NYHETER 2025-07-03 KL. 08:35

Grillguide för varje smak och tillfälle

Av Uffe Lindeborg

Det går trender i de olika sätten att laga mat. På senare år har utekök poppat upp här och där. Vad vi väljer att äta har utvecklats från grillbiffar med pommes till en betydligt bredare meny. Numera lagar folk allt från pad thai till paella på uteplatser.

Grillguide för varje smak och tillfälle
TRADITIONELLT. Många föredrar att grilla på kol då det ger fler möjligheter till variation av värmekälla och en rökigare smak. Foto: Adobe

Robert Heribertsson, tidigare kökschef på Lovisedalsskolan i Vallentuna, numera på Friends Arena:

– Privat kör jag faktiskt både och samt en muurikka som jag tycker är användbar. Ett bättre komplement till stekbordet om du frågar mig. Mer användbart och inställningsbart i fler lägen. Till paella, wok-rätter , rosta hamburgerbröd, hålla maten varm när man har längre lunch eller middag.

MINNE. – Ett kul grillminne jag kom på var när jag bodde på Mallorca, i min ungdom , så bodde jag i en liten fiskeby i norra delen av Mallorca som heter Port Pollenca. Efter månader blev jag till slut accepterad av lokalbefolkningen med att jobba i deras lilla taverna. Men det berodde på att varje morgon så kom gubbarna in för kaffe och cognac innan dom åkte ut och fiskade . Vid lunch kom dom med en påse blandad fisk och bläckfisk som dom lämnade in. Sådana jag vid den tiden aldrig sett förutom på bilder. På kvällen kom sen familjerna ner och hade en trevlig middag med sina fiskar, blötdjur och skaldjur . Efter detta var man till slut accepterad, berättar Robert Heribertsson. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

– Och jag steker hamburgare, dom ska vi såklart inte grilla om dom inte är förgjorda och behöver grillas. Jag tycker att ska man grilla så behöver man ha en bra plan och inte köra på full fräs. Inte mkt mat gillar att bli grillad , stekt på supervärme. Ta fram råvaror i god tid. Låt liggan och bli rumstemperaturerad. Inget gillar att gå från kyl till grill.

Robert resonerar lite kring skillnaderna på de olika matlagningssätten och att det är bra att kunna bemästra dem.

– Det finns ju några praktiska fördelar med gasolgrill mot kol, det går mycket snabbare att dra igång – från start till grill tar bara nån minut. Kol behöver lite mer planering. Det är lättare och få jämn värme i gasol. (nyare varianterna).

– Kolgrillens fördelar är väl att det är roligare och testa sig fram med olika kolsorter och hur och var man ska lägga kolet för att nå bäst effekt med sin grillning. Det är lättare att smaksätta köttet, fisken eller grönsakerna med diverse smaksatta kolsorter eller äppelträd exempelvis.

Däremot är han inte alls säker på att själva smaken går att skilja åt mellan de olika matlagningssätten.

– Vi kan ju passa på att döda myten om att kolgrillat är godast i sig. Tror inte nån känner skillnad mellan dessa med all marinad och rubb som man dundrar på köttet. Yrkesmässigt gillar jag variationen och har därför både grill och stekmöjligheter. Måste jag välja blir det nog en stor kolgrill för att det kan bli ett stekbord och man kan showa mer plus att det doftar ju otroligt gott.

Alexander Eisner, grillmästare på Rånö brygga på Utö, älskar kolgrillning med kvalitetskol.

STEKARE. Stekbord kan ses som flashigt men är ett bra alternativ om man vill laga rätter utomhus som inte nödvändigtvis är så kallade grillrätter. Foto: Adobe.

– Det slår allt. Sen beror det ju självklart på vad jag lagar, är det något som ska lagas i sitt eget fett som exempelvis en högrevsburgare så föredrar jag ju stekbord.

– Ska jag grilla korv så funkar gasol bäst då det är enkelt och smidigt med en gasol. Men om jag ska grilla något kött som jag vill ha BBQ-känsla och smak på så väljer jag kol alla dagar i veckan! Jag väljer kol privat och proffesionellt. På slutet av min grillning så älskar jag att slänga ner några färska kvistar från ett fruktträd på indirekt värme och stänga locket för att ge en extra rökig smak på köttet.

Så har kan man sammanfatta skillnaderna. Allt handlar om vilken typ av mat du vill laga och hur nördig du vill vara. Det ena sättet kan vara perfekt till frukost medan något av de andra passar bättr mot kvällen.

Klassikern med karaktär

Kolgrillen är fortfarande den stora favoriten bland traditionalister. Den rökiga smaken, glöden och känslan av ”riktig grillning” lockar många. Den passar perfekt för grillade köttbitar som entrecôte, fläskkarré och kyckling med skinn.

Fördelar:

+ Ger mycket smak

+ Bra för både direkt och indirekt grillning

+ Budgetvänliga modeller finns

Nackdelar:

- Tar tid att tända och värma upp

- Svårt att reglera temperaturen

- Rengöring med aska kan vara bökig

Maträtter att undvika:

Fiskfiléer och små grönsaksbitar riskerar att fastna eller falla igenom gallret.

Du som vill ha kontroll

Gasolgrillen är ett mellanting mellan utekök och grill. Med snabb start och jämn temperatur passar den för dig som vill kunna bjuda på mat utan lång väntan. Den är särskilt bra för grönsaker, fisk och marinerade råvaror.

Fördelar:

+ Snabbstartad

+ Lätt att justera värmezoner

+ Mindre rök – bra i tättbebyggda områden

Nackdelar:

- Saknar kolens rökighet

- Kräver gasolflaskor

- Dyr i inköp

Maträtter att undvika:

Rätter som förlitar sig på rökig BBQ-smak.

Mångsidig uppstickare

Stekbord, eller ”Muurikka”, har blivit en ny favorit, inte minst bland yngre matentusiaster. Här får man en slät, het yta som lämpar sig utmärkt för smashburgare, wokade rätter och frukostmat som bacon och ägg.

Fördelar:

+ Jämn värme över hela ytan

+ Perfekt för mindre bitar och rätter med mycket vätska

+ Lätt att rengöra med rätt verktyg

Nackdelar:

- Ingen grillrand

- Inte idealisk för stora köttstycken

- Kräver plan yta och el eller gas

Maträtter att undvika:

Stora stekar eller revbensspjäll som kräver indirekt värme och längre tillagning.

Vilken grill passar dig bäst i sommar?

Att välja grill handlar inte bara om teknik, utan om hur du gillar att laga mat. Den rökiga kolgrillen lockar nostalgiker, gasolen passar familjemiddagar i vardagen och stekbordet ger möjligheten att variera menyn rejält – från frukost till nattamat.

Oavsett val är det tydligt att vi är redo att tända sommarens matlagning.



Ida bygger broar mellan människa och häst
REPORTAGE 2025-12-04 KL. 12:05

Ida bygger broar mellan människa och häst

Med sitt nystartade företag vill hon hjälpa Österåkers islandshästar och deras ryttare hitta samspelet som gör ridningen både tryggare och roligare

Från kalldusch till derbyjubel
SPORT 2025-12-04 KL. 12:03

Från kalldusch till derbyjubel

Ett 1–9-underläge väckte Åkersberga, som sedan dominerade – med matchvinnande trepoängsskytte och stark moral

Från tvivel till debut – SAALO kliver fram
KULTUR 2025-12-04 KL. 12:03

Från tvivel till debut – SAALO kliver fram

Åkersbergabon Wilma släpper sin första singel och berättar om resan från osäkerhet till modet att göra sin egen grej

Årets kulturpristagare startar rockkurs
NYHETER 2025-12-04 KL. 12:03

Årets kulturpristagare startar rockkurs

Legendariske trummisen Mikkey Dee är involverad i projektet som ska få barn att känna musikens magi och känna samhörighet

Österåker krymper under julruschen
NYHETER 2025-12-04 KL. 12:03

Österåker krymper under julruschen

SCB:s analys visar stora skillnader i landets julbefolkning – Österåkers befolkning minskar med över 6 400 personer under julhelgen

Lyan drömmer om att slå igenom stort
KULTUR 2025-12-04 KL. 12:03

Lyan drömmer om att slå igenom stort

Från stugan i Brevik skapar han dansant musik med latinamerikanska rytmer – snart väntar turné i Colombia och hopp om skivkontrakt i New York

IVO pekar ut brister hos kommunen
NYHETER 2025-12-04 KL. 12:03

IVO pekar ut brister hos kommunen

Myndigheten ser brister i familjehemskontroller och hantering av orosanmälningar – kommunen anser att enkätsvaren ger en missvisande bild

Kommunen kartlägger seniorernas hälsa
NYHETER 2025-12-04 KL. 12:03

Kommunen kartlägger seniorernas hälsa

I en stor satsning erbjuds alla 60-plussare i Österåker att testa sin hälsa och de som fyllt 75 kan få personliga samtal med hälsopedagog

Snart försvinner rödljusen på ön
NYHETER 2025-12-03 KL. 11:05

Snart försvinner rödljusen på ön

Frustrerade trafikanter på Ljusterö kan snart andas ut –om en vecka förväntas trafikljuset vid vägarbetet att tas bort

Deltidsbrandmännen som räddar öarna
REPORTAGE 2025-11-27 KL. 12:05

Deltidsbrandmännen som räddar öarna

På Ljusterö står deltidsstyrkan redo dygnet runt – 21 brandmän som rycker ut på bränder, sjukdomsfall och olyckor

Närtrafiken behåller tidtabell året ut
NYHETER 2025-11-27 KL. 12:03

Närtrafiken behåller tidtabell året ut

Förändringarna för närtrafiklinje 968 dröjer på grund av arbetet med apputveckling

Karolin trollar fram nya glassdrömmar
REPORTAGE 2025-11-27 KL. 12:03

Karolin trollar fram nya glassdrömmar

Gelato med yuzu, brynt smör och rosmarin? På Säby gård låter den unga konditorn fantasin styra varje sked

Mobbningen tog tryggheten ifrån Kristina
REPORTAGE 2025-11-27 KL. 12:03

Mobbningen tog tryggheten ifrån Kristina

Kristina Lagerquist utsattes för utfrysning och påhopp av föräldrar och rektor i vuxen ålder – lider fortfarande av behandlingen

Paret Brauer ger nytt liv åt gamla möbler
REPORTAGE 2025-11-27 KL. 12:03

Paret Brauer ger nytt liv åt gamla möbler

Bytte en klassisk pensionärstillvaro mot att tillsammans starta upp ett företag som renoverar äldre möbler

Åkersbergas segersvit bruten
SPORT 2025-11-27 KL. 12:03

Åkersbergas segersvit bruten

Åkersberga såg länge ut att gå mot ännu en triumf - men Örebro stod för en stark avslutning och bröt hemmalagets segersvit

Fler nyheter