Nu blir en gammal idé till verklighet. I april öppnar Stefan Ekeberg och Thomas Steinwender upp L’osteria Cavallo Nero – en italiensk kvarterskrog med surdegspizza, pastarätter och ambitionen att få grannar att börja umgås igen.
– Redan för 25 år sedan sa vi att det borde starta en kvarterskrog här. Det är fortfarande ingen som gjort det, så nu startar vi en själva.
En egen restaurang i Svinninge där folk från området tar en bit mat och träffar både bekanta och nya människor från området. Det är visionen som de gamla vännerna Stefan Ekeberg och Thomas Steinwender har för restaurangen de snart öppnar upp i huset som de delar med Tempo och ATV-shopen.
–Vi vill att folk kommer ur covidbubblan och börjar umgås igen, säger Stefan.
Från restaurangbranschen
Det är tack vare deras barn lekte och att de båda bor i Svinninge som Stefan och Thomas lärde känna varandra. Thomas har en lång bakgrund inom restaurangbranschen men gör nu comeback efter ett elva år långt uppehåll.
– Branschen är som en drog och nu är det dags för ett återfall. Jag är så mycket matnörd man kan bli och kommer från en krögarfamilj, säger Thomas.
– Jag jobbade som ung några vändor på Vaxholms hotell, så jag vet hur det går till i en restaurang. Det kommer vara vi två till en början med hjälp av våra familjer, men sedan behöver vi nog utöka personalstyrkan, tillägger Stefan.
Italienskt käk
Namnet L’osteria Cavallo Nero hintar om att maten kommer att vara från det italienska köket.
– Det tilltalar de flesta och det är mat vi kan laga samtidigt som vi håller nere priserna. Vi vill att maten här ska kosta max 200 kronor så att vi är tillgängliga för fler. Vi kommer ha åtta–tio pizzor och lika många pastarätter samt sallader, förrätter och desserter, berättar Thomas.
Restaurangens kronjuvel är pizzaugnen som väger två och ett halvt ton.
– Det är pizzaugnarnas Rolls Royce. Den är godkänd för att laga napolitansk pizza i, men det kommer vi inte att göra. Vi kommer göra surdegspizza där det tar 48 timmar för degen att bli redo, säger Thomas.
HEMMAPLAN. Restaurangens namn betyder ungefär "Svarta hästens värdshus" - ett namn som är inspirerat av Hästängsudd och det svarta huset restaurangen ligger i. Foto: Roffe Andersson
Premiär på gång
I stort sett är det mesta klart – nu inväntas bara tillstånd och några sista inredningsdetaljer. Förhoppningen är att restaurangen kan öppna i april.
– Det bästa sättet att få reda på när vi öppnar är att följa L’osteria Cavallo Nero på sociala medier, avslutar Stefan.
Österskärsbon Ninni Mattisson debuterar som författare med en berättelse om sina två hundar – en dvärgpudel och en grand danois
Bakom den gamla sågen i Östanå växer just nu en ny uppställningsplats fram – med plats för 63 husbilar till nästa säsong
Med färg och form delar hon sin blomsterpassion med grannar och vänner
Flera boende i Österåker vittnar om att buss 626 kör i upp till 70 km/h på sträckor med 30-gräns
Utredningen lyfter andlig, social och ekologisk hållbarhet – men får hård kritik från flera håll
Fler kvinnor i Österåker tog vaccinet än i landet som helhet, men det nationella målet nåddes inte
Thomas Odell, 76, är en av de pensionärer som fortsätter arbeta genom Veteranpoolen
Med nya lokaler, sociala ytor och förstärkt bemanning fördubblas kapaciteten på Sveriges största fängelsebygge
Håkan leder landslaget – dottern Malin siktar på pallen
Anneli Holm och Annelie Andersson bland årets finalister i foto-SM
Satsar på att nå 16-åringar och locka fler röster än kyrkovalet 2021
Mellanstadieläraren på Margretelundsskolan får pris efter att eleverna själva nominerat henne
Svampkonsulenten Irene Bellman delar med sig av sina bästa tips för att hitta skogens guld
”Bedrövligt och skamligt” – Österåker får bakläxa
Efter 85 minuter i topp rasade allt – två sena baklängesmål gav 2–2 mot Gusk