När vårens första solstrålar väcker drömmarna om sjöliv lockas fritidsbåtägare att lätta på presenningarna och sätta i gång förberedelser inför sjösättning. Men det blir en kamp mot väder och vind, där väderomslag får de mest väderbitna att ifrågasätta om det är värt att fortsätta arbeta.
Först soligt och varm och sedan kalla och hårda nordliga vindar med lätt snöfall. April är verkligen en månad som bjuder på omväxlande väderlek. Vårmånaderna väcker också en längtan hos fritidsbåtägarna med sjösättning och ett underbart avkopplande liv till sjöss. Men för att komma dit krävs det en del arbete med båtarna. Den sol som lös på den blå himlen i morse försvann snabbt bakom mörka moln över TBK, Trälhavets båtklubbs uppställningsplats.
Anders Wikner är en av de frusna entusiasterna som trotsar väderleken. Han är en hängiven seglare sedan barnsben och stolt ägare till en Bavaria 36a. Han berättar att varje säsong blir det fyra veckors segling samt helgsegling långt in på hösten. Båten som är av plast har han haft i sex-sju år. Den lägger han ner så lite arbete på som möjligt.
– Det blir ett par dagar på hösten när man tvättar av den och konserverar motorn. Nu på våren ser jag över tampar och drev samt tar hand om lite småfix inuti. Nu i år är det inte så mycket som behöver göras, säger han och ser fram emot den kommande sjösättningen.
KYLSLAGET. Drömmen för en fritidsbåtsägare är att kunna vårrusta båten i t-shirt, något som dessvärre inte är möjligt med tanke på det nyckfulla aprilvädret. Foto: Agneta Johansson
Gunnar Lundell, kanslichef på TBK berättar att det numera finns mindre än tio träbåtar i klubben.
– De flesta har idag relativt nya plastbåtar vilket gör att det inte krävs så mycket underhållsarbete. De kan därför vänta med att vårrusta till ett par veckor innan vår officiella sjösättningsdag, den 20 april, säger han och förklara att det finns äldre plastbåtar som kräver underhåll.
– Bottenfärgerna förr innehöll både koppar och tenn. År 1989 förbjöds bottenfärger som innehöll tenn. Därför är det viktigt att båtar tillverkades före 1996 slipas rena från alla färglager för att inte påverka utsläpp av gift i vattnet.
Joakim Bergkvist är ägare till den tio meter långa kappseglingsbåten Slaghöken. Han är i gång med att slipa bort all bottenfärg.
– Inte bara för miljön utan för att jag tänker prova att segla utan bottenfärg, säger han och berättar att han startade arbetet med slipningen redan för två veckor sedan. Just när han säger det vräker det ner snöpärlor och vinden tar tag i presenningarna på båtarna bredvid. Det bitande kylan blir påtaglig men energiskt fortsätter han slipandet av båtens botten.
– Det här hade jag gärna sluppit, säger han och skrattar.
Han har inte bokat någon tid för sjösättning ännu men planerna inför kommande säsong blir som tidigare år en hel del kappseglingar och givetvis tävlingen Gotland runt.
För övrigt är det ganska tomt under presenningarna på området. De få träbåtarna har ännu inte fått den kärlek de behöver. Deras ägare väntar nog på att värmen ska komma tillbaka så att de kan sjösätta varsamt så att träet får tid att svälla.
Agneta Johansson
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor