Efter decennier bakom kameran testar Österåkersbon Roger Persson något nytt – att driva restaurang. Tillsammans med vännen Peter Henriksson har han förvandlat ett bortglömt sädesmagasin till en levande mötesplats för mat, vin och gemenskap.
– Tänk om väggar kunde prata, säger Roger Persson och tittar runt i det före detta sädesmagasinet intill Östanå slott.
Väggarna kanske inte talar, men de berättar ändå en historia. Upp mot det höga taket samsas svartvita fotografier från Bröderna Harling med replikor av vapensköldar från Österåkersfamiljer. Här har Roger tillsammans med vännen Peter Henriksson nyligen startat restaurang Vin & Vänner.
– Det är mycket jobb, oftast kommer jag inte härifrån förrän 01. Men det är väldigt roligt!
Många läsare känner nog bäst till Roger som filmskaparen som gjort en rad filmer om historiska platser i Österåker. Nu har han alltså utökat sitt cv med restaurang. Det var den 11 juli, på Rogers 65-årsdag, som portarna slogs upp till Vin & Vänner för första gången. Fokus står på vin, ost och chark med en liten men genomarbetad á la carte-meny med främst sydeuropeisk mat. Vinet har valts ut med hjälp av en vän till Peter som är vinleverantör.
– Min egen favorit på menyn är charkbrickan. Vi snålar inte på mängden och vi försöker hålla högsta kvaliteten på råvarorna, berättar Roger.
Gamla vänner
Roger och Peter träffades för över 30 år sedan när Peter kom till Rogers arbetsplats tv-sporten som 15-årig praktikant. Peter stannade i yrket och har jobbat inom sport- och trav-tv de senaste 25 åren som programledare, reporter och producent.
KOLLEGOR. Peter och Roger är både vänner och numera kollegor. Den 23 augusti är det Visafton på Östanå slott, och då håller Vin & Vänner öppet. Förhoppningen är att det kan bli ett återkommande evenemang. Foto: Privat
Peter och Roger har hållit kontakten genom alla år och när Roger en dag berättade för Peter om en ”galen idé” sa han ja.
– Jag har ruvat på idén om en egen restaurang i säkert 35 år. I mellandagarna tänkte jag på att jag snart blir pensionär, och att det är dags att köra.
Utöver fruar, barn och vänner har även några elever från Skärgårdsgymnasiets restauranglinje fått chans att jobba på restaurangen under sommaren.
– Vi är en märklig flock som jobbar här, men vi tar hand om varandra och är som en familj.
Roger och Peter har ingen tidigare erfarenhet från restaurangbranschen, men det menar Roger kan vara en fördel.
– Jag har förstått att branschen kan vara tuff och hierarkisk. Vi kommer ju från en annan värld och då kan vår okunskap och nyfikenhet bli en styrka i stället. Jag tror att vi vinner mycket på god mat, fin lokal och att vi är trevliga. Vi har bara fått positiv feedback hittills, så något rätt gör vi ju!
Historiens vingslag
Senast sädesmagasinet användes var på 1960-talet, sedan dess har det stått tomt innan Jens Lackmann, som utvecklar området i Östanå, tog tag i byggnaden.
– Jag hoppas på att vi kan göra ett litet avtryck i historien, så att platsen får leva vidare, avslutar Roger.
Robin Muhr, känd från revyscenen och tv-produktioner, bokdebuterar med en tragi-komisk roman om faderskap, sorg och skuld
Den 11 oktober intar Klimatdagen centrum med föreläsningar, provsmakning och aktiviteter för hela familjen
Hemma hos Bibbi samsas mänger av förnödenheter som ska skickas till soldater, barn och djur
TFU Åkersberga gör nattvandring möjlig utan föreningskoppling – trygghet först
Obesegrade Ackers i tabelltoppen efter rysare mot Värmdö
De klassiska tunnbrödsrullarna från Lidingö serveras från foodtruck
Få uppger brottsutsatthet - oro för inbrott och fordonsbrott ligger på ensiffriga nivåer
Provfisken visar ökning innerskärgården – men i ytterskärgården ser det värre ut
Restaureringen blir dokumentärfilm – Roger Persson har följt hela arbetet med kameran
IT-veteran från Österåker släpper bok för nybörjare
Thomas Mohlin har fotograferat sedan barnsben – nu är han i final med fyra bilder i svenska mästerskapet i fotografi
Artisten från Åkersberga hyllar sin farmor i en ny låt – och berättar om styrkan i musiken
Lokala bagare bjuder på hemligheter som lyfter vetebrödet och tipsar om nytt bullrecept