I trädgården hemma i Åkersberga står chiliplantor på rad, från mild jalapeño till glödheta Naga. För Micke Bylund Rydin har passionen för chili vuxit till ett kryddprojekt som både vänner, familj och kollegor får ta del av.
I villan i Björkhaga är det fullt i trädgården – av chiliplantor. Redan i mellandagarna börjar Micke Bylund Rydin så sina frön under drivlampor. Plantorna omplanteras flera gånger innan de slutligen får stå ute i solen. Förra året hade han omkring 200 plantor, i år har han skalat ner till hälften.
– I början ville jag ha de allra starkaste och mest stökiga sorterna, men de var ju för heta. Året efter valde jag snällare sorter, som piripiri och jalapeño. Det var även då jag började göra kryddblandningar.
Micke har alltid bott i Åkersberga förutom en kortare tripp till Jämtland där han utbildade sig till kock under gymnasiet. Micke lämnade kockyrket på grund av den ojämna stressen och jobbar i dag i en annan bransch.
Passion för chili
Chilipassionen väcktes redan i unga år – på O’Learys i Östersund där han piffade till nachos med ett eget jalapeñosalt han gjort på inlagd jalapeño som han torkat och malt med salt. Det blev en hit bland gästerna, men inte hos kedjans huvudkontor.
OLIKA. Det finns många olika sorters chili i Mickes trädgård, men de allra hetaste sorterna har han lämnat bakom sig. Foto: Roffe Andersson
– Tyvärr är det en kedja, och man får inte avvika från konceptet. Huvudkontoret ringde en dag och sa åt mig att sluta med saltet.
I dag gör Micke allt möjligt med chili – vissa frukter kallröker han på grillen i 20–30 timmar, torkar i ugnen och maler till pulver för att sedan blanda till kryddblandningar. Han har även fermenterat chili ihop med andra grönsaker, det tar udden av styrkan. Han gör även såser för smaksättning.
– Jag använder kryddblandningarna till allt, från köttfärssås och spaghetti till torsk med ägg- och persiljesås. Det enda jag har upptäckt som inte fungerar bra är i korvstroganoff.
Kryddblandningarna ger han bort eller säljer i liten utsträckning. Att sälja kryddorna i större skala vore en dröm, men det kräver växthus. Med dagens utomhusodling är det, enligt honom, ett lotteri – plantorna kräver mycket sol och är ibland utsatta för fåglar och sniglar.
Favoriten: padrones
Bland årets sorter finns allt från den superstarka Naga Morich till mildare varianter som Elefant och jalapeño. Favoriten är dock padrones.
INTE DELAD GLÄDJE. Familjen delar kärleken för hockey och Djurgården, men inte chili. Yngste sonen testar gärna, och hade till och med egna chiliplantor förra året. Foto: Roffe Andersson
– Padrones gör att jag får ha mina andra chiliplantor. Det är min frus favorit, så om hon får padrones får jag ha mina andra sorter, skrattar Micke och tillägger:
– De är enkla, man tar dem direkt från plantan och kastar på grillen med salt. Men det är som rysk roulett – från en och samma kvist kan styrkan variera rejält.
För Micke handlar det mesta om att testa sig fram. Med årets skörd plus burkarna med chili från fjolåret finns material nog att fortsätta experimentera ett bra tag till.
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor