Minns du smaken av en riktig sockerdricka i glasflaska? Eller doften av varm blodpudding på järnspisens platta, serverad med lingonsylt som inte var ”reducerad i socker”, utan bara – söt? Jag gör det. Och ibland känns det som att halva barndomen har gått upp i rök tillsammans med de där produkterna som en gång fyllde butikshyllorna.
Det är märkligt ändå, hur något så enkelt som en skiva kavring kan väcka känslan av trygghet. I dag kan man vandra genom hela brödhyllan i affären utan att hitta den där mörka, mustiga biten som en gång var självklar till både sill och ost. Och torskrom på burk? En gång ett baslivsmedel, numera lika sällsynt som en femöring i växelmynt.
Jag börjar drömma om ett matmuseum med servering, gärna på hemmaplan – en plats där man kan sätta sig till bords och beställa en tidsresa. ”En portion kåldolmar anno 1978, tack! Och kan jag få ett glas Zingo Tropic till?” Där varje rätt bär på en berättelse. Där man äter med smaklökarna – men också med hjärtat.
Tänk en meny med allt det där som våra smakminnen vägrar släppa taget om: Findus färdigrätter i plåtform, chokladcigaretter till kaffet (bara för syns skull!) och varför inte en skvätt Oboy jordgubb till efterrätten – den som bara fanns en kort men lycklig stund på 80-talet. Och självklart skulle dessertmenyn bjuda på Gino, med gratinerad frukt och vit choklad, samt den oförglömliga klassikern After Eight på inlagda päron – elegant nog för nyår, men enkel nog för en tisdag.
Vi pratar ofta om att ”man är vad man äter”, men kanske är vi också vad vi har ätit. Våra gamla smaker är som små tidsstämplar – de påminner oss om skolutflykter, lördagsgodis och köksradio i bakgrunden. Och det finns något oemotståndligt tröstande i tanken att kunna återvända dit, om så bara för en måltid.
Så om någon entreprenör där ute känner sig manad: starta gärna restaurangen där nostalgiker får smaka sig bakåt i tiden. Jag lovar att stå först i kön. Faktum är att jag nog skulle bli stamkund – och beställa samma sak varje gång. För vissa smaker blir man helt enkelt aldrig för gammal för.
Hanna Nordstrand kan bli världens bästa – VM blir avgörande i kampen mot innebandyikonen Kauppi
Länsstyrelsen Stockholm ska använda Dyviks Marina som konceptmack i miljöprojekt
Släpper ny musik och siktar mot en jubileumskonsert på Berga teater nästa år
Kommunen klättrar fyra placeringar i nationell undersökning om småföretagande
Från foodtrucken i Järnvägsparken ska hon servera tunnbrödsrullar gjorda från grunden
Kommunens vilttvårdare tippar på tre år innan vildsvinsbeståndet minskat till normala nivåer
Här är Ljusteröbornas kreativa lösningar för att hålla vildsvinen borta
Mamma Rebecca har tillsammans med barnen Simon och Edith cyklat, sprungit och gått runt hela kommunen och letat checkpoints via Hittaut
29 november bjuder ett stort gäng lokala författare in till bokmässa på biblioteket
Författaren Linda Wahlund är aktuell med en ny bok om döden och arbetar samtidigt med krisstöd för suiciddrabbade familjer och skolor
Har själv upplevt hedersrelaterat våld – fick frätande syra kastat i ansiktet när hon ville skiljas från sin exman
Österåkers kommun vägrade lämna ut offentlig handling – ”riktigt illa”, menar Mats Amnell, expert på offenlighetsprincipen
IFK Österåker har tredubblat publiken – och mer än dubblat poängen
Seger i sudden death mot Alunda – nu jagar de toppen igen














