När Jeniffer Mumbi Kiilu Skogberg kom till Sverige för fem år sedan, var det för kärlekens skull. Men snart började en annan längtan gro – drömmen om att öppna en frisörsalong. En plats där afrikansk kultur, färg och känsla fick ta plats. Nu har den blivit verklighet.
– Jag sa till min man att jag drömde om att få arbeta med hår, och att jag ville skapa något afrikanskt här i Åkersberga. Sedan såg jag en lokal på Facebook – och vi slog till!
En del av Afrika
Efter en rejäl renovering på Storängsvägen öppnade African Soul Hair i januari i år. Inredningen går i afrikansk stil och på skyltfönstret sitter en siluett av kontinenten med texten ”Remember your roots”.
– Det här är mer än bara hår. Jag vill att kunderna ska känna sig hemma, som om de vore tillbaka i sitt ursprungsland. Saknar man något från Afrika ska man kunna hitta det här.
Jeniffer är 55 år och uppväxt i Kenya, där hennes dröm om att få arbeta med hår började tidigt. Hon flätade redan som ung – först i gräs, sedan på kompisar, och till sist professionellt.
Pappan gav henne en plats i hemmet att ta emot kunder, men när kunderna blev för många fick det bli en egen salong. Den öppnade hon 1998.
– Jag har alltid älskat att jobba med hår. Jag gör mitt eget också – just nu kör jag på kort och blont, säger den självlärda Jeniffer.
NYÖPPNAT. Förra året tog Jeniffer över en lokal på Storängsvägen i centrala Åkersberga. Tillsammans med sin man renoverade de och inredde i afrikansk stil. Foto: Lina Abrahamsson
Hantverksyrke
Att fläta är både hantverk och uthållighet. Välgjorda flätor håller i flera månader, men det kan ta timmar, ibland dagar att göra dem. Sister braids, microlocs, dreadlocks – teknikerna är många. Jeniffer föredrar att stå upp när hon jobbar.
– Jag måste ha bra skor och tänka på ryggen. Men jag älskar det. Love it, love it, love it!
Salongen har öppet några dagar i veckan – Jeniffer har ett annat jobb vid sidan av och planerar att fortsätta så ett tag till. Men kunderna hittar dit ändå, från Vallentuna, Täby, Vaxholm, Norrtälje – till och med från stan.
Hon och maken bor i Dyvik. Det är långt från hettan i Kenya – och ja, hon saknar sitt hemland.
– Om jag sa att jag gillade kylan här skulle jag ljuga! Men jag trivs. Och jag är så tacksam över att få göra det jag älskar – och dela med mig av en bit av Afrika här i Åkersberga, avslutar Jeniffer.
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor
Efter flera års uppehåll har Österåker åter fått tillgång till gynekologisk vård
Lumpenidé ledde till insamling för Ukrainas barn
Bostadsrätterna steg svagt – medan villorna tappade i pris
Fyra år efter att han kom till Sverige får Ali Nazemisalman utmärkelsen Årets elev vid ÖG – för både studieresultat och kamratskap
Roslagskulla föll tungt i första ronden mot Vallentuna – men naturgräset kan vända på steken