Av Jesper Almén
Österåker är första kommunen i landet som inleder ett samarbete med SOS Barnbyar och deras nya satsning Stark och Trygg.
I höstas gjorde SOS Barnbyar en kartläggning av vilket samhällsstöd som finns för att förebygga familjesplittring. Då upptäckte man att det finns ett stort glapp i stödet för de barn som är kvar i hemmet.
– För föräldrarna finns bra stöd, men det har visat sig att de kvarvarande syskonen blir helt osynliggjorda, säger Linn Nordli som är projektledare för det nystartade programmet Stark och Trygg.
Samtal om samarbeten pågår med flera kommuner men först ut att skriva samverkansavtal med SOS Barnbyar om programmet är Österåker och Farsta och nu är Österåker redan igång.
Matchar med stödpersoner
Stark och Trygg går ut på att stärka familjers skyddsfaktorer genom individ- och behovsanpassat stöd till hela familjen och därigenom minska risken att fler barn blir placerade. Det spelar ingen roll vilken samhällspacering som skett, om det är LVU, SIS-hem eller familjehemsplacering. Det som krävs är att familjen bor i kommunen.
Som deltagare i programmet får familjen tillgång till två stödpersoner en gång i veckan i upp till ett års tid. Stödet gäller allt från stärkt skolgång och fritidsaktiviteter till psykosocialt stöd och föräldraskapsstöd. Johanna Koskinen Karlsson är samordnare i Trygg och Stark och den första som familjen träffar i ett inledande möte.
– Efter det sätter vi i gång en matchning med några av de stödpersoner vi har tillgängliga. De har alla olika kompetens och bakgrund, från socionomer till lärare och pedagoger. Vi kan även erbjuda stödpersoner som talar andra språk om behov finns, säger hon.
Enligt Johan Lindahl, enhetschef för familjehemsvården, finns det i Österåker förhållandevis få familjer med barn som är samhällsplacerade, jämfört med många andra kommuner.
– Men av erfarenhet vet jag att just de barnen som är kvar i familjen ofta glöms bort. Inom socialtjänsten har vi alltid ett stort barnfokus så det här är ett bra komplement till det stöd som redan finns, säger han.
Linn Nordli noterar att Österåker ligger i framkant när det gäller att jobba förebyggande i dessa frågor. Men det finns fortfarande luckor att täppa igen.
– Familjer behöver ett starkt stöd innan de blir aktuella för samhällsvård, men när beslutet väl kommit minskar ju inte behovet av stöd, snarare tvärt om, säger hon.
Den som är intresserad av Stark och Trygg, antingen som familj eller som eventuell stödperson kan kontakta socialtjänsten i Österåker eller höra av sig direkt till SOS Barnbyar.
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor