Redan som fyraåring var Simons stora passion film. Då ville han bli regissör. Sedan dess har han sett och gjort fler filmer än många andra tonåringar. Nyligen tog han hem första pris under juniorernas filmfestival i Stockholm.
Simon Colombos livslånga kärlek till film har under åren utvecklats. Från att ha lekfullt, tillsammans med brodern Theodor och kompisar, spelat in spontana filmer med mammans gamla videokamera har han gått vidare till att studera film på gymnasienivå. Brodern, Theodor beskriver Simon som en reserverad observerande filmälskare som fokuserar på sitt arbete till hundra procent. Själv berättar Simon att han tittat mycket på Ingemar Bergmans filmer och har inspirerats av hans och många andras sätt att filma.
– När jag gör film får det bli på det gamla sättet, så som man gjorde förr. Jag gillar det och att använda olika typer av rekvisita. Jag har oftast en grundtanke gällande sekvenser och ljudpålägg. Det kan vara olika storys som är fristående men som ändå kan passa in, lite som ett pussel, säger Simon.
FILMTALANG. Simon Colombo från Åkersberga prisades för sin kortfilm "Gestalt i rött". Hans framtidsdröm är att få arbeta med att göra film och nu blir han uppmärksammad av branschen. Foto: Agneta Johansson
Medan vi slår oss ner i solen på den lilla uteplatsen kommer katten Boris fram ur buskarna för att hälsa. Han har inte en aning om att han faktiskt är lite berömd. I kortfilmen ”Gestalt i rött” som var Simons vinnande bidrag till Film Juniorfestivalen kategori 16–19 år medverkar Boris. Innehållet i den 2,5 minuter korta filmen bygger på en samtida grundidé som Simon tycker är viktig att belysa. När han såg ansökan till Filmfestivalen tidigt i våras hade han elva dagar på sig att göra och att skicka in sitt bidrag.
– I min grundidé utgick jag ifrån hur ungdomar idag blir uppslukade av underhållningsbranschen när de försöker uppnå kändisskap. Oftast blir det på bekostnad av deras personliga välbefinnande, säger han och skruvar lite nervöst på sig.
Han är inte van att stå i strålkastarljus men tycker ändå att det var roligt att vinna. Prisutdelningen skedde i mitten av april på anrika Bio Scandia i Stockholm.
– Totalt visades nio filmer, tre i varje kategori. Två skådespelare och en producent var prisutdelare. När Lisa Björn läste upp nomineringarna och nämnde maskering förstod jag att hon pratade om min film och att jag vunnit, säger Simon och ler.
Förutom heder och ära samt blommor kommer han även få en ny kamera. Vinsten har inneburit en boost för självförtroendet vilket gör att hans dröm, att en dag få göra egna långfilmer, inte känns allt för fjärran. Han kommer också att hålla ögonen öppna efter andra filmtävlingar.
– Det är dumt att spendera mycket tid på något om man inte blir bäst på det, säger han eftertänksamt.
Och kanske är det så att Simon Colombo från Åkersberga en dag når sitt långsiktiga mål och blir en demonregissör som Ingemar Bergman eller Stanley Kubrick.
– Njae, mitt främsta mål nu är och att få ett assistentjobb på ett filmbolag men vi får väl se, säger han och skrattar.
Agneta Johansson
Om Simon Colombo:
Ålder: 19 år.
Utbildning: St Eriks Gymnasium, Film och Regi.
Familj: Pappa Lars, mamma Theresia, storebror Theodor.
Husdjur: Katten Boris.
Favoritmat: Pasta carbonara eller korv med bröd.
Favoritbok: Fear and Loathing in Las Vegas.
Vad gör du på fritiden: Skapar film och lyssnar på musik.
Dröm/Framtidsyrke: Filmregissör.
Vad gör dig glad?: Familjen eller när man uppnår något mål.
Vad gör dig arg?: När folk pratar på biografen.
Om du fick/vann en miljon kronor - vad skulle du göra med pengarna? Då skulle jag göra långfilm.
Eget motto: Att alltid försöka följa det självklara - att leva i nuet.
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal
Kommunen hoppas på att locka fårägare till området med nya lösningen
Tunnbrödsrullar, Bergapizza och sushi – tre snabbmatsfavoriter gör entré på olika håll i Österåker
Ledde överraskande med 2-1 i halvtid men tappade till 2-4
Prisutdelningen av Årets företagare i Österåker växer med fler utmärkelser och inslag som livemusik och dans
I Roslags-Kullas församlingshem samlas seniorer för att skriva ner sina livsberättelser och bevara ortens historia för framtida generationer
OK Österåker bjuder in till årets friluftssatsning med fem områden och nya, tillgängliga slingor
Patric Melins anpassade lägenhet ska renoveras – men han har ingenstans att ta vägen
”Jätteviktigt för landsbygden” – men beslutet väcker blandade reaktioner
Eva kombinerar yrket som beteendevetare med inriktning sexologi med att driva egen växtförsäljning