Stella Johansson Parnevik vet hur det känns att må dåligt. Idag inspirerar hon över 200?000 följare med enkla råd om psykisk hälsa, balans och självkärlek. ”Det måste inte vara allt eller inget”, säger hon.
– Jag vaknade med tryck över bröstet. Hjärtat slog hårt och jag var sjuk ofta.
Så beskriver 21-åriga Stella Johansson Parnevik starten på en resa och livsstil som skulle förändra hennes liv och senare inspirera tusentals andra att tänka på sin hälsa. Idag delar hon med sig av sin vardag med recept, reflektioner och enkla vanor till över 200 000 följare på sociala medier. Inte för att predika, utan för att inspirera.
– Jag vill visa att hälsa inte behöver vara komplicerat. Det handlar inte om att äta perfekt eller träna varje dag, utan om balans. Jag äter också bullar och dricker alkohol ibland. Det ena utesluter inte det andra, säger Stella.
Egen väg till hälsa
Det var för fyra–fem år sedan som Stella, då tonåring, började må dåligt. I ett försök att hjälpa tog hennes mamma henne till en läkare i kinesisk medicin. Råden hon fick där var enkla – ät mat från grunden, meditera på morgonen och skriv tacksamhetsdagbok.
– Jag testade och märkte att jag började må mycket bättre. Det var som att kroppen och huvudet svarade på den lilla omtanken jag började ge mig själv.
Intresset för hur kroppen och psyket hänger ihop växte, och efter gymnasiet gick Stella en ettårig utbildning inom nutrition. Där fick hon också fördjupad kunskap om sömn, stress och återhämtning – något hon idag ofta återkommer till i sitt innehåll.
– Jag hämtar mycket från den kursen. Det jag delar på mina kanaler är inte bara egna erfarenheter utan också sådant jag lärt mig om hur kroppen och psyket fungerar.
RÄTT BANA. Stella känner att hon hittat rätt och vill fortsätta verka inom hälsa och träning. Just nu håller på att utbilda sig till pilatesinstruktör. Foto: Roffe Andersson
Hälsa utan hets
Stella är noga med hur hon kommunicerar kring hälsa, särskilt i ett klimat där unga tjejer ofta matas med orealistiska ideal. Hon delar inte detaljerade kostval eller siffror, utan vill i stället lyfta fram ett mer tillåtande och balanserat sätt att se på hälsa.
– Jag tipsar hellre om något man kan lägga till än vad man ska ta bort. Det blir inte lika laddat då. Och så är vi ju alla olika – det som funkar för mig kanske inte alls är rätt för någon annan.
Stellas bästa råd för ett bättre mående sammanfattar hon i ett ord: vanor.
– Börja med en liten grej och bygg på därifrån. Drick ett glas vatten direkt när du vaknar. Gå en kort promenad. Meditera i fem minuter. Det måste inte vara allt eller inget.
Från dans till mentalt välmående
För många är Stella ett nytt namn – men den som hade appen Musical.ly, Tiktoks föregångare, kan känna igen henne från förr. Genom sina dansvideos växte hon en stor följarskara, och med tiden fick hon ännu större spridning tack vare sina kusiner i den kända Parnevikfamiljen.
– Många unga mår psykiskt dåligt idag. Om jag kan göra något för någon – det betyder ju allt.
Sociala medier med eftertanke
Stella är väl medveten om att hennes följare är unga och att det är viktigt att vara en bra förebild.
– Många tycker att sociala medier bara är skit, men det handlar om att välja vem man följer och vad man tar in.
Att vara en av de personerna som andra mår bättre av att följa, är ett ansvar Stella tar på allvar.
– Jag vill inte skrämma upp folk eller spä på prestationsångest. Jag vill bara visa att man kan må bättre – utan att ändra hela sitt liv. Det behöver inte vara ”allt eller inget”. Bara att göra något för sin hälsa är bra!
Stella pratar varmt om tacksamhet och har det som grundbult i sitt hälsotänk. Självkärlek är också centralt – men inte som en belöning efter prestation.
– Vi måste börja känna oss värdefulla nu, inte när vi ”blivit något” eller uppnått mål. Annars väntar vi bara på nästa, och nästa, och nästa mål. Det är egentligen det viktigaste budskapet jag vill sprida.
Från hett jalapeñosalt till egna kryddblandningar – Micke låter chilin ta plats i både kök och trädgård
Österåker United i behov av en ordentlig comeback i höst
Ryssland tros ligga bakom utslagna GPS-signaler som stör båttrafiken
Appen samlar hundratals kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i Stockholmsregionen
Österåkers kommun kartlägger hur hushållen klarar sig vid kris
Oavsett om du gillar klassiskt kött, vegetariskt eller wokat – här är tipsen som gör sommarmaten både enkel och god
Hans Buhre har en liten Robban Broberg inne i huvudet, gillar god mat och dryck, musik och kluriga ordlekar
Åkersbergakille gör lokal långfilm – om utsatta män
"Det är med stolthet och vemod jag lämnar klassen”
Elisabeth Engqvist gick in i väggen – i dag driver hon en app och utbildar i återhämtning med hjälp av andning, yoga och mikropauser
Peter Wissinger utsedd till Årets Klubbchef
Via sociala medier möttes musiker från Norrort – nu har de spelat in debutplattan
Åkersberga FC går på ledighet med titelracet i sikte
Kreativt GIS-projekt förvandlar kartdata till pärlplattor