Med rötter i Italien och erfarenheter från hela Europa satsar det äkta paret Marco Di Giola och Ida Vannucci på att ge Åkersberga smaker lagade med passion från grunden.
– Mat är som religion i Italien.
Marco Di Gioia sitter i vit kockskjorta och berättar på italienska om hur kvinnorna i hans familjs matlagning ledde till att han som 14-åring sökte sig till restaurangskola. Nu har det gått över 30 år och han har hunnit arbeta på restauranger på flera håll i Europa, ordnat catering till massor av fester och bröllop och drivit ett eget ställe i Nederländerna.
Det var också i Holland som Marco träffade sin fru och numera restaurangpartner, Ida Vannucci. De har nu varit gifta i fem år och i slutet av maj öppnade de upp Smaklig måltid på Rallarvägen.
– Det är bara vi två som jobbar här. Det är vi två mot världen, skrattar Ida som också har en bakgrund inom restaurangbranschen – hennes pappa öppnade upp Umeås första pizzeria.
Att paret, som inte bor i Österåker utan på Lidingö, öppnade upp en restaurang i Åkersberga beror på slumpen.
– Vi såg en annons och slog till. Vi är en lunchrestaurang men med a lá carte-meny. Det är nog inte alla lunchställen som gör alla såser och fonder från grunden, säger Ida.
– Eller kokar nötkind i tre dygn, tillägger Marco.

LÅNGKOK. En personlig favorit för restaurangägarna – nötkind med potatispuré. Foto: Privat
Italien möter Sverige
Vilken är den största skillnaden mellan den svenska matkulturen och den italienska?
– I Italien ser man kocken som en viktig person, någon som kan ett hantverk. Det är alltid maten som står i centrum. Här i Sverige är det ibland mer fokus på lokalen man äter i än att maten ska vara bra, menar Marco.
Ida och Marco berättar att de utöver italienska rätter även har husmanskost.
– Svenskar tenderar att vara rätt traditionella. Vi hoppas att de kan vara öppna och våga testa en ny rätt ibland också.
Önskan om kvällsöppet
Förhoppningen framåt är att restaurangbesöken ska komma igång nu när semesterperioden är över. I dagsläget har Smaklig måltid endast öppet dagtid, men drömmen är att kunna ha öppet även på kvällar, och då även få rättigheter att servera alkohol.
– För att det ska bli verklighet måste vi anställa en person till. Idag har vi svårt att hinna, jag pluggar till undersköterska samtidigt, säger Ida.
–För att driva restaurang krävs det en passion. Har man det är det ingen stress, bara ett nöje att laga mat, avslutar Marco.
Hanna Nordstrand kan bli världens bästa – VM blir avgörande i kampen mot innebandyikonen Kauppi
Länsstyrelsen Stockholm ska använda Dyviks Marina som konceptmack i miljöprojekt
Släpper ny musik och siktar mot en jubileumskonsert på Berga teater nästa år
Kommunen klättrar fyra placeringar i nationell undersökning om småföretagande
Från foodtrucken i Järnvägsparken ska hon servera tunnbrödsrullar gjorda från grunden
Kommunens vilttvårdare tippar på tre år innan vildsvinsbeståndet minskat till normala nivåer
Här är Ljusteröbornas kreativa lösningar för att hålla vildsvinen borta
Mamma Rebecca har tillsammans med barnen Simon och Edith cyklat, sprungit och gått runt hela kommunen och letat checkpoints via Hittaut
29 november bjuder ett stort gäng lokala författare in till bokmässa på biblioteket
Författaren Linda Wahlund är aktuell med en ny bok om döden och arbetar samtidigt med krisstöd för suiciddrabbade familjer och skolor
Har själv upplevt hedersrelaterat våld – fick frätande syra kastat i ansiktet när hon ville skiljas från sin exman
Österåkers kommun vägrade lämna ut offentlig handling – ”riktigt illa”, menar Mats Amnell, expert på offenlighetsprincipen
IFK Österåker har tredubblat publiken – och mer än dubblat poängen
Seger i sudden death mot Alunda – nu jagar de toppen igen














