Inför internationella kvinnodagen den 8 mars delar både Kvinnojouren i Österåker och Ungdomsjouren Bellis en mörk bild av verkligheten – våldet mot kvinnor ökar och våldsamma relationer mellan unga blir också vanligare. Med hjälp av en utställning i Folkets Hus och en aktivitet i Åkersberga centrum vill de sprida information och lyfta ämnet.
– Rent statistiskt sett känner du eller har träffat en kvinna som är utsatt för våld i en nära relation. Om vi börjar prata om det här kan det göra så att någon vågar öppna upp sig om sin situation. Oavsett är det bara bra att sprida information, säger Linda som jobbar på Kvinnojouren i Österåker.
Det är fredag den sista februari och ungefär en vecka kvar till den internationella kvinnodagen. Linda och Kristina på Kvinnojouren har tillsammans med Miriam från Ungdomsjouren Bellis precis satt upp 125 citat i skyltfönstret i Folkets Hus. Citaten är svaret på frågan ”Hur skulle världen se ut utan våld?” som besvarats av Österåkersbor, både män och kvinnor, i åldrarna 2,5 år upp till 87 år.
– Den här utställningen kommer sitta uppe hela månaden. Den 8 mars kommer vi också att ha en aktivitet där vi placerar ut tio par skor runt om i hela centrum med tillhörande statistik. Att det är tio par skor representerar de tio kvinnor i Sverige som blev mördade av sina partners 2023, berättar Kristina.
Börja tidigt
Miriam som jobbar på Bellis berättar att det är viktigt att börja arbeta tidigt med frågor om sex, relationer, porr och samtycke.
– Tyvärr visar undersökningar att hela 38 procent av tjejerna i årskurs 9 upplevt våld i en relation, säger hon.
– Om fler får lära sig om våldspyramiden och osunda machokulturer skulle fler förstå att man måste stoppa den sortens beteenden tidigt. Man måste börja jobba bland ungdomarna, det är en nödvändighet! lägger Kristina till.
Vill uppmärksamma
Både Ungdomsjouren Bellis och Kvinnojouren tror att det är många som missat att de ens finns och verkar i kommunen. Bellis vänder sig till unga och erbjuder bland annat stödchatt och temakvällar i sin lokal i centrala Åkersberga. Kvinnojouren erbjuder också stöd via chatt men har också skyddat boende och stödsamtal. I april ska de även börja med anhöriggrupper.
Linda, Miriam och Kristina är överens om att skyddet för kvinnor måste utökas och framhåller vikten av att våga agera som medmänniska. Det är också viktigt att uppmärksamma ämnet och börja prata. Det kan leda till att fler vågar agera.
– Om man misstänker att någon far illa, våga göra något! Ställ dig själv frågorna ”om inte jag – vem?” och ”om inte nu – när?”, avslutar Linda.
Helena & Co blir Ljusterö lanthandel – med ny form och större utbud
Simon Colombo, 19, prisas för sin kortfilm – inspireras av Bergman och drömmer om jobb i branschen
De tre bröderna ser fram mot ökat antal deltagare i Österåkersmilen
Premiär för satsningen Wildwood Country Music Fest i juni
Marinarkeologisk utredning hittade ingen fornlämning, men utredningen har väckt nytt liv i jakten på det mytomspunna Gulddraget
Åkersberga kyrkliga centrum har renoverats och byggts om – och har äntligen fått en körsal
Kommunen hoppas på att locka fårägare till området med nya lösningen
Tunnbrödsrullar, Bergapizza och sushi – tre snabbmatsfavoriter gör entré på olika håll i Österåker
Ledde överraskande med 2-1 i halvtid men tappade till 2-4
Prisutdelningen av Årets företagare i Österåker växer med fler utmärkelser och inslag som livemusik och dans
I Roslags-Kullas församlingshem samlas seniorer för att skriva ner sina livsberättelser och bevara ortens historia för framtida generationer
OK Österåker bjuder in till årets friluftssatsning med fem områden och nya, tillgängliga slingor
Patric Melins anpassade lägenhet ska renoveras – men han har ingenstans att ta vägen
”Jätteviktigt för landsbygden” – men beslutet väcker blandade reaktioner
Eva kombinerar yrket som beteendevetare med inriktning sexologi med att driva egen växtförsäljning