NÖJE 2025-10-02 KL. 12:03

Från klassiker till twist på Kanelbullens dag

Av Lina Abrahamsson

På lördag firas Kanelbullens dag och i Österåker finns gott om inspiration. Från extra fyllning till tips om surdeg – här är råden som gör bullen till en vinnare.

Från klassiker till twist på Kanelbullens dag
NYBAKAT. Catarina Selin Lännevall och Maja Britse tycker att kaffe är den bästa drycken till kanelbullar, gärna en kaffe latte eller cappuccino. Foto: Lina Abrahamsson

Kanelbullens dag har firats i både Sverige och Finland sedan 1999. Syftet med dagen är att uppmärksamma traditionen med att baka hemma. Här i Österåker kommer det på flera håll att bakas bullar för fullt.

Flyttbart fika

Ada Handzlik driver fikavagnen Living La Fika Loca som på helgerna säljer fika vid Täljöviken. Hon kommer att baka kanelbullar till 4 oktober, och berättar att hon rekommenderar att använda kvalitetsingredienser.

BULLBONANZA. Hos Living La Fika Loca kommer det att säljas klassiska kanelbullar, men har man allergier eller är vegan går det också att lösa. Foto: Privat

– Mitt bästa tips är att använda riktigt smör och mjölk samt socker av god kvalitiet. Man ska inte heller vara rädd för att addera en nypa salt även i sötsaker, säger Ada.

Ada själv gillar kaffe eller te till sina bullar, medan hennes man föredrar ett glas med kall mjölk.

– Bakar man inte själv eller får tag i nybakta bullar, rekommenderar jag starkt att köra bullarna i mikron i 20 sekunder, säger Ada och fortsätter:

– Jag är av den åsikten att det är bättre att äta en riktigt bra bulle än tio halvdana. Kvalitet över kvantitet, helt enkelt!

”Öka på fyllningen”

Catarina Selin Lännevall drev tidigare hemmabageriet Camumma men driver numera Åkersbro tillsammans med Cilla Ljunggren och Maja Britse.

– Om du penslar bullarna när de är varma med sockerlag så håller de sig saftiga en hel dag ute, jag lovar! tipsar Catarina.

PENSLA. Genom att pensla bullarna med sockerlag medan de är varma håller de sig saftiga längre. Foto: Lina Abrahamsson

Receptet på kanelbullar har Catarina arbetat fram genom åren. Hon har bakat sedan hon var barn, inspirerad av både mamma och mormor som ofta bakade både bröd och fika. Catarinas vetedeg innehåller alltid kardemumma och har även lite surdeg i sig.

– Det ökar saftigheten och gör att bullarna håller bättre. Det kräver längre jästid, men då får smakerna också tid att mogna, förklarar hon.

Ett annat tips från Catarina är att inte snåla på fyllningen.

– I recepten är det lite snålt med fyllning, så öka på mängden! Man vill inte ha torra bullar.

Bulle med twist

Österåkersbon Jenny Blomqvist är matkreatör och skapar recept på Instagramkontot @foodstoriesfrom_me. Hon har gjort ett recept på bullar, med en höstig twist. Det kan passa den som vill ha något annat än en vanlig kanelbulle 4 oktober.

HÖSTIGT. Jennys bullar har en liten twist som passar bra till hösten då det finns så mycket blåbär ute i skogen just nu. Foto: Jenny Blomqvist

Stekt kardemummabulle med rårörda blåbär och grädde

En varm, stekt kardemummabulle toppad med fluffig grädde

Till servering:

Smör att steka i

3 dl vispad grädde

2–3 dl frysta eller färska blåbär

2 msk strösocker

Baka bullarna enligt receptet nedan eller använd köpta bullar, det går lika bra.

Ingredienser

40 bullar

100 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst (för söta degar)

1 dl strösocker

1 tsk kardemumma- stött

0,5 tsk salt

13 dl vetemjöl- (780 g)

Fyllning:

100 g ljummet smör

4 msk strösocker

1 msk kardemumma- stött

Pensling:

Ägg

Garnering:

Pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°.

Fördela jästen i en bunke eller hushållsmaskin och lös den i degvätskan. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller ca 10 min för hand.

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

Fyllning: Rör smöret smidigt och blanda med socker och kardemumma.

Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i två bitar. Kavla varje bit till en rektangel, ca 40 x 60 cm. Bred på fyllning på varje rektangel. Vik degen dubbel från långsidan. Skär ca 2 cm breda remsor.

Skär ett snitt i varje remsa nästan ända upp till fästet. Snurra remsorna runt varandra och därefter runt fingrarna till bullar. Fäst ändarna undertill. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.

Rårörda blåbär:

Blanda frysta blåbär med socker, rör försiktigt tills bären börjar safta sig.

Servering:

Vispa grädden lätt och fluffig. Skär av övre delen på bullen och stek den i smör tills gyllene brun i en stekpanna. Lägg upp en varm bulle på en tallrik. Toppa med vispad grädde och rårörda blåbär.



Ackersfostrad – nu jagar hon världstoppen
SPORT 2025-11-20 KL. 12:05

Ackersfostrad – nu jagar hon världstoppen

Hanna Nordstrand kan bli världens bästa – VM blir avgörande i kampen mot innebandyikonen Kauppi

Marinans miljöarbete uppmärksammas
NYHETER 2025-11-20 KL. 12:03

Marinans miljöarbete uppmärksammas

Länsstyrelsen Stockholm ska använda Dyviks Marina som konceptmack i miljöprojekt

Lokala bandet Nattkräm återförenat efter 44 år
KULTUR 2025-11-20 KL. 12:03

Lokala bandet Nattkräm återförenat efter 44 år

Släpper ny musik och siktar mot en jubileumskonsert på Berga teater nästa år

Förbättrat företagsklimat i Österåker
NYHETER 2025-11-20 KL. 12:03

Förbättrat företagsklimat i Österåker

Kommunen klättrar fyra placeringar i nationell undersökning om småföretagande

Dimen öppnar egen matvagn
NYHETER 2025-11-20 KL. 12:03

Dimen öppnar egen matvagn

Från foodtrucken i Järnvägsparken ska hon servera tunnbrödsrullar gjorda från grunden

Vildsvinsinvasionen på Ljusterö – ”Vi är på rätt väg”
NYHETER 2025-11-20 KL. 12:03

Vildsvinsinvasionen på Ljusterö – ”Vi är på rätt väg”

Kommunens vilttvårdare tippar på tre år innan vildsvinsbeståndet minskat till normala nivåer

Vildsvinen skapar desperation på Ljusterö
REPORTAGE 2025-11-13 KL. 12:05

Vildsvinen skapar desperation på Ljusterö

Här är Ljusteröbornas kreativa lösningar för att hålla vildsvinen borta

Familjen hittade ut till 100 kontroller
REPORTAGE 2025-11-13 KL. 12:03

Familjen hittade ut till 100 kontroller

Mamma Rebecca har tillsammans med barnen Simon och Edith cyklat, sprungit och gått runt hela kommunen och letat checkpoints via Hittaut

Österåker blir med bokmässa
KULTUR 2025-11-13 KL. 12:03

Österåker blir med bokmässa

29 november bjuder ett stort gäng lokala författare in till bokmässa på biblioteket

Hos Linda är döden ständigt närvarande
KULTUR 2025-11-13 KL. 12:03

Hos Linda är döden ständigt närvarande

Författaren Linda Wahlund är aktuell med en ny bok om döden och arbetar samtidigt med krisstöd för suiciddrabbade familjer och skolor

Maria föreläser om hedersvåld
NYHETER 2025-11-13 KL. 12:03

Maria föreläser om hedersvåld

Har själv upplevt hedersrelaterat våld – fick frätande syra kastat i ansiktet när hon ville skiljas från sin exman

Här bryter kommunen mot grundlagen
NYHETER 2025-11-13 KL. 12:03

Här bryter kommunen mot grundlagen

Österåkers kommun vägrade lämna ut offentlig handling – ”riktigt illa”, menar Mats Amnell, expert på offenlighetsprincipen

Från jumbolag till alltreandröm
SPORT 2025-11-13 KL. 12:03

Från jumbolag till alltreandröm

IFK Österåker har tredubblat publiken – och mer än dubblat poängen

Ackers tillbaka efter dramatisk vändning
SPORT 2025-11-06 KL. 12:05

Ackers tillbaka efter dramatisk vändning

Seger i sudden death mot Alunda – nu jagar de toppen igen

Fler nyheter