KULTUR 2024-08-29 KL. 10:07

Åkersbergarevyn topplacerade – igen!

Av Agneta Johansson

I 45 år har Åkersbergarevyn roat publiken med tokroliga och glittriga revyer. I fjol vann de Revy-SM för tredje gången och i år gick de till final med två nummer. Även en av föreningens grundare premierades i andra sammanhang med fina lovord och medalj.

Åkersbergarevyn topplacerade – igen!
PRISADES. För sina mångåriga insatser fick Nina Borgström motta medalj och fina ord av Mats Eklund till vänster och Lars Hjertner från Stiftelsen Stig Ernst Söderkvist Minnesfond. Foto: Christer Persson

Åkersbergarevyn har gjort den ena succén efter den andra. De har tidigare korats till Sveriges roligaste revy tre gånger. Guldvittringen var därför hög när de gick vidare till final då Revy-SM skulle avgöras i Sundsvall den 9-10 augusti.

Från årets revy ”Tillbaka till samtiden”, som slog alla tidigare publikrekord och antal föreställningar genom tiderna, gick numret med den skönsjungande Emelie Virta som Barbies syster, Barbro, vidare till final. Vidare gick också numret Godhet-hets medSofia Dalén, Viktor Hogg, Emelie Virta, Lukas Feurst, Kalle Möller, Anette Fahlcrantz och Jonathan Ramel.

I finalen föll bägge numren på målsnöret mot Falköpingsrevyn Teaterboven och Mittrevyn.

Glänser alltid

Regissören Robin Muhr, som började sin bana i revyns ungdomssektion Obscen på 1990-talet, är ändå både stolt och nöjd med ensemblens insatser.

– Många är imponerade av att våra nummer känns genomtänkta, och att de framförs med hög professionalitet. Vi gjorde verkligen vårt bästa men denna gång räckte det inte hela vägen. Ensemblen levererade på topp och blev överrösta med lovord från konkurrenterna, det är också vad vi strävar efter och blir glada av att få höra, säger Robin Muhr och får medhåll av Lena Natanaelsson, Åkersberga Revyförenings ordförande.

– Ett annat kvitto är att vi under förra året efter Revy-SM sålde flera av våra nummer till elva andra revyer ute i landet. Jag är oerhört stolt över vårt gäng som alltid glänser, och som i mitt tycke självklart är de allra bästa, säger Lena Natanaelsson.

Snart ny audition

Åkersberga revyförening grundades 1979 av Christer Ottosson och Nina Borgström. De tog med sig traditionen att spela lokalrevy i flytten från Småland till Åkersberga. Nyligen uppmärksammades Nina Borgströms insatser i Horndal där hon fick ta emot medalj och fina lovord från Stiftelsen Stig Ernst Söderkvist Minnesfond;

"En av Riksförbundet Lokalrevyers i Sverige verkliga pionjärer och den första kvinnan i dess styrelse. Hon fanns med sin stadiga hand när riksorganisationen tog sina första stapplande steg och lärde sig gå. En mångårig gärning som producent hemma i alltjämt aktiva Åkersbergarevyn. En revy som är med och förnyar den svenska revygenren, både på det lokala och professionella planet. Idag med en ny generation på och runt scenen. Nina Borgström – Själv aldrig i rampljuset, men ständigt närvarande”.

Att bli uppmärksammade på detta vis ser Nina Borgström som både roligt och mycket hedrande.

I dagarna kommer Åkersberga revyn att kalla till auditions inför nästa års revy ”Nånstans bland stjärnor”. Med utökade föreställningar på Berga teater spelas revy mellan den 5 januari och 22 februari. Tillbaka som producenter är Matilda Göransson Muhr och Sanna Scanlon. För regi står Robin Muhr.

– Vi har höga ambitioner i år, kanske det högsta någonsin med större ensemble, fler i kören och fler som skriver manus. I år agerar jag och Elin Randin huvudförfattare. Vi kommer att hjälpas åt att skriva så mycket som möjligt tillsammans med alla i ensemblen och föreningen. Därefter vaskar vi fram guldkornen, säger Robin Muhr och avslöjar att merparten av materialet troligen kommer hamna i papperskorgen - bara för att publiken ska få det absolut bästa.