Av Jesper Almén
Österåker är första kommunen i landet som inleder ett samarbete med SOS Barnbyar och deras nya satsning Stark och Trygg.
I höstas gjorde SOS Barnbyar en kartläggning av vilket samhällsstöd som finns för att förebygga familjesplittring. Då upptäckte man att det finns ett stort glapp i stödet för de barn som är kvar i hemmet.
– För föräldrarna finns bra stöd, men det har visat sig att de kvarvarande syskonen blir helt osynliggjorda, säger Linn Nordli som är projektledare för det nystartade programmet Stark och Trygg.
Samtal om samarbeten pågår med flera kommuner men först ut att skriva samverkansavtal med SOS Barnbyar om programmet är Österåker och Farsta och nu är Österåker redan igång.
Matchar med stödpersoner
Stark och Trygg går ut på att stärka familjers skyddsfaktorer genom individ- och behovsanpassat stöd till hela familjen och därigenom minska risken att fler barn blir placerade. Det spelar ingen roll vilken samhällspacering som skett, om det är LVU, SIS-hem eller familjehemsplacering. Det som krävs är att familjen bor i kommunen.
Som deltagare i programmet får familjen tillgång till två stödpersoner en gång i veckan i upp till ett års tid. Stödet gäller allt från stärkt skolgång och fritidsaktiviteter till psykosocialt stöd och föräldraskapsstöd. Johanna Koskinen Karlsson är samordnare i Trygg och Stark och den första som familjen träffar i ett inledande möte.
– Efter det sätter vi i gång en matchning med några av de stödpersoner vi har tillgängliga. De har alla olika kompetens och bakgrund, från socionomer till lärare och pedagoger. Vi kan även erbjuda stödpersoner som talar andra språk om behov finns, säger hon.
Enligt Johan Lindahl, enhetschef för familjehemsvården, finns det i Österåker förhållandevis få familjer med barn som är samhällsplacerade, jämfört med många andra kommuner.
– Men av erfarenhet vet jag att just de barnen som är kvar i familjen ofta glöms bort. Inom socialtjänsten har vi alltid ett stort barnfokus så det här är ett bra komplement till det stöd som redan finns, säger han.
Linn Nordli noterar att Österåker ligger i framkant när det gäller att jobba förebyggande i dessa frågor. Men det finns fortfarande luckor att täppa igen.
– Familjer behöver ett starkt stöd innan de blir aktuella för samhällsvård, men när beslutet väl kommit minskar ju inte behovet av stöd, snarare tvärt om, säger hon.
Den som är intresserad av Stark och Trygg, antingen som familj eller som eventuell stödperson kan kontakta socialtjänsten i Österåker eller höra av sig direkt till SOS Barnbyar.
Med SM-kapacitet och spektakulära hinder får Hackstafältet en av Sveriges största OCR-banor
Göran Bergling har sjungit i hela sitt liv – nu bjuder han hem sin kör på vårkonsert i Österåker
Hyllorna gapar tomma – Nya Pulsen stänger efter sju år i Åkersberga
Elvira, Josephine och Isak drog igång försäljningen – Erik Ekstrand köpte första blomman
Föräldrar i Svinninge slår larm om trafikkaos vid skolbussen – men myndigheterna skyller på varandra och ingen agerar
Fritidsbåtägare i Åkersberga trotsar aprilvädret för att hinna klart inför sjösättningen
Vännerna vill skapa en avslappnad mötesplats med italiensk mat och surdegspizza i centrum
Stella vill inspirera unga till bättre psykisk hälsa – utan pekpinnar eller perfektion
Ny satsning ska hjälpa syskonen till barn och ungdomar som blivit samhällsplacerade
Polisen uttrycker oro efter upptäckten längs olycksdrabbad väg i Österåker – asätare drogs till platsen
Nu börjar högsäsongen för tjuvarna – dags att öka uppmärksamheten
Livsmedelsbutiken stänger inom kort – har utförsäljning
Spånga besegrades med klara siffror i division 3-premiären
BEO kritiserar att utredning dröjde ett år – eleven hade då redan slutat