Vill du vara en del av ett tryggare samhälle och göra verklig skillnad? Kriminalvården på anstalten Österåker söker just nu nya medarbetare. Med en historisk utbyggnad och en arbetsplats präglad av säkerhet och utveckling, kan du vara med och forma framtiden för svensk kriminalvård.
Längre strafftider och fler dömda innebär ett ökat behov av platser och personal på anstalterna runt om i landet. För att täcka behovet av personal behöver Kriminalvården årligen rekrytera minst 4 500–5 500 medarbetare.
Anstalten Österåker genomgår nu en omfattande utbyggnation och renovering. Det är den största och mest påkostade som någonsin gjorts av alla landets fängelser. År 2027 är det beräknat att de ska ha utökat vårdplatserna från 88 till 483.
I pågående rekrytering söker man i skrivande stund 25 nya medarbetare.
– Eftersom vi rekryterar för att bemanna våra pågående byggen har vi idag en stor överanställning, säger Elisabeth Lenander.
Hon berättar att de har 260 tillsvidareanställda på Österåker. Varje termin rekryterar de 50 kriminalvårdare. Hittills har de anställt 36 stycken.
Sökprofil
För att arbeta som kriminalvårdare måste den sökande vara ostraffad och dela Kriminalvårdens syn och värderingar. Sökande måste också genomgå en säkerhetsprövning som innehåller bland annat olika former av grundutredningar - innefattande säkerhetsprövningsintervju och registerkontroll. Om detta går att läsa på Kriminalvårdens webbplats.
Utbildning och karriär
För den som blir antagen följer en introduktionsutbildning. Den sker lokalt på anstalten under tre veckor. Utbildningen omfattar teori med praktik. Nästa steg är en åtta veckors grundutbildning som genomförs efter ca 4–6 månaders tjänstgöring.
– Från dag ett tilldelas en handledare som förblir ens stöd till genomförd grundutbildning, därefter fungerar handledaren som mentor, säger Elisabeth Lenander.
Hon anser att det finns goda möjligheter att avancera inom Kriminalvården genom vidareutbildningar. Sedan i höstas finns den nationella femdagars utbildningen som vänder sig till dem som arbetat en längre tid. Det finns också möjlighet att jobba vidare som klienthandläggare, programledare samt på chefsnivå. Som kriminalvårdare arbetar man aldrig ensam utan i par eller grupp. Ingångslönen ligger på cirka 30 400–34 800 kronor i månaden.
Agneta Johansson
Lumpenidé ledde till insamling för Ukrainas barn
Bostadsrätterna steg svagt – medan villorna tappade i pris
Fyra år efter att han kom till Sverige får Ali Nazemisalman utmärkelsen Årets elev vid ÖG – för både studieresultat och kamratskap
Roslagskulla föll tungt i första ronden mot Vallentuna – men naturgräset kan vända på steken
Tekniklösningen från Alisa MedTech sparar både tid och resurser inom vården
Familj, vänner och släkt mötte glädjerusiga avgångselever på ÖG:s skolgård
Efter svag start i division 2 väljer Österåker att byta tränare – trots god stämning i laget
Från hopp till tålamod – Zelda vägrar ge upp höjdhoppet
Arrendator vädjar till allmänheten att respektera skyltar och staket
77 procent av grupperna överskrider Skolverkets riktlinjer enligt ny rapport
Privatpersoners tips viktiga för Tullverket – tips är guld värda
SL-remiss: Även tåg och båttrafik kan förstärkas i vinter
Med inspiration från skorpioner och hållbara material skapade Joel Wengström ett examensarbete som tagit honom hela vägen till Europas elhoj-elit
Levande Skärgård Österåker vill stärka skola, service och sammanhållning