På lördag firas Kanelbullens dag och i Österåker finns gott om inspiration. Från extra fyllning till tips om surdeg – här är råden som gör bullen till en vinnare.
Kanelbullens dag har firats i både Sverige och Finland sedan 1999. Syftet med dagen är att uppmärksamma traditionen med att baka hemma. Här i Österåker kommer det på flera håll att bakas bullar för fullt.
Flyttbart fika
Ada Handzlik driver fikavagnen Living La Fika Loca som på helgerna säljer fika vid Täljöviken. Hon kommer att baka kanelbullar till 4 oktober, och berättar att hon rekommenderar att använda kvalitetsingredienser.
BULLBONANZA. Hos Living La Fika Loca kommer det att säljas klassiska kanelbullar, men har man allergier eller är vegan går det också att lösa. Foto: Privat
– Mitt bästa tips är att använda riktigt smör och mjölk samt socker av god kvalitiet. Man ska inte heller vara rädd för att addera en nypa salt även i sötsaker, säger Ada.
Ada själv gillar kaffe eller te till sina bullar, medan hennes man föredrar ett glas med kall mjölk.
– Bakar man inte själv eller får tag i nybakta bullar, rekommenderar jag starkt att köra bullarna i mikron i 20 sekunder, säger Ada och fortsätter:
– Jag är av den åsikten att det är bättre att äta en riktigt bra bulle än tio halvdana. Kvalitet över kvantitet, helt enkelt!
”Öka på fyllningen”
Catarina Selin Lännevall drev tidigare hemmabageriet Camumma men driver numera Åkersbro tillsammans med Cilla Ljunggren och Maja Britse.
– Om du penslar bullarna när de är varma med sockerlag så håller de sig saftiga en hel dag ute, jag lovar! tipsar Catarina.
PENSLA. Genom att pensla bullarna med sockerlag medan de är varma håller de sig saftiga längre. Foto: Lina Abrahamsson
Receptet på kanelbullar har Catarina arbetat fram genom åren. Hon har bakat sedan hon var barn, inspirerad av både mamma och mormor som ofta bakade både bröd och fika. Catarinas vetedeg innehåller alltid kardemumma och har även lite surdeg i sig.
– Det ökar saftigheten och gör att bullarna håller bättre. Det kräver längre jästid, men då får smakerna också tid att mogna, förklarar hon.
Ett annat tips från Catarina är att inte snåla på fyllningen.
– I recepten är det lite snålt med fyllning, så öka på mängden! Man vill inte ha torra bullar.
Bulle med twist
Österåkersbon Jenny Blomqvist är matkreatör och skapar recept på Instagramkontot @foodstoriesfrom_me. Hon har gjort ett recept på bullar, med en höstig twist. Det kan passa den som vill ha något annat än en vanlig kanelbulle 4 oktober.
HÖSTIGT. Jennys bullar har en liten twist som passar bra till hösten då det finns så mycket blåbär ute i skogen just nu. Foto: Jenny Blomqvist
Stekt kardemummabulle med rårörda blåbär och grädde
En varm, stekt kardemummabulle toppad med fluffig grädde
Till servering:
Smör att steka i
3 dl vispad grädde
2–3 dl frysta eller färska blåbär
2 msk strösocker
Baka bullarna enligt receptet nedan eller använd köpta bullar, det går lika bra.
Ingredienser
40 bullar
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst (för söta degar)
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma- stött
0,5 tsk salt
13 dl vetemjöl- (780 g)
Fyllning:
100 g ljummet smör
4 msk strösocker
1 msk kardemumma- stött
Pensling:
Ägg
Garnering:
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°.
Fördela jästen i en bunke eller hushållsmaskin och lös den i degvätskan. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller ca 10 min för hand.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Fyllning: Rör smöret smidigt och blanda med socker och kardemumma.
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i två bitar. Kavla varje bit till en rektangel, ca 40 x 60 cm. Bred på fyllning på varje rektangel. Vik degen dubbel från långsidan. Skär ca 2 cm breda remsor.
Skär ett snitt i varje remsa nästan ända upp till fästet. Snurra remsorna runt varandra och därefter runt fingrarna till bullar. Fäst ändarna undertill. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.
Rårörda blåbär:
Blanda frysta blåbär med socker, rör försiktigt tills bären börjar safta sig.
Servering:
Vispa grädden lätt och fluffig. Skär av övre delen på bullen och stek den i smör tills gyllene brun i en stekpanna. Lägg upp en varm bulle på en tallrik. Toppa med vispad grädde och rårörda blåbär.
Robin Muhr, känd från revyscenen och tv-produktioner, bokdebuterar med en tragi-komisk roman om faderskap, sorg och skuld
Den 11 oktober intar Klimatdagen centrum med föreläsningar, provsmakning och aktiviteter för hela familjen
Hemma hos Bibbi samsas mänger av förnödenheter som ska skickas till soldater, barn och djur
TFU Åkersberga gör nattvandring möjlig utan föreningskoppling – trygghet först
Obesegrade Ackers i tabelltoppen efter rysare mot Värmdö
De klassiska tunnbrödsrullarna från Lidingö serveras från foodtruck
Få uppger brottsutsatthet - oro för inbrott och fordonsbrott ligger på ensiffriga nivåer
Provfisken visar ökning innerskärgården – men i ytterskärgården ser det värre ut
Restaureringen blir dokumentärfilm – Roger Persson har följt hela arbetet med kameran
IT-veteran från Österåker släpper bok för nybörjare
Thomas Mohlin har fotograferat sedan barnsben – nu är han i final med fyra bilder i svenska mästerskapet i fotografi
Artisten från Åkersberga hyllar sin farmor i en ny låt – och berättar om styrkan i musiken
Lokala bagare bjuder på hemligheter som lyfter vetebrödet och tipsar om nytt bullrecept