Vill du vara en del av ett tryggare samhälle och göra verklig skillnad? Kriminalvården på anstalten Österåker söker just nu nya medarbetare. Med en historisk utbyggnad och en arbetsplats präglad av säkerhet och utveckling, kan du vara med och forma framtiden för svensk kriminalvård.
Längre strafftider och fler dömda innebär ett ökat behov av platser och personal på anstalterna runt om i landet. För att täcka behovet av personal behöver Kriminalvården årligen rekrytera minst 4 500–5 500 medarbetare.
Anstalten Österåker genomgår nu en omfattande utbyggnation och renovering. Det är den största och mest påkostade som någonsin gjorts av alla landets fängelser. År 2027 är det beräknat att de ska ha utökat vårdplatserna från 88 till 483.
I pågående rekrytering söker man i skrivande stund 25 nya medarbetare.
– Eftersom vi rekryterar för att bemanna våra pågående byggen har vi idag en stor överanställning, säger Elisabeth Lenander.
Hon berättar att de har 260 tillsvidareanställda på Österåker. Varje termin rekryterar de 50 kriminalvårdare. Hittills har de anställt 36 stycken.
Sökprofil
För att arbeta som kriminalvårdare måste den sökande vara ostraffad och dela Kriminalvårdens syn och värderingar. Sökande måste också genomgå en säkerhetsprövning som innehåller bland annat olika former av grundutredningar - innefattande säkerhetsprövningsintervju och registerkontroll. Om detta går att läsa på Kriminalvårdens webbplats.
Utbildning och karriär
För den som blir antagen följer en introduktionsutbildning. Den sker lokalt på anstalten under tre veckor. Utbildningen omfattar teori med praktik. Nästa steg är en åtta veckors grundutbildning som genomförs efter ca 4–6 månaders tjänstgöring.
– Från dag ett tilldelas en handledare som förblir ens stöd till genomförd grundutbildning, därefter fungerar handledaren som mentor, säger Elisabeth Lenander.
Hon anser att det finns goda möjligheter att avancera inom Kriminalvården genom vidareutbildningar. Sedan i höstas finns den nationella femdagars utbildningen som vänder sig till dem som arbetat en längre tid. Det finns också möjlighet att jobba vidare som klienthandläggare, programledare samt på chefsnivå. Som kriminalvårdare arbetar man aldrig ensam utan i par eller grupp. Ingångslönen ligger på cirka 30 400–34 800 kronor i månaden.
Agneta Johansson
African Soul Hair sprider stil, värme och hemlängtan
"Sommaren 1985" utspelar sig på en ö med 80-talscharm – nu förbereder sig hela bygden inför kamerornas intåg
Efter förra årets uppskattade tävling var det självklart för Hilda och Nelly att köra igen. Målet? Mer gemenskap och mer käpphästglädje
Suzanne Jörgensen skriver om att våga kämpa för sina drömmar
Tränaren ändå positiv till mycket – utom offensiven
Mobiliserar sälförsvar med högfrekventa ljudvågor – ”Förhoppningen är att de håller sig borta nu”
För första gången erbjuds hotellboende och sommaraktiviteter även för allmänheten
Med SM-kapacitet och spektakulära hinder får Hackstafältet en av Sveriges största OCR-banor
Göran Bergling har sjungit i hela sitt liv – nu bjuder han hem sin kör på vårkonsert i Österåker
Hyllorna gapar tomma – Nya Pulsen stänger efter sju år i Åkersberga
Elvira, Josephine och Isak drog igång försäljningen – Erik Ekstrand köpte första blomman
Föräldrar i Svinninge slår larm om trafikkaos vid skolbussen – men myndigheterna skyller på varandra och ingen agerar
Fritidsbåtägare i Åkersberga trotsar aprilvädret för att hinna klart inför sjösättningen
Vännerna vill skapa en avslappnad mötesplats med italiensk mat och surdegspizza i centrum
Stella vill inspirera unga till bättre psykisk hälsa – utan pekpinnar eller perfektion