Marion och Thomas Gauffin har under tio års tid haft besök av vildsvin som bökar upp deras trädgård. Enligt paret har det blivit värre och värre. Viltvårdare Henrik Lokind berättar att det är svårt att få bort djuren, men att kommunen i vår ska göra en stor insats för att minska antalet vildsvin i Österåker.
Det duggregnar medan Thomas och Marion Gauffin står på sin tomt med varsin kratta och försöker återställa det som vildsvinen ställt till med under natten.
– Det här är den värsta gången någonsin. Det har blivit värre och värre sedan den första gången de var här, säger Marion.
Thomas och Marion har bott i sin villa i Storvreten i 50 år. Medan de krattar igen jordhögar i trädgården berättar paret att de inte hade problem med vildsvin tidigare, men att det började för tio år sedan.
– Vi har belysning om nätterna men det hjälper inte. Vi kan inte heller sätta upp högtalare, det ligger hus för nära vårt. Att köpa elstängsel känns inte aktuellt då det skulle behövas så mycket, och vem ska sponsra det?
Paret Gauffin kontaktar kommunens viltvårdare Henrik Lokind när de haft besökt av vildsvin eller när de märker att djuren är där. De förstår att det är svårt att hinna ikapp djuren och att det inte går att skjuta dem när husen ligger så tätt.
– Vår önskan är att det blir fler jägare och att ett större antal vildsvin kan skjutas av, säger Thomas.
Svårjobbat
Henrik Lokind är viltvårdare i Österåkers kommun och bekräftar att det är många vildsvin i området där Marion och Thomas Gauffin bor. Alla bostadsområden som ligger runt Hackstaspåret har problem med svinen, samt Margretelund och Svinninge.
– Vi behöver information direkt om att vildsvinen är på besök, får man tips att de redan varit där blir det svårt att hitta dem eftersom de rör sig så mycket. Om vi hinner till platsen där vildsvinen är, är det inte heller att bara skjuta – vi måste tänka på säkerheten och närliggande hus, berättar Henrik Lokind och tillägger:
– Det är en större misstänksamhet i samhället nu mot höga skott, därför måste vi informera polis innan vi skjuter. Vildsvinen väntar inte direkt medan vi ringer, så det hela är rätt svårjobbat.
Insats i vår
För att få ett långsiktigt resultat med färre vildsvin i Österåker ska en insats genomföras under våren nästa år. Henrik Lokind berättar att det är en kombination av åtgärder som krävs för att minska vildsvinspopulationen. Den första åtgärden är att minimera utbudet av mat för djuren, då mat är det som främst lockar vildsvinen in i tätbebyggelse. Svinen gillar också täta naturområden, och därför ska viltvårdarna tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen ta bort flera sådana platser.
– Sedan är det fortsatt jakt som gäller, att få vildsvinen att tycka att det är obehagligt att vara inne i bostadsområden. Som privatperson rekommenderar jag staket, det behöver inte vara el. Har man staket väljer vildsvinen ofta att gå vidare till en annan gräsmatta för att böka, avslutar Henrik.