Rotaryklubben i Österåker är en av flera som engagerat sig i det stora Östersjöprojektet, som syftar till att förbättra havets hälsa och bevara dess ekosystem. En konkret insats är att placera ut bojar för att minska skadorna från båtankringar.
När båtar släpper ankare rörs havsbotten upp, vilket skadar bottenvegetationen och frigör skadliga sediment. Genom att erbjuda fasta förtöjningspunkter i form av bojar kan skadorna minimeras – något Rotary Österåker Första Frukost nu vill bidra till i Österåkers skärgård.
Marie Wengse, president i klubben och en av klubbens fem Östersjöambassadörer, berättar om engagemanget.
– Östersjön är världens mest förorenade hav. Det beror på en kombination av klimatförändringar, övergödning och överfiske. Genom lokalt arbete kan vi i Rotary göra skillnad där vi står – i vårt fall är det skärgårdsfrågor som ligger nära, säger hon.
VIKTIGT. Havet utgör 70 procent av vår planet, och därför är det viktigt att värna om det. Så resonerar Marie Wengse från Rotary Österåker Första Frukost. Foto: Lina Abrahamsson
Pilotprojekt
Idén till bojprojektet föddes efter ett möte med Skärgårdsstiftelsen, som presenterade goda resultat från likande projekt på Nåttarö och Lidö. Rotary ansökte då om hållbarhetsbidrag från Österåkers kommun och beviljades 85 000 kronor.
Ett samarbete inleddes med Trälhavets Båtklubb som nu ska hjälpa till att placera ut fem bojar i Lilla Kastet vid Ingmarsö. Varje boj kostar cirka 20 000 kronor, och projektet ses som en pilot. Botten har filmats för att ge möjlighet till utvärdering senare.
– Om det här faller väl ut hoppas vi kunna placera ut fler bojar framöver, säger Marie.
Bojarna är tre meter långa pålbojar som fästs med rep i botten i stället för med kätting. Det innebär inte bara mindre påverkan på havsbotten – repen blir dessutom fäste för musslor, som naturligt filtrerar och renar vattnet.
Ansökan om att få lägga ut bojarna har skickats in till Länsstyrelsen, och Rotary inväntar nu besked. Planen är att bojarna ska vara på plats under sommaren.
– Havet betyder mycket för alla Österåkersbor. Det är ett projekt som ligger oss varmt om hjärtat, avslutar Marie Wengse.
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor
Efter flera års uppehåll har Österåker åter fått tillgång till gynekologisk vård
Lumpenidé ledde till insamling för Ukrainas barn
Bostadsrätterna steg svagt – medan villorna tappade i pris
Fyra år efter att han kom till Sverige får Ali Nazemisalman utmärkelsen Årets elev vid ÖG – för både studieresultat och kamratskap
Roslagskulla föll tungt i första ronden mot Vallentuna – men naturgräset kan vända på steken