Nu blir en gammal idé till verklighet. I april öppnar Stefan Ekeberg och Thomas Steinwender upp L’osteria Cavallo Nero – en italiensk kvarterskrog med surdegspizza, pastarätter och ambitionen att få grannar att börja umgås igen.
– Redan för 25 år sedan sa vi att det borde starta en kvarterskrog här. Det är fortfarande ingen som gjort det, så nu startar vi en själva.
En egen restaurang i Svinninge där folk från området tar en bit mat och träffar både bekanta och nya människor från området. Det är visionen som de gamla vännerna Stefan Ekeberg och Thomas Steinwender har för restaurangen de snart öppnar upp i huset som de delar med Tempo och ATV-shopen.
–Vi vill att folk kommer ur covidbubblan och börjar umgås igen, säger Stefan.
Från restaurangbranschen
Det är tack vare deras barn lekte och att de båda bor i Svinninge som Stefan och Thomas lärde känna varandra. Thomas har en lång bakgrund inom restaurangbranschen men gör nu comeback efter ett elva år långt uppehåll.
– Branschen är som en drog och nu är det dags för ett återfall. Jag är så mycket matnörd man kan bli och kommer från en krögarfamilj, säger Thomas.
– Jag jobbade som ung några vändor på Vaxholms hotell, så jag vet hur det går till i en restaurang. Det kommer vara vi två till en början med hjälp av våra familjer, men sedan behöver vi nog utöka personalstyrkan, tillägger Stefan.
Italienskt käk
Namnet L’osteria Cavallo Nero hintar om att maten kommer att vara från det italienska köket.
– Det tilltalar de flesta och det är mat vi kan laga samtidigt som vi håller nere priserna. Vi vill att maten här ska kosta max 200 kronor så att vi är tillgängliga för fler. Vi kommer ha åtta–tio pizzor och lika många pastarätter samt sallader, förrätter och desserter, berättar Thomas.
Restaurangens kronjuvel är pizzaugnen som väger två och ett halvt ton.
– Det är pizzaugnarnas Rolls Royce. Den är godkänd för att laga napolitansk pizza i, men det kommer vi inte att göra. Vi kommer göra surdegspizza där det tar 48 timmar för degen att bli redo, säger Thomas.
HEMMAPLAN. Restaurangens namn betyder ungefär "Svarta hästens värdshus" - ett namn som är inspirerat av Hästängsudd och det svarta huset restaurangen ligger i. Foto: Roffe Andersson
Premiär på gång
I stort sett är det mesta klart – nu inväntas bara tillstånd och några sista inredningsdetaljer. Förhoppningen är att restaurangen kan öppna i april.
– Det bästa sättet att få reda på när vi öppnar är att följa L’osteria Cavallo Nero på sociala medier, avslutar Stefan.
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor