Med rötter i Italien och erfarenheter från hela Europa satsar det äkta paret Marco Di Giola och Ida Vannucci på att ge Åkersberga smaker lagade med passion från grunden.
– Mat är som religion i Italien.
Marco Di Gioia sitter i vit kockskjorta och berättar på italienska om hur kvinnorna i hans familjs matlagning ledde till att han som 14-åring sökte sig till restaurangskola. Nu har det gått över 30 år och han har hunnit arbeta på restauranger på flera håll i Europa, ordnat catering till massor av fester och bröllop och drivit ett eget ställe i Nederländerna.
Det var också i Holland som Marco träffade sin fru och numera restaurangpartner, Ida Vannucci. De har nu varit gifta i fem år och i slutet av maj öppnade de upp Smaklig måltid på Rallarvägen.
– Det är bara vi två som jobbar här. Det är vi två mot världen, skrattar Ida som också har en bakgrund inom restaurangbranschen – hennes pappa öppnade upp Umeås första pizzeria.
Att paret, som inte bor i Österåker utan på Lidingö, öppnade upp en restaurang i Åkersberga beror på slumpen.
– Vi såg en annons och slog till. Vi är en lunchrestaurang men med a lá carte-meny. Det är nog inte alla lunchställen som gör alla såser och fonder från grunden, säger Ida.
– Eller kokar nötkind i tre dygn, tillägger Marco.
LÅNGKOK. En personlig favorit för restaurangägarna – nötkind med potatispuré. Foto: Privat
Italien möter Sverige
Vilken är den största skillnaden mellan den svenska matkulturen och den italienska?
– I Italien ser man kocken som en viktig person, någon som kan ett hantverk. Det är alltid maten som står i centrum. Här i Sverige är det ibland mer fokus på lokalen man äter i än att maten ska vara bra, menar Marco.
Ida och Marco berättar att de utöver italienska rätter även har husmanskost.
– Svenskar tenderar att vara rätt traditionella. Vi hoppas att de kan vara öppna och våga testa en ny rätt ibland också.
Önskan om kvällsöppet
Förhoppningen framåt är att restaurangbesöken ska komma igång nu när semesterperioden är över. I dagsläget har Smaklig måltid endast öppet dagtid, men drömmen är att kunna ha öppet även på kvällar, och då även få rättigheter att servera alkohol.
– För att det ska bli verklighet måste vi anställa en person till. Idag har vi svårt att hinna, jag pluggar till undersköterska samtidigt, säger Ida.
–För att driva restaurang krävs det en passion. Har man det är det ingen stress, bara ett nöje att laga mat, avslutar Marco.
Tre anställda per barn – bemanningen skruvas upp
Österåker dock fortfarande förankrat på nedflyttningsplats
Först efter tester, övningar och myndighetsbesked kan den gå i trafik på Ljusteröleden
Makarna Marco och Ida lagar mat från grunden och bjuder på både italienska klassiker och svensk husmanskost
Rekordnivå nåddes i maj månad men fortfarande många objekt till salu
Maria Akraka debuterar som romanförfattare med ”Nollställning”
Vännerna Roger och Peter öppnar restaurang med vin, ost och chark i fokus
Grannarnas stora glädje och fascination – ”Döhäftigt”
Båtägare uppmanas tvätta skroven i tid annars ökar både bränsleförbrukning och miljöpåverkan
Charlotte Elgström och hennes mamma driver två rättsprocesser för att få tillbaka godmanskap och kontaktperson
Färgläggningen är mer än en hobby – det är ett sätt att hitta lugnet
Två segrar i Revy-SM – totalt fem guld sedan starten 1979
Österåkersbon Margaryta Johansson kombinerar kreativitet och kemi i sin naturliga tvåltillverkning
15-årige stavhopparen från ÅSK är trea i Sverige, nu väntar ungdoms-SM och högt flygande mål