Efter veckor av övande avslutade Österåkers musikskola terminen med sex genomförda och välbesökta konserter och därefter väntade en lång ledighet. Nu återstår frågan – finns det ett liv efter jul?
Österåkers musikskola sparade inte på krutet inför julen. Med glitter och glam, pompa och ståt samt rock och traditionell julmusik avslutades terminen tillsammans med Kammarorkestern och Österåkers musikkår. Föräldrar, släkt och vänner samt en och annan granne fyllde bänkraderna i Säby kyrka och Bergateatern. Många kom även till Åkersberga centrum där det bjöds på gitarr- och stråkmusik.
Musikalisk bredd
Nioåriga Edith Dagegård är en av musikskolans elever, mellan 7 och 21 år, som uppträdde. Hennes intresse för att sjunga och uppträda började när hon sjöng i musikskolans kör ledd av sångpedagogen Emma Hemström. Sedan två år tillbaka går hon en gång i veckan och tar sånglektioner hos Emma för att utveckla sin solosång. Det Edith tycker mest om är att sjunga och uppträda, och hon uppskattar särskilt att hon oftast får välja sin egen repertoar.
Rektorn för Österåkers musikskola, Mikael Sondered, beskriver musikskolans verksamhet som en varierande skola med stor bredd, både vad gäller instrument och genrer.
– Vi spelar allt från barock till rock, säger han och skrattar.
FAVORIT. Lorenz Marklund hantera olika musikgenre. Vilket musikinstrument som han aldrig tröttnar på är givetvis saxofon. Foto: Agneta Johansson
Lorenz Marklund, 19 år, håller med. Han har spelat saxofon i över tio år och ska nu börja studera på annan ort men tar med sig sina musikaliska kunskaper till studentorkestern.
– Jag spelar allt från jazz, pop och klassiskt till rock. Saxofon är det absolut bästa instrumentet, säger han och spelar några takter.
Öppet hus
Österåkers musikskola har sina lokaler i centrala Åkersberga och bedriver även uppsökande undervisning i skolorna inom blås-, stråk-, sträng- och slagverksinstrument samt sång och nyckelharpa.
– Vi erbjuder också musikundervisning för barn och unga med olika funktionsvariationer samt musikaktiviteter för vuxna LSS-boende, där vissa kan komma att delta i Funkisfestivalen, säger Mikael Sondered.
Han berättar att musiklivet efter jul är rikt och att vårterminens schema redan är utformat, med lektioner och övningar fram till påsk. Därefter väntar nya konserter och framträdanden.
– Uppskattningsvis gör vi cirka 40–45 olika framträdanden per år. Dels egna, dels i samarbete med grundskolor och äldreboenden, säger han och bjuder in till öppet hus den 20 januari.
Breddar målgruppen
För att motverka minskningen av ungdomars intresse för fritidsaktiviteter arbetar musikskolan, likt andra föreningar, med att inspirera och hitta nya möjligheter till meningsfulla intressen.
– För att upprätthålla musikintresset samverkar vi med andra musikföreningar i Åkersberga. Det kan innebära att eleverna har lektioner hos oss men spelar i grupper hos andra musikaktörer. Vi har också långt gångna planer på att från terminsstarten erbjuda osubventionerade kurser för vuxna och pensionärer. Vi har redan en kö med föräldrar som gärna vill dela sitt musikintresse med sina barn, säger Mikael Sondered och tycker att det är fantastiskt.
Agneta Johansson
På Kårboda Gård tar en gammal dröm form – ett bryggeri där öl, mat och natur ska mötas
Polisanmäls efter att ha läst skyddade socialärenden – kommunen inför ny säkerhetsrutin
Åkersberga IBF:s damlag fixade allsvenskt spel även nästa säsong – mitt i klubbens 40-årsjubileum
Felix Dahlgren bytte sport – nu jagar han allsvenskt avancemang med Åkersberga IBF
Kakao, kaffe och mejerier ökar mest – konsumenterna letar billigare alternativ
Kliv in i hemligheternas ateljé – Pelle Magnestam i Wira Bruk skapar dräkterna till Masked Singer
Andreas Novak har levt för musiken i decennier – nu tar sönerna Robin och Rasmus över stafettpinnen och kanske väntar ett familjealbum runt hörnet
Ersta diakoni säger upp avtalet – ersättningen för låg för att hemtjänstföretaget ska kunna bedriva verksamhet
Från New York till Åkersberga– nu bjuder hon på kulturmagi
Inför 8 mars lyfter Kvinnojouren och Bellis det dolda våldet – och hur vi alla kan göra skillnad
Landhockeylaget är redo för slutspel – men återväxten sviktar
Maria Hellqvist har skapat över 500 målningar och ställer nu ut sina bästa verk
Tre kommuner satsar på en ny gemensam plattform för att locka fler besökare