NYHETER 2025-07-03 KL. 08:35

Grillguide för varje smak och tillfälle

Av Uffe Lindeborg

Det går trender i de olika sätten att laga mat. På senare år har utekök poppat upp här och där. Vad vi väljer att äta har utvecklats från grillbiffar med pommes till en betydligt bredare meny. Numera lagar folk allt från pad thai till paella på uteplatser.

Grillguide för varje smak och tillfälle
TRADITIONELLT. Många föredrar att grilla på kol då det ger fler möjligheter till variation av värmekälla och en rökigare smak. Foto: Adobe

Robert Heribertsson, tidigare kökschef på Lovisedalsskolan i Vallentuna, numera på Friends Arena:

– Privat kör jag faktiskt både och samt en muurikka som jag tycker är användbar. Ett bättre komplement till stekbordet om du frågar mig. Mer användbart och inställningsbart i fler lägen. Till paella, wok-rätter , rosta hamburgerbröd, hålla maten varm när man har längre lunch eller middag.

MINNE. – Ett kul grillminne jag kom på var när jag bodde på Mallorca, i min ungdom , så bodde jag i en liten fiskeby i norra delen av Mallorca som heter Port Pollenca. Efter månader blev jag till slut accepterad av lokalbefolkningen med att jobba i deras lilla taverna. Men det berodde på att varje morgon så kom gubbarna in för kaffe och cognac innan dom åkte ut och fiskade . Vid lunch kom dom med en påse blandad fisk och bläckfisk som dom lämnade in. Sådana jag vid den tiden aldrig sett förutom på bilder. På kvällen kom sen familjerna ner och hade en trevlig middag med sina fiskar, blötdjur och skaldjur . Efter detta var man till slut accepterad, berättar Robert Heribertsson. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

– Och jag steker hamburgare, dom ska vi såklart inte grilla om dom inte är förgjorda och behöver grillas. Jag tycker att ska man grilla så behöver man ha en bra plan och inte köra på full fräs. Inte mkt mat gillar att bli grillad , stekt på supervärme. Ta fram råvaror i god tid. Låt liggan och bli rumstemperaturerad. Inget gillar att gå från kyl till grill.

Robert resonerar lite kring skillnaderna på de olika matlagningssätten och att det är bra att kunna bemästra dem.

– Det finns ju några praktiska fördelar med gasolgrill mot kol, det går mycket snabbare att dra igång – från start till grill tar bara nån minut. Kol behöver lite mer planering. Det är lättare och få jämn värme i gasol. (nyare varianterna).

– Kolgrillens fördelar är väl att det är roligare och testa sig fram med olika kolsorter och hur och var man ska lägga kolet för att nå bäst effekt med sin grillning. Det är lättare att smaksätta köttet, fisken eller grönsakerna med diverse smaksatta kolsorter eller äppelträd exempelvis.

Däremot är han inte alls säker på att själva smaken går att skilja åt mellan de olika matlagningssätten.

– Vi kan ju passa på att döda myten om att kolgrillat är godast i sig. Tror inte nån känner skillnad mellan dessa med all marinad och rubb som man dundrar på köttet. Yrkesmässigt gillar jag variationen och har därför både grill och stekmöjligheter. Måste jag välja blir det nog en stor kolgrill för att det kan bli ett stekbord och man kan showa mer plus att det doftar ju otroligt gott.

Alexander Eisner, grillmästare på Rånö brygga på Utö, älskar kolgrillning med kvalitetskol.

STEKARE. Stekbord kan ses som flashigt men är ett bra alternativ om man vill laga rätter utomhus som inte nödvändigtvis är så kallade grillrätter. Foto: Adobe.

– Det slår allt. Sen beror det ju självklart på vad jag lagar, är det något som ska lagas i sitt eget fett som exempelvis en högrevsburgare så föredrar jag ju stekbord.

– Ska jag grilla korv så funkar gasol bäst då det är enkelt och smidigt med en gasol. Men om jag ska grilla något kött som jag vill ha BBQ-känsla och smak på så väljer jag kol alla dagar i veckan! Jag väljer kol privat och proffesionellt. På slutet av min grillning så älskar jag att slänga ner några färska kvistar från ett fruktträd på indirekt värme och stänga locket för att ge en extra rökig smak på köttet.

Så har kan man sammanfatta skillnaderna. Allt handlar om vilken typ av mat du vill laga och hur nördig du vill vara. Det ena sättet kan vara perfekt till frukost medan något av de andra passar bättr mot kvällen.

Klassikern med karaktär

Kolgrillen är fortfarande den stora favoriten bland traditionalister. Den rökiga smaken, glöden och känslan av ”riktig grillning” lockar många. Den passar perfekt för grillade köttbitar som entrecôte, fläskkarré och kyckling med skinn.

Fördelar:

+ Ger mycket smak

+ Bra för både direkt och indirekt grillning

+ Budgetvänliga modeller finns

Nackdelar:

- Tar tid att tända och värma upp

- Svårt att reglera temperaturen

- Rengöring med aska kan vara bökig

Maträtter att undvika:

Fiskfiléer och små grönsaksbitar riskerar att fastna eller falla igenom gallret.

Du som vill ha kontroll

Gasolgrillen är ett mellanting mellan utekök och grill. Med snabb start och jämn temperatur passar den för dig som vill kunna bjuda på mat utan lång väntan. Den är särskilt bra för grönsaker, fisk och marinerade råvaror.

Fördelar:

+ Snabbstartad

+ Lätt att justera värmezoner

+ Mindre rök – bra i tättbebyggda områden

Nackdelar:

- Saknar kolens rökighet

- Kräver gasolflaskor

- Dyr i inköp

Maträtter att undvika:

Rätter som förlitar sig på rökig BBQ-smak.

Mångsidig uppstickare

Stekbord, eller ”Muurikka”, har blivit en ny favorit, inte minst bland yngre matentusiaster. Här får man en slät, het yta som lämpar sig utmärkt för smashburgare, wokade rätter och frukostmat som bacon och ägg.

Fördelar:

+ Jämn värme över hela ytan

+ Perfekt för mindre bitar och rätter med mycket vätska

+ Lätt att rengöra med rätt verktyg

Nackdelar:

- Ingen grillrand

- Inte idealisk för stora köttstycken

- Kräver plan yta och el eller gas

Maträtter att undvika:

Stora stekar eller revbensspjäll som kräver indirekt värme och längre tillagning.

Vilken grill passar dig bäst i sommar?

Att välja grill handlar inte bara om teknik, utan om hur du gillar att laga mat. Den rökiga kolgrillen lockar nostalgiker, gasolen passar familjemiddagar i vardagen och stekbordet ger möjligheten att variera menyn rejält – från frukost till nattamat.

Oavsett val är det tydligt att vi är redo att tända sommarens matlagning.



Het odlarglädje hemma hos Micke
NYHETER 2025-07-03 KL. 08:40

Het odlarglädje hemma hos Micke

Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård

Tolfte förlusten kom mot Falu BS Mentalt sargat
SPORT 2025-07-03 KL. 08:39

Tolfte förlusten kom mot Falu BS Mentalt sargat

Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst

Varning för GPS-störningar till sjöss – ”Var uppmärksam”
NYHETER 2025-07-03 KL. 08:38

Varning för GPS-störningar till sjöss – ”Var uppmärksam”

Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken

App lanseras med sommaraktiviteter för unga
NYHETER 2025-07-03 KL. 08:37

App lanseras med sommaraktiviteter för unga

Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen

Enkät ska mäta invånarnas krisberedskap
NYHETER 2025-07-03 KL. 08:36

Enkät ska mäta invånarnas krisberedskap

Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris

Grillguide för varje smak och tillfälle
NYHETER 2025-07-03 KL. 08:35

Grillguide för varje smak och tillfälle

Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god

Limerickmästaren i Smedby
NYHETER 2025-07-03 KL. 08:35

Limerickmästaren i Smedby

Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar

Herman vill bryta ny is med ”Under Stjärnorna”
REPORTAGE 2025-06-26 KL. 12:05

Herman vill bryta ny is med ”Under Stjärnorna”

Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män

Läraren Pernilla fick klass 6A att läsa 1 036 böcker
KULTUR 2025-06-26 KL. 12:03

Läraren Pernilla fick klass 6A att läsa 1 036 böcker

"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”

Efter kraschen kom insikten
REPORTAGE 2025-06-26 KL. 12:03

Efter kraschen kom insikten

Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser

Från kris till framgång för golfklubben
SPORT 2025-06-26 KL. 12:03

Från kris till framgång för golfklubben

Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef

Nollvision öser på – på svenska
KULTUR 2025-06-26 KL. 12:03

Nollvision öser på – på svenska

Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan

ÅFC fick hål på tabelljumbon i andra halvlek
SPORT 2025-06-26 KL. 12:03

ÅFC fick hål på tabelljumbon i andra halvlek

Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte

Pärla din kommun i sommar
NYHETER 2025-06-26 KL. 12:03

Pärla din kommun i sommar

Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor

Fler nyheter