och kanske till slut kommer fram till att utfärda ett föreläggande om begränsat eldande.
Giftig rök
När man eldar inomhus är det viktigt att veden är torr och att det är god ventilation hemma. Eldar man med fuktig ved släpper det ut mer luftföroreningar och sot. Det finns en risk att den giftiga gasen kolmonoxid sprider sig i hemmet om bostaden inte kan ventileras ordentligt. Enligt Giftinformationscentralen behöver runt 100 personer varje år söka sjukhusvård för kolmonoxidförgiftning.
Eldar man hemma är en kolmonoxidvarnare en klok investering. Den ska placeras nära eldstaden och bör testas minst en gång i månaden. Det är också viktigt att komma ihåg att testa sin brandvarnare lika ofta.
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor