Nu blir en gammal idé till verklighet. I april öppnar Stefan Ekeberg och Thomas Steinwender upp L’osteria Cavallo Nero – en italiensk kvarterskrog med surdegspizza, pastarätter och ambitionen att få grannar att börja umgås igen.
– Redan för 25 år sedan sa vi att det borde starta en kvarterskrog här. Det är fortfarande ingen som gjort det, så nu startar vi en själva.
En egen restaurang i Svinninge där folk från området tar en bit mat och träffar både bekanta och nya människor från området. Det är visionen som de gamla vännerna Stefan Ekeberg och Thomas Steinwender har för restaurangen de snart öppnar upp i huset som de delar med Tempo och ATV-shopen.
–Vi vill att folk kommer ur covidbubblan och börjar umgås igen, säger Stefan.
Från restaurangbranschen
Det är tack vare deras barn lekte och att de båda bor i Svinninge som Stefan och Thomas lärde känna varandra. Thomas har en lång bakgrund inom restaurangbranschen men gör nu comeback efter ett elva år långt uppehåll.
– Branschen är som en drog och nu är det dags för ett återfall. Jag är så mycket matnörd man kan bli och kommer från en krögarfamilj, säger Thomas.
– Jag jobbade som ung några vändor på Vaxholms hotell, så jag vet hur det går till i en restaurang. Det kommer vara vi två till en början med hjälp av våra familjer, men sedan behöver vi nog utöka personalstyrkan, tillägger Stefan.
Italienskt käk
Namnet L’osteria Cavallo Nero hintar om att maten kommer att vara från det italienska köket.
– Det tilltalar de flesta och det är mat vi kan laga samtidigt som vi håller nere priserna. Vi vill att maten här ska kosta max 200 kronor så att vi är tillgängliga för fler. Vi kommer ha åtta–tio pizzor och lika många pastarätter samt sallader, förrätter och desserter, berättar Thomas.
Restaurangens kronjuvel är pizzaugnen som väger två och ett halvt ton.
– Det är pizzaugnarnas Rolls Royce. Den är godkänd för att laga napolitansk pizza i, men det kommer vi inte att göra. Vi kommer göra surdegspizza där det tar 48 timmar för degen att bli redo, säger Thomas.
HEMMAPLAN. Restaurangens namn betyder ungefär "Svarta hästens värdshus" - ett namn som är inspirerat av Hästängsudd och det svarta huset restaurangen ligger i. Foto: Roffe Andersson
Premiär på gång
I stort sett är det mesta klart – nu inväntas bara tillstånd och några sista inredningsdetaljer. Förhoppningen är att restaurangen kan öppna i april.
– Det bästa sättet att få reda på när vi öppnar är att följa L’osteria Cavallo Nero på sociala medier, avslutar Stefan.
Lumpenidé ledde till insamling för Ukrainas barn
Bostadsrätterna steg svagt – medan villorna tappade i pris
Fyra år efter att han kom till Sverige får Ali Nazemisalman utmärkelsen Årets elev vid ÖG – för både studieresultat och kamratskap
Roslagskulla föll tungt i första ronden mot Vallentuna – men naturgräset kan vända på steken
Tekniklösningen från Alisa MedTech sparar både tid och resurser inom vården
Familj, vänner och släkt mötte glädjerusiga avgångselever på ÖG:s skolgård
Efter svag start i division 2 väljer Österåker att byta tränare – trots god stämning i laget
Från hopp till tålamod – Zelda vägrar ge upp höjdhoppet
Arrendator vädjar till allmänheten att respektera skyltar och staket
77 procent av grupperna överskrider Skolverkets riktlinjer enligt ny rapport
Privatpersoners tips viktiga för Tullverket – tips är guld värda
SL-remiss: Även tåg och båttrafik kan förstärkas i vinter
Med inspiration från skorpioner och hållbara material skapade Joel Wengström ett examensarbete som tagit honom hela vägen till Europas elhoj-elit
Levande Skärgård Österåker vill stärka skola, service och sammanhållning