Ingrid Gudmundsson förlorade sin exman Göran, dottern Linda och barnbarnet Mira i tsunamin 2004. Strax efter katastrofen startade hon upp hjälporganisationen Indahjälpen och hjälpte till att bygga upp en skola. Pengarna kom från att hon sålde sin dotter Lindas egendesignade smycken. Nu har det gått 20 år och Ingrid driver vidare Indahjälpen och har inga planer på att sluta, trots att hon snart fyller 80.
Det sista Ingrid Gudmundsson hörde från sina anhöriga som var i Thailand på semester var att de åt julmiddag. Några dagar senare nåddes hon av nyheterna om att landet drabbats av en tsunami. Exmannen Göran, den gravida dottern Linda och barnbarnet Mira omkom i katastrofen.
Den 26 december i år är det 20 år sedan det hände.
– Det känns alltid speciellt när det är en årsdag, som det också gör på deras födelsedagar. Men jag delar förlusten med många andra som upplevde samma tragedi och vi hjälper varandra. Jag har också många vänner, tidigare kollegor och elever som stöttat mig genom åren, berättar Ingrid.
Indahjälpen startas
Några dagar efter att tsunamin inträffade hörde Ingrid av sig till alla myndigheter och organisationer hon kunde komma på. Hon frågade vad som fanns att hjälpa till med och hittade då en skola som förstörts av vattenmassorna.
– Jag har varit lärare hela livet så det kändes bra att det var något jag kunde. Min dotter Linda drev företaget Inda design där hon sålde egendesignade smycken. Jag sålde smyckena och använde pengarna till återuppbyggnaden av skolan, säger Ingrid.
Där och då föddes Indahjälpen, en hjälporganisation som genom åren samlat in stora summor till en skola, ett barnhem, ett tjugotal fadderbarn och ett boende för AIDS-smittade.
Åt fadderbarnen, där många hade förlorat sina familjer i tsunamin, hade Ingrid sparat pengar som de fick när de tog studenten.
I Thailand har man inte studiebidrag eller gratis skolgång som i Sverige, så pengarna blev viktiga för fadderbarnens framtid.
– Det har gått bra för allihopa. De blev alltifrån ingenjörer och lärare till arkitekter och egenföretagare, säger Ingrid stolt.
GIVANDE. Att tillverka smycken och sälja gör gott på många sätt – Ingrid får arbeta med händerna och är sysselsatt medan vinsten från smyckesförsäljningen går till välgörenhet via Indahjälpen. Foto: Roffe Andersson
Tänker fortsätta
Innan tsunamin hade Ingrid Gudmundsson aldrig varit i Thailand, men nu har hon varit där 25 gånger. Under 20 år har hon fortsatt skapa smycken utifrån sin dotters skisser. Ingrid gör allt själv och säljer smyckena på marknader och via Indahjälpens hemsida – indahjalpen.se. Ingrid menar att det är kul att ha något att göra.
– I början var pysslet rent egoistiskt, jag behövde göra något med händerna för att inte bli tokig av sorgen.
Nästa år fyller Ingrid 80 men hon tänker fortsätta med både smyckestillverkningen och hjälporganisationen.
– Att göra något gott för andra och tanken på min dotter Linda är mina drivkrafter. Hon var en väldigt driven person och jag ser henne som min ledstjärna. Så länge jag är frisk och orkar kommer jag att fortsätta med Indahjälpen!
Tsunamin i Indiska oceanen 2004
Den 26 december 2004 inträffade en av de dödligaste naturkatastroferna i modern tid. En kraftig jordbävning med en magnitud på 9,1–9,3 skakade havsbotten utanför Sumatras kust i Indonesien. Skalvet, som var det näst starkaste någonsin uppmätt, orsakade en enorm tsunami med vågor som spred sig över Indiska oceanen och drabbade 14 länder.
Omfattning och påverkan
Dödsoffer: Över 230 000 människor miste livet. Flest omkom i Indonesien, Sri Lanka, Indien och Thailand.
Skador: Tsunamin ödelade kuststäder, förstörde infrastruktur och gjorde miljontals människor hemlösa.
Global påverkan: Tusentals turister, däribland många svenskar, befann sig i Thailand och andra drabbade länder under julhelgen.
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal
Kommunen hoppas på att locka fårägare till området med nya lösningen
Tunnbrödsrullar, Bergapizza och sushi – tre snabbmatsfavoriter gör entré på olika håll i Österåker
Ledde överraskande med 2-1 i halvtid men tappade till 2-4
Prisutdelningen av Årets företagare i Österåker växer med fler utmärkelser och inslag som livemusik och dans
I Roslags-Kullas församlingshem samlas seniorer för att skriva ner sina livsberättelser och bevara ortens historia för framtida generationer
OK Österåker bjuder in till årets friluftssatsning med fem områden och nya, tillgängliga slingor
Patric Melins anpassade lägenhet ska renoveras – men han har ingenstans att ta vägen
”Jätteviktigt för landsbygden” – men beslutet väcker blandade reaktioner
Eva kombinerar yrket som beteendevetare med inriktning sexologi med att driva egen växtförsäljning