Från Kingston på Jamaica till Tråsättra i Österåker. Jeremaro Barnes lagar autentiskt jamaicanskt käk i sin foodtruck vid Åkersberga station. ”Jag vill bidra till kommunen genom att ge invånarna jamaicanska smaker”, säger Jeremaro.
– Jag är en riktig foodie, jag tänker på mat hela tiden, säger Jeremaro när Kanalen träffar honom en hektisk fredag utanför matvagnen. Han fortsätter:
– Idag har det varit kaos, jättemånga kunder har varit här.
Det Jeremaro säger stämmer – många kunder har redan hittat till Åkersbergas nya foodtruck som serverar maträtter från Jamaica. En kille som står vid vagnen och väntar på sin mat berättar att han lagt sina sista pengar på att få äta jerk chicken från vagnen.
Just jerk chicken är en av dagens fyra rätter. Annat på menyn är fried chicken, alltså friterad kyckling, eller oxsvans.
HEMMAPLAN. Platsen vid Åkersberga station blir den jamaicanska matvagnens huvudsakliga plats. Vid större evenemang inne i stan eller på festivaler kanske vagnen tillfälligt flyttar dit. Foto: Roffe Andersson
– Det ligger inte en hel svans på tallriken utan det är en gryta som kokat länge. Köttet blir jättemört och faller av benet, förklarar Jeremaro Barnes.
Kärlek till mat
Med Jeremaros foodtruck ”Autentic Jamaica” har Åkersberga fått ytterligare ett tillskott till sin matkultur. Sedan tidigare finns JK’s korvvagn, fikavagnen Living La Fika Loca samt tre thaivagnar – Na moo, Orchid och J&K99. Den jamaicanska matvagnen kommer stå vid Åkersberga station tisdagar–lördagar. Den som aldrig ätit mat från Jamaica kan förvänta sig kryddstark och söt mat som uppkommit ur många kulturer eftersom landet varit en koloni.
Kärleken och intresset för mat började redan när Jeremaro var liten. Han berättar att han brukade sno mat när han var i köket och hjälpte till. Hans mamma och mormor lärde honom inte bara att laga mat utan även att det är viktigt att kunna sådant själv och inte förlita sig på att en kvinna ska göra det åt en.
HJÄLPANDE HAND. Oftast jobbar Jeremaro Barnes solo i sin matvagn, men ibland vid högt tryck hoppar en kompis in och hjälper till. Foto: Roffe Andersson
AMBIVALENT. Vid frågan om vad som är Jeremaros favoritmat blir han lite ställd – "en svår fråga, men salt fish and ackee eller fried fish. Eller ockra!" Foto: Roffe Andersson
Att det blev just Åkersberga den Kingstonfödde Jeremaro Barnes hamnade i kan förklaras med ett enda ord – kärleken. På nätet träffade han en kvinna som sa att hon var från Sverige.
– Först tänkte jag ”Switzerland?” men sedan förstod jag att det var Sverige hon kom ifrån. Vi bodde först i Midsommarkransen men flyttade till Margretelund i juni. I juli skaffade jag foodtrucken, innan lagade jag mat på beställning och höll på med catering. Det är första gången jag har någon form av restaurang. Jag älskar att se folk äta min mat. I feed on that! skrattar han.
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor
Efter flera års uppehåll har Österåker åter fått tillgång till gynekologisk vård
Lumpenidé ledde till insamling för Ukrainas barn
Bostadsrätterna steg svagt – medan villorna tappade i pris
Fyra år efter att han kom till Sverige får Ali Nazemisalman utmärkelsen Årets elev vid ÖG – för både studieresultat och kamratskap
Roslagskulla föll tungt i första ronden mot Vallentuna – men naturgräset kan vända på steken