NYHETER 2025-07-03 KL. 08:35

Grillguide för varje smak och tillfälle

Av Uffe Lindeborg

Det går trender i de olika sätten att laga mat. På senare år har utekök poppat upp här och där. Vad vi väljer att äta har utvecklats från grillbiffar med pommes till en betydligt bredare meny. Numera lagar folk allt från pad thai till paella på uteplatser.

Grillguide för varje smak och tillfälle
TRADITIONELLT. Många föredrar att grilla på kol då det ger fler möjligheter till variation av värmekälla och en rökigare smak. Foto: Adobe

Robert Heribertsson, tidigare kökschef på Lovisedalsskolan i Vallentuna, numera på Friends Arena:

– Privat kör jag faktiskt både och samt en muurikka som jag tycker är användbar. Ett bättre komplement till stekbordet om du frågar mig. Mer användbart och inställningsbart i fler lägen. Till paella, wok-rätter , rosta hamburgerbröd, hålla maten varm när man har längre lunch eller middag.

MINNE. – Ett kul grillminne jag kom på var när jag bodde på Mallorca, i min ungdom , så bodde jag i en liten fiskeby i norra delen av Mallorca som heter Port Pollenca. Efter månader blev jag till slut accepterad av lokalbefolkningen med att jobba i deras lilla taverna. Men det berodde på att varje morgon så kom gubbarna in för kaffe och cognac innan dom åkte ut och fiskade . Vid lunch kom dom med en påse blandad fisk och bläckfisk som dom lämnade in. Sådana jag vid den tiden aldrig sett förutom på bilder. På kvällen kom sen familjerna ner och hade en trevlig middag med sina fiskar, blötdjur och skaldjur . Efter detta var man till slut accepterad, berättar Robert Heribertsson. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

– Och jag steker hamburgare, dom ska vi såklart inte grilla om dom inte är förgjorda och behöver grillas. Jag tycker att ska man grilla så behöver man ha en bra plan och inte köra på full fräs. Inte mkt mat gillar att bli grillad , stekt på supervärme. Ta fram råvaror i god tid. Låt liggan och bli rumstemperaturerad. Inget gillar att gå från kyl till grill.

Robert resonerar lite kring skillnaderna på de olika matlagningssätten och att det är bra att kunna bemästra dem.

– Det finns ju några praktiska fördelar med gasolgrill mot kol, det går mycket snabbare att dra igång – från start till grill tar bara nån minut. Kol behöver lite mer planering. Det är lättare och få jämn värme i gasol. (nyare varianterna).

– Kolgrillens fördelar är väl att det är roligare och testa sig fram med olika kolsorter och hur och var man ska lägga kolet för att nå bäst effekt med sin grillning. Det är lättare att smaksätta köttet, fisken eller grönsakerna med diverse smaksatta kolsorter eller äppelträd exempelvis.

Däremot är han inte alls säker på att själva smaken går att skilja åt mellan de olika matlagningssätten.

– Vi kan ju passa på att döda myten om att kolgrillat är godast i sig. Tror inte nån känner skillnad mellan dessa med all marinad och rubb som man dundrar på köttet. Yrkesmässigt gillar jag variationen och har därför både grill och stekmöjligheter. Måste jag välja blir det nog en stor kolgrill för att det kan bli ett stekbord och man kan showa mer plus att det doftar ju otroligt gott.

Alexander Eisner, grillmästare på Rånö brygga på Utö, älskar kolgrillning med kvalitetskol.

STEKARE. Stekbord kan ses som flashigt men är ett bra alternativ om man vill laga rätter utomhus som inte nödvändigtvis är så kallade grillrätter. Foto: Adobe.

– Det slår allt. Sen beror det ju självklart på vad jag lagar, är det något som ska lagas i sitt eget fett som exempelvis en högrevsburgare så föredrar jag ju stekbord.

– Ska jag grilla korv så funkar gasol bäst då det är enkelt och smidigt med en gasol. Men om jag ska grilla något kött som jag vill ha BBQ-känsla och smak på så väljer jag kol alla dagar i veckan! Jag väljer kol privat och proffesionellt. På slutet av min grillning så älskar jag att slänga ner några färska kvistar från ett fruktträd på indirekt värme och stänga locket för att ge en extra rökig smak på köttet.

Så har kan man sammanfatta skillnaderna. Allt handlar om vilken typ av mat du vill laga och hur nördig du vill vara. Det ena sättet kan vara perfekt till frukost medan något av de andra passar bättr mot kvällen.

Klassikern med karaktär

Kolgrillen är fortfarande den stora favoriten bland traditionalister. Den rökiga smaken, glöden och känslan av ”riktig grillning” lockar många. Den passar perfekt för grillade köttbitar som entrecôte, fläskkarré och kyckling med skinn.

Fördelar:

+ Ger mycket smak

+ Bra för både direkt och indirekt grillning

+ Budgetvänliga modeller finns

Nackdelar:

- Tar tid att tända och värma upp

- Svårt att reglera temperaturen

- Rengöring med aska kan vara bökig

Maträtter att undvika:

Fiskfiléer och små grönsaksbitar riskerar att fastna eller falla igenom gallret.

Du som vill ha kontroll

Gasolgrillen är ett mellanting mellan utekök och grill. Med snabb start och jämn temperatur passar den för dig som vill kunna bjuda på mat utan lång väntan. Den är särskilt bra för grönsaker, fisk och marinerade råvaror.

Fördelar:

+ Snabbstartad

+ Lätt att justera värmezoner

+ Mindre rök – bra i tättbebyggda områden

Nackdelar:

- Saknar kolens rökighet

- Kräver gasolflaskor

- Dyr i inköp

Maträtter att undvika:

Rätter som förlitar sig på rökig BBQ-smak.

Mångsidig uppstickare

Stekbord, eller ”Muurikka”, har blivit en ny favorit, inte minst bland yngre matentusiaster. Här får man en slät, het yta som lämpar sig utmärkt för smashburgare, wokade rätter och frukostmat som bacon och ägg.

Fördelar:

+ Jämn värme över hela ytan

+ Perfekt för mindre bitar och rätter med mycket vätska

+ Lätt att rengöra med rätt verktyg

Nackdelar:

- Ingen grillrand

- Inte idealisk för stora köttstycken

- Kräver plan yta och el eller gas

Maträtter att undvika:

Stora stekar eller revbensspjäll som kräver indirekt värme och längre tillagning.

Vilken grill passar dig bäst i sommar?

Att välja grill handlar inte bara om teknik, utan om hur du gillar att laga mat. Den rökiga kolgrillen lockar nostalgiker, gasolen passar familjemiddagar i vardagen och stekbordet ger möjligheten att variera menyn rejält – från frukost till nattamat.

Oavsett val är det tydligt att vi är redo att tända sommarens matlagning.



Anstalten förbereds för ungdomar
NYHETER 2025-08-21 KL. 12:05

Anstalten förbereds för ungdomar

Tre anställda per barn – bemanningen skruvas upp

Sent mål räddade en poäng
SPORT 2025-08-21 KL. 12:03

Sent mål räddade en poäng

Österåker dock fortfarande förankrat på nedflyttningsplats

Alvaret på plats på Ljusterö
NYHETER 2025-08-21 KL. 12:03

Alvaret på plats på Ljusterö

Först efter tester, övningar och myndighetsbesked kan den gå i trafik på Ljusteröleden

En del av Italien i Åkersberga
NÖJE 2025-08-21 KL. 12:03

En del av Italien i Åkersberga

Makarna Marco och Ida lagar mat från grunden och bjuder på både italienska klassiker och svensk husmanskost

Stort utbud av bostäder i Österåker
NYHETER 2025-08-21 KL. 12:03

Stort utbud av bostäder i Österåker

Rekordnivå nåddes i maj månad men fortfarande många objekt till salu

Från löparbanan till djurrätt
KULTUR 2025-08-21 KL. 12:03

Från löparbanan till djurrätt

Maria Akraka debuterar som romanförfattare med ”Nollställning”

Gammalt magasin får nytt liv
NÖJE 2025-08-21 KL. 12:03

Gammalt magasin får nytt liv

Vännerna Roger och Peter öppnar restaurang med vin, ost och chark i fokus

”Säckpipemannen” marscherar genom Söra
REPORTAGE 2025-08-14 KL. 12:05

”Säckpipemannen” marscherar genom Söra

Grannarnas stora glädje och fascination – ”Döhäftigt”

Havstulpanlarm i Österåkers vatten
NYHETER 2025-08-14 KL. 12:03

Havstulpanlarm i Österåkers vatten

Båtägare uppmanas tvätta skroven i tid annars ökar både bränsleförbrukning och miljöpåverkan

Två domstolar ska avgöra Charlottes framtid
NYHETER 2025-08-14 KL. 12:03

Två domstolar ska avgöra Charlottes framtid

Charlotte Elgström och hennes mamma driver två rättsprocesser för att få tillbaka godmanskap och kontaktperson

Tusentals följer Milenas målarvideos
REPORTAGE 2025-08-14 KL. 12:03

Tusentals följer Milenas målarvideos

Färgläggningen är mer än en hobby – det är ett sätt att hitta lugnet

Åkersbergarevyn tog nya SM-guld
NÖJE 2025-08-14 KL. 12:03

Åkersbergarevyn tog nya SM-guld

Två segrar i Revy-SM – totalt fem guld sedan starten 1979

Nyvunnen optimism i United
SPORT 2025-08-14 KL. 12:03

Nyvunnen optimism i United

Getmjölk är hemligheten i hennes tvålar
REPORTAGE 2025-08-14 KL. 12:03

Getmjölk är hemligheten i hennes tvålar

Österåkersbon Margaryta Johansson kombinerar kreativitet och kemi i sin naturliga tvåltillverkning

Hannes siktar mot fyra meter och medalj
SPORT 2025-08-14 KL. 12:03

Hannes siktar mot fyra meter och medalj

15-årige stavhopparen från ÅSK är trea i Sverige, nu väntar ungdoms-SM och högt flygande mål

Fler nyheter