I utställningen Den gömda staden utforskade Lars-Erik Holm det magiska och fantasifulla genomabstrakt konst.
Den välrenommerade konstnären Lars-Erik Holm arbetar med en mängd olika tekniker, från abstrakt måleri och emaljering till skulptering.
– I min tidiga ungdom skrev jag poesi och egentligen skulle jag nog skriva barnböcker för jag är ganska påhittig, säger han och sopar bort snön från det lilla flygplanet på sitt konstverk i plåt som står utanför konsthallens entré.
Lars-Erik Holm växte upp i Bagarmossen. Redan som liten tyckte han om att teckna. Drömmen var att bli arkitekt. Något som genomgående format hans konstnärskap är slumpen. Slumpen att som tolvåring läsa en artikel om Angkor Wat - vilket väckte ett livslångt intresse för den ”Gömda staden”. Slumpen att hamna på konstfack. Slumpen att komma in på lönebetalda kurser och att lära sig arbeta med grafik och senare emaljering.
Slumpen att få arbeta som konstlärare på en högskola. Det var också slumpen som gjorde att han bestämde sig för att ha sin första separata utställning på tio år.
– Jag fann en liten metallbit när jag grävde på tomten. Tre gånger slängde jag i väg den på en hög men den studsade tillbaka. Sista gången hamnade den på min sko. Då såg jag att det stod något på den. Det var en tryckmatris från 1900-talets början, säger Lars-Erik och beskriver vad han tolkade som ett tecken.
– Det stod, Sveriges Konstförening. Konstlotteri. Tre vinstchanser på varje lott. Jag funderade ett tag sedan insåg jag att detta var ett tecken på att jag skulle ha en utställning, säger han entusiastiskt.
MODERNA VERK. Senare delen av Lars-Erik Holms konst skapades i somras under ett inspirationsflöde i franska Grez sur Loing. Foto: Agneta Johansson
Halva utställningen i Österåkers konsthall på Länsmansgården visade hans konstnärskap under 50 år. Den senare delen är skapad vid ett inspirationsflöde under en stipendievistelse i franska Grez sur Loing. Vilket är samma plats där 1880-talets svenska konst-elit höll till och där Carl Larsson mötte sin blivande fru, Karin.
Lars-Erik Holm har funnit inspiration under sina resor i olika länder och från tidiga kulturer. Många av hans retrospektiva verk i emalj återfinns även som offentliga utsmyckningar, bland annat i Skogås centrum.
I hans fantasifulla abstrakta konst återfinns vurmen för portaler - vilka står besökarna fritt att tolka ifall riktningen är inåt eller utåt.
Utställningen Den gömda staden pågick fram till den 1 december.
Agneta Johansson