SPORT 2024-09-12 KL. 12:01

Ny golfbana tar form på Österåkers Golfklubb

Av Loke Johansson

Sedan hösten 2023 är Österåkers Golfklubb i gång med att bygga 18 nya hål, inspirerade av några av världens mest kända golfbanor. Nu förbereder sig projektteamet för ett ledarskapsskifte då projektledaren Magnus Ljungman planerar att lämna sitt uppdrag i november.

Ny golfbana tar form på Österåkers Golfklubb
LEDARSKAP. Så sent som i juni tillträdde Karolina Bohlin som VD för Österåkers golfklubb, detta efter en lång karriär som både golfproffs och VD för Forsgårdens Golfklubb i Kungsbacka. Foto: Jonas Alvsten

Nästan ett år in i byggnationen av den nya 18-hålsbanan på Österåkers Golfklubb börjar förändringarna bli synliga från väg 276. Vad som nu är jordhögar och byggarbetsplats ska förvandlas till en golfbana i toppklass, enligt klubbens VD Karolina Bohlin.

– Vi håller just nu på att forma banan, och arbetet har pågått hela sommaren. Vi ligger i fas med tidsplanen, säger Karolina Bohlin, som tillträdde som VD i juni.

Under sommaren har formningen av de första hålen påbörjats. Leveranser av byggmaterial, såsom sand, dräneringsgrus och bevattningsrör, har också börjat anlända.

Projektet, som från början mötte motstånd från Länsstyrelsen, tvingades till en omarbetning efter att delar av den ursprungliga banlayouten stoppades. Detta innebar att projektteamet, tillsammans med arkitektduon Henrik Stenson och Christian Lundin, fick revidera sina planer och utveckla en ny bansträckning som uppfyllde kraven för markanvändning.

Den nya layouten har utformats med ambitionen att skapa en högkvalitativ bana med start och avslutning nära klubbhuset.

Ny karaktär

Magnus Ljungman, som tidigare projektledde byggnationen av ”Öster by Stenson”, har beskrivit den nya Västerbanan som en engelskinspirerad linksbana. Greenerna på den nya banan planeras att vara dubbelt så stora som de på Österbanan och ruffen kommer att bestå av högre gräs, vilket ska ge banan en distinkt karaktär. Varje hål har inspirerats av golfhistorien och några av världens mest legendariska banor.

– Den nya banan kommer att ha en helt annan karaktär än Österbanan, vilket gör att vi snart kan erbjuda två banor av högsta kvalitet men med olika stil och känsla, säger Karolina Bohlin och fortsätter:

– Österbanan, med sin amerikanska parkbana-stil, vit sand i bunkrarna och blomsterparker, står i stark kontrast till den engelskinspirerade Västerbanan, som kommer att ha högre ruff, gråare sand och en mer naturlig karaktär.

Letar ny projektledare

När projektet nu fortsätter har Magnus Ljungman, som spelat en central roll i utvecklingen, meddelat att han kommer att lämna sitt uppdrag som projektledare den första november för att anta en ny roll inom golfbaneprojektledning. Karolina Bohlin uttrycker sin uppskattning för Ljungmans arbete och betonar vikten av en smidig övergång.

– Vi är mitt uppe i rekryteringen av en ny projektledare. Magnus har gjort ett fantastiskt jobb, och vi kommer verkligen att sakna honom. Vi ser nu till att överlämningen till nästa projektledare blir så bra som möjligt, så att projektet kan fortsätta utan störningar, säger Karolina Bohlin.

Trots att Magnus Ljungman snart lämnar sin roll är Karolina Bohlin trygg med att projektet kommer att slutföras enligt plan.

– Vi är så pass långt in i projektet att vi har en stabil grund att stå på. Materialupphandlingarna är avklarade och byggteamet är på plats. Att denna förändring sker nu, och inte tidigare, gör att vi kan fortsätta utan större risk för förseningar, säger hon.

Den nya banan planeras att öppna i augusti 2026.