Nu blir en gammal idé till verklighet. I april öppnar Stefan Ekeberg och Thomas Steinwender upp L’osteria Cavallo Nero – en italiensk kvarterskrog med surdegspizza, pastarätter och ambitionen att få grannar att börja umgås igen.
– Redan för 25 år sedan sa vi att det borde starta en kvarterskrog här. Det är fortfarande ingen som gjort det, så nu startar vi en själva.
En egen restaurang i Svinninge där folk från området tar en bit mat och träffar både bekanta och nya människor från området. Det är visionen som de gamla vännerna Stefan Ekeberg och Thomas Steinwender har för restaurangen de snart öppnar upp i huset som de delar med Tempo och ATV-shopen.
–Vi vill att folk kommer ur covidbubblan och börjar umgås igen, säger Stefan.
Från restaurangbranschen
Det är tack vare deras barn lekte och att de båda bor i Svinninge som Stefan och Thomas lärde känna varandra. Thomas har en lång bakgrund inom restaurangbranschen men gör nu comeback efter ett elva år långt uppehåll.
– Branschen är som en drog och nu är det dags för ett återfall. Jag är så mycket matnörd man kan bli och kommer från en krögarfamilj, säger Thomas.
– Jag jobbade som ung några vändor på Vaxholms hotell, så jag vet hur det går till i en restaurang. Det kommer vara vi två till en början med hjälp av våra familjer, men sedan behöver vi nog utöka personalstyrkan, tillägger Stefan.
Italienskt käk
Namnet L’osteria Cavallo Nero hintar om att maten kommer att vara från det italienska köket.
– Det tilltalar de flesta och det är mat vi kan laga samtidigt som vi håller nere priserna. Vi vill att maten här ska kosta max 200 kronor så att vi är tillgängliga för fler. Vi kommer ha åtta–tio pizzor och lika många pastarätter samt sallader, förrätter och desserter, berättar Thomas.
Restaurangens kronjuvel är pizzaugnen som väger två och ett halvt ton.
– Det är pizzaugnarnas Rolls Royce. Den är godkänd för att laga napolitansk pizza i, men det kommer vi inte att göra. Vi kommer göra surdegspizza där det tar 48 timmar för degen att bli redo, säger Thomas.

HEMMAPLAN. Restaurangens namn betyder ungefär "Svarta hästens värdshus" - ett namn som är inspirerat av Hästängsudd och det svarta huset restaurangen ligger i. Foto: Roffe Andersson
Premiär på gång
I stort sett är det mesta klart – nu inväntas bara tillstånd och några sista inredningsdetaljer. Förhoppningen är att restaurangen kan öppna i april.
– Det bästa sättet att få reda på när vi öppnar är att följa L’osteria Cavallo Nero på sociala medier, avslutar Stefan.
Jonathan och Max startade Centralverkstan Stockholm AB sommaren 2022 – nu prisas de för sitt företagande
Åkersberga Baskets U16-killar möter i helgen Danderyd, Huddinge och Växjö hemma i sporthallen
Med öppna dörrar, varm stämning och plats för alla hoppas arrangörerna på att skapa en mötesplats där rörelse blir en väg till gemenskap
E.ON arbetar för att ge ökad leveranssäkerhet till öarna och säkra el till färjetrafiken
Konstnären Josefine Gärdström målar små figurer med inspiration från sina döttrar och naturen runt knuten
”Prisökningen skulle skett redan för två år sedan” säger Per Westborg på Solör Energi AB
Med sitt nystartade företag vill hon hjälpa Österåkers islandshästar och deras ryttare hitta samspelet som gör ridningen både tryggare och roligare
Ett 1–9-underläge väckte Åkersberga, som sedan dominerade – med matchvinnande trepoängsskytte och stark moral
Åkersbergabon Wilma släpper sin första singel och berättar om resan från osäkerhet till modet att göra sin egen grej
Legendariske trummisen Mikkey Dee är involverad i projektet som ska få barn att känna musikens magi och känna samhörighet
SCB:s analys visar stora skillnader i landets julbefolkning – Österåkers befolkning minskar med över 6 400 personer under julhelgen
Från stugan i Brevik skapar han dansant musik med latinamerikanska rytmer – snart väntar turné i Colombia och hopp om skivkontrakt i New York
Myndigheten ser brister i familjehemskontroller och hantering av orosanmälningar – kommunen anser att enkätsvaren ger en missvisande bild













